Zefirek Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Do docierania silników stosujemy paliwo o zawartości nitro niższej niż 5%. Pozostałe zasady są takie same i wałkowane były już setki razy - wystarczy poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Nie zgodze się ze stwierdzeniem "że pozostałe zasady są takie same". Są różne szkoły "docierania silników" a z tego co mi wiadomo AP 0.15 lubi np. większą domieszkę oleju rycynowego. W ramach wyjaśnienia ... zawsze staram się przeszukać forum przed założeniem np. nowego tematu. M.in. w taki sposób odnalazłem temat Krzysztofa , który niewątpliwie ma spore doświadczenie z tym właśnie silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Ile silników już dotarłeś? Idź do sklepu, kup pierwsze lepsze paliwo bez nitro i ... docieraj tego "maluszka". PS mvvs'y lubią rycynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Nie licząc samozapłonów oraz silników , które kupiłem już dotarte ok 8 w tym Magnum, MDS, ASP, OS, Saito... OK ... żeby nie ciągnąć tematu... dzięki za opinię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frato Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Właśnie jedzie do mnie ten silnik. Pytanie o paliwo w sumie jest na miejscu. Skan instrukcji: http://www.rcuniverse.com/forum/1-2-1-8-airplanes-70/2662146-problems-tuning-ap-15-yellowjacket.html wskazuje na paliwo z minimum 20% oleju mix syntetycznego i rycyny i aż 15 % nitro.Natomiast paliwo wyłącznie z syntetykiem nie jest zalecane. Znalazłem takie: http://www.rctrax.pl/product/paliwo-do-docierania-silnikow-nitro-castor-str-1-litr/?id=7341 bez nitro z samą rycyną. Generalnie wolę kupić gotową mieszankę, ale już nie wiem którą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Wydaje mi się , że na dotarcie będzie OK http://www.rctrax.pl...1-litr/?id=7341... Ewentualnie może Krzysztof coś odpisze Czy zamówiłeś odrazu świecę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frato Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 niestety świecy nie zamówiłem bo w EU warehouse HK niewiele jest do kupienia. Kupię raczej os max 8, chyba że ktoś podpowie lepsze rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frato Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Silnik dotarł, z przesyłką 125 pln, reszta galanterii niezbędnej do uruchomienia ok 200 pln.Okazało się że w Poznaniu są problemy z zakupem paliwa, olej rycynowy w ogóle nie jest dostępny.Musiałem zamawiać w sklepach internetowych. Jeśli jest w Poznaniu ktoś oblatany w uruchamianiu i docieraniu chętnie skorzystam z pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Witam Ja docieram silniki żarowe w następujący sposób 1. ustaiam nastwy gażnika zgodnie z instrukcją 2.po uruchomieniu przepustnice ustawiam na średnie obroty i odkręcam iglice paliwa do momentu uzyskania pracy przypominającej czterotakt silnik mocno przelany,i tak ok 1min następnie pełen gaz przez ok 15-20sekund i ponownie powracamy do przelanego 3 .powtarzamy to aż silnik wypali 3 zbiorniczki paliwa W tym maleeństwie powinno wystarczyć ok 0,3-0,5l paliwa Pozdrawiam miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Jako paliwo na docieranie do tego silniczka polecam paliwo z 10% zawartością metanu i co najmniej 18% oleju syntetycznego (bardzo dobrze sprawdza się Byron 10% do 4t). Całość wzbogacam olejem rycynowym do poziomu 25%-30% oleju. Na takim paliwie wykonuje wstępne dotarcie wypalając około 250ml. Następnie wypalam jeszcze 250ml zwykłego paliwa już nie wzbogaconego rycyną (aczkolwiek dobrze wzbogacić do 3% rycyny i na takim już latać). Te silniczki wymagają dobrego dotarcia i po takiej procedurze otrzymuje silniczek który pali z palca a w powietrzu nie ma tendencji do gaśnięcia z byle powodu. UWAGA !!! Zanim zaczniesz nim kręcić koniecznie odkręć tylny dekielek i wypłucz opiłki. Jest ich całkiem sporo. Są bardzo drobne co nie zmienia faktu że nie będą działać na plus silnikowi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frato Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Kupiłem paliwo 5% nitro z 18% oleju syntetycznego marki Meccamo oraz litr oleju rycynowego marki Tornado.Teraz pozostaje znaleźć czas na docieranie:) Gdzie można zobaczyć modele w których stosuje Pan te silniczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi