sławek Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Wstyd Tomek-wstyd nie czytasz forum , temat rozwijania W (lub ZE Sketchupa) jest ostatnio często podnoszony . W skrócie: do Sketchupa jest wtyczka UNFOLD TOOL którą rozwijasz w samym programie lub PEPAKURA program do rozwijania na płaszczyznę obiektów z wielu programów ( 3ds, sketchup,googlesketchup ,atuocad.........) w wersji darmowej można rozwijać ,drukować -brak możliwości zapisu pracy (odezwij się na priv to podeślę pełnoprawną wersj) Poczytaj temat o PZL11 Roberta (Robertus) lub mój o f-16 czy o Autożyro .aaa przypomniało mi się że zrobiłem nawet krótki film o rozwijaniu (w pigułce:) ) jak znajde to wstawie link. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/33468-rozkladanie-powierzchni-w-3dsmax-samouczek/page__p__419015__hl__+sketchup%20+pepakura__fromsearch__1&do=findComment&comment=419015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Kalam się , fakt z lenistwa nie chciało mi się szukać, a sam jeszcze jakiś czas temu dawałem "dobre rady" skąd pozyskac krzywe Beziera do Sketchupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Ufff, coś udało mi się podziałać. Dalsza walka z "dziobem", dzioba skleiłem z kilku warstw depronu 3 mm, zrobiłem klocek, dokleiłem, wyszlifowałem. Zabrałem się za wstępne oklejanie modelu od góry, w sumie pasuje elementy, docinam i wklejam. Z dwóch płyt depronu 6 mm rowkami do środka skleiłem stateczniki pionowe, wstępne dopasowanie do kadłuba wygląda następująco, model zaczyna nabierać sylwetki. Walka z obudową turbiny od dołu, muszę wzmocnić i usztywnić łoże. Wpierw wkleiłem doszlifowaną płytkę depronu. Następnie z depronu 3 mm wklejam "zaczątek" dolnego kanału wlotowego. Przy okazji przyklejam z balsy 3 mm krawędź spływu. Wracam do kanału dolnego. Łoże zostało z bokami kadłuba połączone pasami ze sklejki owocówki, dodatkowo na sklejkę nakleiłem pasy depronu 3 mm. Wkleiłem dopasowane do obrysu turbiny wręgi. Dokleiłem z depronu 3 mm rowka do środka boczne kształtki obudowy turbiny. Z pasków depronu 3 mm ukształtowałem wstępnie kanał wlotowy, wkleiłem, od góry całość została zamknięta pasem depronu 6 mm z wyciętym otworem na wlot powietrza, następnie wkleiłem dodatkowy pas depronu 3 mm celem ostatecznego nadania kształtu kanałowi dolnemu. W następnym kroku kanał zostanie dokładnie wyszlifowany. W międzyczasie skończyłem Forda Mutta 1:35 Tamiyi, prawie skończyłem Panzer-a IV ver. G ( 1:35 Italerii) w malowaniu Africa Corps i w połowie skleiłem T-72 ( 1:35 Italerii) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi