Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Jakie znacie lekkie sposoby ( używane w dlg ) na zaimpregnowanie balsy :?: Mi wiadomo o cellonie 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Capon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Ja jednak pomalowałbym cellonem (jak masz pod ręką) bo jest lżejszy po wyschnięciu od caponu. Ale jak nie masz Capon też będzie dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 tylko trsz4eba uważać żeby nie wytopić styro pod balsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 1 i 2 warstwe trzeba klasc bardzo suchym pedzlem bo mocno wsiaka i nitro moze wytopic styro no i oczywiscie szlifowanie po kazdej warstwie papierem 240- 380 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Czyli celon rządzi Co to znaczy suchym pędzlem :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neon Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Czyli wg.mnie z bardzo małą ilością nanoszonej cieczy Kładziesz 1 warstwe bardzo cieniutka, 2 też, i potem normaklnie, bo cienka warstwa=małe przenikanie przez balse . Chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Ja osobiście wybrał bym CAPON A suchy pędzel, to :???? przeciwiństwo mokrego czyli nie nanosisz dużo cieczy na skrzydło i rozprowadzasz, tylko pędzel dobrze odsączasz i malujesz prawie suchym. Wtedy po przyłożeniu go bo balsy, nie ma tyle cieczy aby balsa wchłaniałai przecieknie przez nią do styro !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Cellon napreza np. papier wiec to samo zrobi z drewnem, lepszym rozwiazaniem bedzie capon (moim zdaniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maybach Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Nitrocellon tez zabezpiecza balse? Bo mam całą puszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 A ja laminat ... Capon używałem zawsze - wydaje sie byc sprawdzony przez wielu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Munio29 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Również mam mały dylemat z zabezpieczeniem całobalsowego statecznika wysokości. Chciałem połączyć wygląd z zabezpieczeniem używając czerwonego lakieru nitro, ale nie wyszło mi to najlepiej. W ten sposób kilka godzin pracy trafiło do kosza :? :x . Nadal szukam złotego środka jakby wykonać zabezpieczenie tego steru i jednocześnie zminimalizować przyrost jego masy (mogę zrezygnować z efektownej kolorystyki). Chodzi mi po głowie użycie lakieru w sprayu, ale nie jestem do końca przekonany. Może ktoś bardziej doświadczony coś doradzi? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 pokryj papierem japońskim i nitrocelonem lub caponem kilka warstw(jak wyschnie trzeba drobnym papierkiem przeszlifować i następne malowanko) EDIT http://www.modelarski.com/modelarstwo-Papier_japoński,235.html np tu są takie dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 ...jeśli japońskim, to cellon do naprężenia i ew. capon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Munio29 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 No to troche pracy mnie czeka, znalazłem sobie temat o oklejaniu. Dzięki za poradę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.