blazejpop Opublikowano 16 Listopada 2012 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam. Szukam w internecie jakiegoś profesjonalnie zrobionego modelu CAD obojętnie jakiego śmigła i nie mogę znaleźć. Może ktoś z kolegów posiada taki model w swoich zasobach lub zna jakieś miejsce, gdzie mogę coś takiego dostać? Chcę użyć takiego modelu do obliczeń aerodynamicznych.
Piotrfala Opublikowano 17 Listopada 2012 Opublikowano 17 Listopada 2012 Napisz do APC a dostaniesz całe badania i model tez. bedzie jedynie odkształcony tzn taki jak pod czas pracy śmigła.
kojani Opublikowano 17 Listopada 2012 Opublikowano 17 Listopada 2012 W załączniku Kojani prop_igs.zip
blazejpop Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Opublikowano 19 Listopada 2012 Dzięki za odpowiedzi. Właśnie chodziło mi po głowie żeby do nich napisać. Tylko nie wiedziałem jaką mają politykę w takich sprawach. Napisałem do APC i chłopaki mi odpowiedzieli, że performance testy mam na stronie (które znalazłem), ale nie używają żadnych modeli cadowskich (nie ogarniam dlaczego) i w związku z tym nie mogą mi dać takiego modelu. Może zmienili politykę prywatności, albo trafiłem na mniej ugodowego człowieka niż Piotrfala. W związku z tym zwracam się z prośbą do ciebie kolego Piotrfala żebyś może ty podrzucił mi taki model. Domyślam się, że jesteś w jego posiadaniu, skoro podpowiedziałeś mi takie rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi