Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Jakie znacie lekkie sposoby ( używane w dlg ) na zaimpregnowanie balsy :?: Mi wiadomo o cellonie 8)
Jacqubes Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Ja jednak pomalowałbym cellonem (jak masz pod ręką) bo jest lżejszy po wyschnięciu od caponu. Ale jak nie masz Capon też będzie dobry.
motyl Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 tylko trsz4eba uważać żeby nie wytopić styro pod balsa
Artur Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 1 i 2 warstwe trzeba klasc bardzo suchym pedzlem bo mocno wsiaka i nitro moze wytopic styro no i oczywiscie szlifowanie po kazdej warstwie papierem 240- 380
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Posted December 3, 2006 Czyli celon rządzi Co to znaczy suchym pędzlem :?:
neon Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Czyli wg.mnie z bardzo małą ilością nanoszonej cieczy Kładziesz 1 warstwe bardzo cieniutka, 2 też, i potem normaklnie, bo cienka warstwa=małe przenikanie przez balse . Chyba.
motyl Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Ja osobiście wybrał bym CAPON A suchy pędzel, to :???? przeciwiństwo mokrego czyli nie nanosisz dużo cieczy na skrzydło i rozprowadzasz, tylko pędzel dobrze odsączasz i malujesz prawie suchym. Wtedy po przyłożeniu go bo balsy, nie ma tyle cieczy aby balsa wchłaniałai przecieknie przez nią do styro !!
mariolotnik Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 Cellon napreza np. papier wiec to samo zrobi z drewnem, lepszym rozwiazaniem bedzie capon (moim zdaniem)
Maybach Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 Nitrocellon tez zabezpiecza balse? Bo mam całą puszkę
ertman_176 Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 A ja laminat ... Capon używałem zawsze - wydaje sie byc sprawdzony przez wielu ...
Munio29 Posted January 25, 2009 Posted January 25, 2009 Również mam mały dylemat z zabezpieczeniem całobalsowego statecznika wysokości. Chciałem połączyć wygląd z zabezpieczeniem używając czerwonego lakieru nitro, ale nie wyszło mi to najlepiej. W ten sposób kilka godzin pracy trafiło do kosza :? :x . Nadal szukam złotego środka jakby wykonać zabezpieczenie tego steru i jednocześnie zminimalizować przyrost jego masy (mogę zrezygnować z efektownej kolorystyki). Chodzi mi po głowie użycie lakieru w sprayu, ale nie jestem do końca przekonany. Może ktoś bardziej doświadczony coś doradzi? Pozdrawiam.
gładkilot Posted January 25, 2009 Posted January 25, 2009 pokryj papierem japońskim i nitrocelonem lub caponem kilka warstw(jak wyschnie trzeba drobnym papierkiem przeszlifować i następne malowanko) EDIT http://www.modelarski.com/modelarstwo-Papier_japoński,235.html np tu są takie dostępne
karlem Posted January 25, 2009 Posted January 25, 2009 ...jeśli japońskim, to cellon do naprężenia i ew. capon
Munio29 Posted January 25, 2009 Posted January 25, 2009 No to troche pracy mnie czeka, znalazłem sobie temat o oklejaniu. Dzięki za poradę :wink:
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.