Marek_Spy Opublikowano 17 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Witam dostałem parę uszkodzonych odbiorników i rozbudowałem je na 8 kanałowe. Na przykładzie jednego odbiornika opisze sposób przeróbki . Odbiornik należy delikatnie rozebrać i sprawdzić czy układem dekodującym jest układ HEF 4017. W moim przypadku był to odbiornik niemający normy wyprowadzeń SANWA wiec przy okazji zmieniłem wyprowadzenia pinów (foto1) . Oczywiście można do odbiornika 4 kanałowego dorobić tylko brakujące 4 kanały. Przygotowałem również płytkę drukowaną na których zalutujemy piny.(foto2) ( druk pdf) po zrobieniu płytki i nawierceniu otworów wlutowujemy 8X3 szt. pinów . Umieściłem piny w listwach po to żeby po zalutowaniu były równo.(foto3) W pierwszej kolejności przygotowałem z grubszego drutu mocowania , które jednocześnie mocuje płytkę mechanicznie. Po podłączeniu - i + (zasilanie sprawdzamy wg. HEF 4017 gdzie pin 8 jet - a pin 16 + ) pozostaje nam mozolne lutowanie poszczególnych kanałów w następujący sposób patrząc na wyprowadzenie układu 4017 kanałowi 1 odpowiada wyjście Q1(noga 2) , kanałowi 2 wyjście Q2 (noga 4)... kanałowi 8 wyjście. Po zalutowaniu przewodów mamy już 8 kanałowy odbiornik ( foto 5 ) Przed podłączeniem należy sprawdzić czy nie ma zwarć i umyć dokładnie acetonem . A kolegę Motyla proszę o umieszczenie zdjęć zdjęcia są tutaj http://szabatowski.livenet.pl/szabatowski/marek_spy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Kolega Motyl na wakacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.