medium Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Witam, dziś dokonałem oblotu mojej nowej latającej uciechy...... od wydrukowania planów do oblotu - wstyd się przyznać, ponad rok ....... plany są tu : http://www.rcgroups....d.php?t=1542672 w moim siedzi emax 2205 + składane 6x4 (to składanie nie bardzo pasuje - bo po złożeniu w locie zachodzi pod skrzydła - ale aktualnie to jedyne małe śmigło jakie posiadam) 2S 1100mAh 2x 9gram 3kanałowy odbiornik hk zbindowany z T9 a tak jeszcze dziś rano wyglądała moja pociecha: powyżej wraz z blubiglem tworzonym na zlecenie mojej kochanej córy..... (fotki robione jeszcze ew wrześniu pomimo zapowiadanego wiatru dziś udałem się na moje ulubione miejsce do latania, czyli polane za Kuźnią Wodną w Gdańsku Oliwie, na miejscu od razu czuć było wyraźnie mniejszy wiaterek niż na Ergo czy łączce na Zaspie, niestety pilot oblatywacz gapa i zapomniał ustawić D/R ..... w efekcie czego pierwszy start skończył się zerwaniem strug w pierwszym zakręcie i koniecznością ściągania modelu z drzewa...... chwila grzebania w menu (D/R na 45) i 2 lot to przegięcie w 2 stronę - na pełnym gazie super ale przy wolniejszych przelotach jakby nie było lotek, więc D/R na 60 i 3 lot to już czysta przyjemność......, zarówno na pełnym gazie jak i powoli model latał tam gdzie zamierzał ten, co trzymał magiczne pudełeczko na tym zestawie model jak na mój gust był idealny, zdziwił mnie natomiast swoja zdolnością do szybowania ale żeby nie było szczęścia za wiele, w czasie 4lotu kołpak wybrał wolność..... i pomimo błyszczącego alu nie został znaleziony.... uczciwie mogę polecić wszystkim jako małe latadło do podniebnych szaleństw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Profil KFm2 jak widzę, słuszny profil Możesz kiedyś tam popróbować z KFm4, czyli z taką samą dokładką tylko na dole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medium Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Myślę nad KFm3 lub KFm4 w czymś stylizowanym na B2 i rozpiętości ok 100-120cm, nawet znalazłem w necie model zdatny do przeróbki na profil KFm, ale jak znam moje tępo to szybko to się nie wzbije...... a wracając do szybowania, mam/miałem w hangarze kilka modeli SEMFF w tym p40, me109, mig-3 czy Se5a i żaden z nich przy podobnej wadze i rozpiętości nie miał takich zdolności do szybowania jak stingray - zastanawiające że nawet 2płat wypadł gorzej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medium Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Witam Nie dość że odkopie starego kotleta, to jeszcze post pod postem ale że aktualnie na urlopie i troszkę wolnego czasu się znalazło a pogoda mało lotna za oknem to postanowiłem reaktywować model z tematu, w necie znalazłem plan ver.3.0 i takiego przez najbliższe dni będę dłubał, a w zasadzie to nawet 2 jednocześnie pierwszy zrobię z krótkim nosem, zgodnie z planami, a w 2-gim przedłużę dziobek o 3-5cm - dzięki temu składane śmigła nie będą haczyć o skrzydła i będę mógł zastosować mniejszy pakiet przewidywane wyp: silnik - emax 2805 regiel 18A 2 szt 9 gram odbiornik 3ch wg planów powinno być 81,5cm rozpiętości, ale moja drukarka lubi przekłamać i będzie 77cm wydrukowane plany kilka chwil z klejem i potem wycinanka nie wiem jeszcze z jakiej gr pianki zrobię model wycinam ramką z większego arkusza więc mam wolną rękę myślę nad płatem z 6mm i kadłubem z 5mm grubości materiału jeśli nic nie przeszkodzi to dziś produkcja plasterków edit na dziś koniec edit dawno nie aktualizowałem ale żeby nie było że nic się nie dzieje klasyk w ver3 coś tam się wycinało i kleiło a także malowało i ważyło tu 2 słowa o zielono żółtym prócz przedłużenia noska zdecydowałem się na powiększenie (rozciągnięcie) skrzydeł z 77cm do 100cm mam nadzieję że CG się za bardzo nie zmieni - ale porzucamy modelem to się zobaczy RTF na wadze i jedno czy 2 dla porównania teraz zostało skończyć drugiego i zaczekać na odpowiednią pogodę, mały ma emax 2805 plus 12A ecs ze śmigłem 6x4 oraz 1100mAh 2s w drugim zapewne zmienię silnik na turnigy 2208-14 i pakiet na 800mAh oraz chciałbym dodać kamerkę 808 gdzieś za środkiem ciężkości z widokiem do przodu i w dół mniejszy przy swojej wadze ma 18,8 gram/dcm obciążenia.... Edytowane 10 Marca 2014 przez medium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi