Skocz do zawartości

Poduszkowiec - trochę zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygrzebałem wczoraj w piwinicy puszkę żywicy Epidan 5 plus utwardacz Z1. Przypomniałem sobie, że ją kupiłem w ubiegłym roku do paliwa żywicznego ( do modelarstwa rakietowego jeszcze wrócę :twisted: ).

Czy ta żywica nadaje się do laminowania - jest dosyć gęsta. Czy acetonem da się ją trochę rozcieńczyć ?

Opublikowano

Epidian 5 ? jeżeli to napewno taki to chyba nigdy nie używałem .

żywicę rozcieńczałem :

-poprzez delikatne podgrzanie :D

-metanol.spiryt

-specjalny rozcieńczalnik{nazwy chwilowo nie pamiętam} do żywic mam gdzieś chyba jeszcze resztkę w piwnicy więc będę mógł sprawdzić

Aceton + żywica nie testowałem

A teraz staram się kupować i zużywać jak najszybciej żeby nie zdążyła się zestarzeć i zgęstnieć

Opublikowano

Jak pamiętam, to od początku była gęsta - dobierałem ją właśnie pod kątem produkcji ziarna silnika. Więc nie jest to efekt aż takiego zestarzenia.

Zauważyłem, że jak dodałem trochę Z1, to zrobiła się rzadsza. Spróbuję jeszcze w tygodniu z lekkim podgrzaniem i zobaczę jak przesącza tkaninę.

Opublikowano

proponuję rozcieńczyć żywicę (epidian np. 5,53) Denaturatem, ja zazwyczaj tak robię jeśli kleję styro lub acetonem jeżeli nie jest to materiał styropodobny. Oba "rozpuszczalniki" odparowywują chyba w 100%(pewny nie jestem).

Opublikowano

Ten rozcieńczalnik to TKB

4e773c93b61bc29b.jpg

Na etykietce

Rozcieńczalnik TKB stosowany jest do rozcieńczania lakierniczej żywicy epoksydowej Fpidian 112 i jako rozcieńczalnik do innych żywic epoksydowych

Zawiera:

ksylen>20 %

toulen 12,5 %

butanol >25 %

co jeszcze nie napisali

Jeżeli ta Twoja żywica jest naprawdę gęsta to nieciekawie to wygląda bo coś mi chodzi po głowie że rozcieńczalnika można dodać określony %

Ale jakieś testy możesz zrobić ale laminowanie za gęstą żywicą to nie laminowanie :D

Opublikowano

O laminowaniu EPIDAINEM 5 zapomnij. toś to gęste jak smoła i to jej uroda :D

a tu co google o tym pisze

"Epidian 5" jest uniwersalną żywicą do wykonywania żelkotów (pierwszej warstwy laminatu)
Opublikowano
bo coś mi chodzi po głowie że rozcieńczalnika można dodać określony %

Spokojnie można dodawać denaturat do 10% wagowo. To spora ilość i potrafi całkiem przyzwoicie rozcieńczyć żywicę. Ta ilość wynika właśnie z możliwości całkowitego odparowania zanim żywica zdąży zżelować.
  • 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.