Peter Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Nadajnik 1000 mW jest do kupienia tutaj. http://www.hobbywireless.com/web/store/comersus_viewItem.asp?idProduct=32&image=3 Przesylka czasowo w normie,choc wysylka w kopercie nie jest dobrym pomyslem. Sam nadajnik (zdjecia wstawie pozniej) jest wykonany dosc starannie.Nie udalo mi jednak znalezc notki lub informacji kto to produkuje. W kopercie byla rowniez antena,typowa (te antenki maja zazwyczaj oszalamiajace parametry np. 5 dB ) .Ponadto sa kabelki RCA do podlaczenia sygnalu np.z kamerki i zasilania. Pierwsze podlaczenie (zazwyczaj) przez tlumik-pobor pradu dosc duzy ok. 480-500mA. Nie zauwazylem zmian w sile sygnalu wzaleznosci od zrodla zasilania,ale nie moze - nie powinno byc nizsze jak 10V. Po podlaczeniu anteny (orginalnej) po ok.10 minutach nadajnika nie da sie utrzymac w reku.Jest po prostu goracy.Producent co prawda zaopatrzyl urzadzenie w spory radiator aluminiowy,ale do testow na stole (nie ma chlodzenia powietrzem w locie) moze ta temperatura byc zabojcza.Podejrzewam, ze moze byc to byc wynikiem zlego dopasowania impedancji/SWR. Na minus nalezy zapisac slabo wytlumione charmoniczne,nadajnik sieje ,i to dosc mocno.A juz prawdziwa poezja jest wybieranie kanalow w nadajniku.Po pierwsze nie ma rozpiski ,gdzie jest przelacznik .Dopiero b.dokladne ogledziny wykazaly , ze jest w okraglym otworze w ...radiatorze.Nie ma takze opisu w jakiej pozycji pzelacznika jest dany kanal nadawany.Niezla zmylka.Poza enimagmatyczna kolejnoscia on/off jest jeszcze inna niespodzianka.Do przelaczania potrzebne bedzie ....szklo powiekszajace. Sam przelacznik jest tak maly (ok 4mm) ze nie sposob dokonac przelaczenia,ot tak z marszu. Jest poza tym b.delikatny,wiec i ew.narzedzie uzyte do przesuniecia switcha nalezy tez dobrac rozwaznie.No i do tej pory nie udalo mi sie ustalic pozycji on/off czyli nadaje tak jak mi sie udalo (losowo :lol2: przelaczyc),czyli na 2470 MHz. Zasieg, w tej chwili trudno jeszcze mi okrelic (nie mam pogody na loty) ale testy spacerowo-odleglosciowe :lol2: wykazaly ze sygnal jest b. silny.Mam taki dyzurny odbiornik,wiec stad porownanie w stosunku do innych-jesli chodzi o odleglosc-to podobnie,ale za to sygnal w relatywnie tej samej odleglosci ( w stosunku do innych np 500mW) jest stanowczo silniejszy.Do tego stopnia,ze w miejscu gdzie inne nadajniki mialy juz dropy/sniezenie,w tym przypadku odbiornik nie reaguje jeszcze nawet na obrot anteny w strone nadajnika.Wrozy to dosc dobrze ,wszak nadajnik bedzie w ruchu. Martwi mnie troche jego waga , a bedzie wieksza z powodu dodatkowego radiatora.Pobor pradu tez spory,wykonczy dosc szybko baterie,a wieksze to z koleji wieksza waga :? . Nadajnik docelowo bedzie pracowal z innym modelem ,ktory juz jest na ukonczeniu. Ale testy wczesniejsze w locie beda , mysle ze w przyszlym tygodniu. Bedziemy mieli pewne porownanie do innych,ktore wkrotce opisze. Wszystkie beda testowane pod katem stabilnosci i zasiegu z identycznym wyposazeniem-czyli odbiornik,anteny. Moze uda sie wten sposob wylonic faworyta na odpowiedz do sakramentalnego pytania-co kupic.Oczywiscie :oops: musi zawierac cechy takie jak,dobry i tani z nieograniczonym zasiegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Z tego co widziałem, w tych różnych sklepach internetowych, to w wiekszości maja ofercie nadajnik tego samego producenta. Przynajmniej na pierwsze oko wszystko tak samo wyglada. Może taka skromna rozpiska przełączników z słabszego nadajnika tego samego producenta Ci pomoże: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Producent chyba jest inny.Tak przypuszczam po takich symptomach jak"rodzaj plytki-dwustronna,,inne napisy na plytce,elementy od innego producenta. Tak tez podejrzewam , ze moze byc podobnie,rozpiska kanalow.I w sumie tez mam taki (500mW) nadajnik,ale nie skojarzylem w pierwszej chwili,ze moze/powinno byc tak samo. Tak,ta wskazowka byla pomocna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Kurcze byłem pewny że RangeVideo i HobbyWireless sprzedają ten sam nadajnik ??? Wersja RangeVideo: Wersja Hobbywireless: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Zapewne tak jest.Te dwa ze zdjec sa identyczne. Chodzilo mi o ten z rysunku (z rozpiska kanalow) Ten ma 500mW i raczej innego producenta.Prawdopodobnie Comtech. No chyba ze ten rysunek jest od nadajnika 1000mW,sugerujc sie wymiarami,ni jak nie pasuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Ale dziw , że nie dostałeś żadnej instrukcji ??? Tak więc jeszcze dodam tylko , TESTUJ, TESTUJ !!!!!!! Też chce go kupić !!!! Ciekawe, czy zadziałałby z pakietu 2s, bo producent podaje, że minimalne napięcie to 10,5V, z tego wynika, że w środku jest na pewno mały stabilizator na napięcie 5V (coś takiego gdzieś, kiedys wyczytałem na necie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Ciekawe, czy zadziałałby z pakietu 2s Chyba nie wystartuje na nizszym niz 9V,ale sprawdze to dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.