madmax Opublikowano 3 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Wygrzebałem wczoraj w piwinicy puszkę żywicy Epidan 5 plus utwardacz Z1. Przypomniałem sobie, że ją kupiłem w ubiegłym roku do paliwa żywicznego ( do modelarstwa rakietowego jeszcze wrócę :twisted: ). Czy ta żywica nadaje się do laminowania - jest dosyć gęsta. Czy acetonem da się ją trochę rozcieńczyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Epidian 5 ? jeżeli to napewno taki to chyba nigdy nie używałem . żywicę rozcieńczałem : -poprzez delikatne podgrzanie -metanol.spiryt -specjalny rozcieńczalnik{nazwy chwilowo nie pamiętam} do żywic mam gdzieś chyba jeszcze resztkę w piwnicy więc będę mógł sprawdzić Aceton + żywica nie testowałem A teraz staram się kupować i zużywać jak najszybciej żeby nie zdążyła się zestarzeć i zgęstnieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 3 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Jak pamiętam, to od początku była gęsta - dobierałem ją właśnie pod kątem produkcji ziarna silnika. Więc nie jest to efekt aż takiego zestarzenia. Zauważyłem, że jak dodałem trochę Z1, to zrobiła się rzadsza. Spróbuję jeszcze w tygodniu z lekkim podgrzaniem i zobaczę jak przesącza tkaninę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 proponuję rozcieńczyć żywicę (epidian np. 5,53) Denaturatem, ja zazwyczaj tak robię jeśli kleję styro lub acetonem jeżeli nie jest to materiał styropodobny. Oba "rozpuszczalniki" odparowywują chyba w 100%(pewny nie jestem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 3 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Dzięki. Popróbuję zatem te rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Ten rozcieńczalnik to TKB Na etykietce Rozcieńczalnik TKB stosowany jest do rozcieńczania lakierniczej żywicy epoksydowej Fpidian 112 i jako rozcieńczalnik do innych żywic epoksydowych Zawiera: ksylen>20 % toulen 12,5 % butanol >25 % co jeszcze nie napisali Jeżeli ta Twoja żywica jest naprawdę gęsta to nieciekawie to wygląda bo coś mi chodzi po głowie że rozcieńczalnika można dodać określony % Ale jakieś testy możesz zrobić ale laminowanie za gęstą żywicą to nie laminowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 O laminowaniu EPIDAINEM 5 zapomnij. toś to gęste jak smoła i to jej uroda a tu co google o tym pisze "Epidian 5" jest uniwersalną żywicą do wykonywania żelkotów (pierwszej warstwy laminatu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 bo coś mi chodzi po głowie że rozcieńczalnika można dodać określony % Spokojnie można dodawać denaturat do 10% wagowo. To spora ilość i potrafi całkiem przyzwoicie rozcieńczyć żywicę. Ta ilość wynika właśnie z możliwości całkowitego odparowania zanim żywica zdąży zżelować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 a reszta ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.