Henryk S. Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Jak w temacie,czterdzieści lat temu mogłem oglądać i dotykać model samolotu ,,Jaka-18''na uwięzi. Nie żyjący już Jerzy Ostrowski z Aeroklubu Częstochowskiego,zbudował piękną jak na tamte czasy makietę samolotu ,,jaka-18'' Model był zbudowany w skali 1:8 w locie było chowane podwozie,otwierane klapy,zapalane światła pozycyjne i reflektory do lądowania. Sp. Kolega Ostrowski wykonywał tym modelem lot plecowy i pętle,mogłem to wszystko oglądać kilka razy w roku na torze modelarskim w Sosnowcu. Teraz fotka z modelarza 1967r. Jerzy Ostrowski z modelem ,,Jaka-18'' Dzisiaj w M1 na III targach modelarskich po czterdziestu latach,znowu ten sam model mogłem trzymać w rękach i podziwiać jego wykonanie. Teraz kilka fotek modelu ,,Jak-18'' i młodszego od ,,Jaka18'' ,, Dh-103 Hornet'' którym Jerzy Ostrowski w 1970r w Chradec Kralowe oblatał ten model i zdobył mistrza Europy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Hornet jest świetny. O takim modelu chętnie dowiedziałbym się więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 A ten polski górnopłat, Heniu, na ostatniej fotce, to co to takiego? Oba opisane przez Ciebie modele faktycznie świetne. Co mistrz, to mistrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 To RWD-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 To RWD8 jest to piękna makieta RC Andrzeja Setmana z Zawiercia. Więcej o III targach modelarskich w M1 wieczorem ale w temacie Imprezy modelarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model2002 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Witajcie! A propo Stadionu Modelarskiego w Sosnowcu co się z nim dzieje bo nic nie wiem a też na nim startowałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Mieczysławie stadion istnieje budynki tez,ogrodzenie i wieża spadochronowa rozebrana przez złomiarzy,ławki poszły na opał. Dawno temu był to piękny obiekt modelarski liczący się w Europie,odbywały się tam takie imprezy jak Sosnowiecki tydzień miniaturowego lotnictwa,mistrzostwa Polski,Europy i inne ciekawe imprezy. Można tam było spotkać modelarzy z Polski i całej Europy. Teraz od czasu do czasu ktoś tam polata i ja rzadko kiedy tam latam. Tak to się dzieje,gdy odeślij z tego świata założyciele tego obiektu i ten piękny obiekt jest teraz w opłakanym stanie,było to kiedyś oczko w głowie Sosnowieckich modelarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Heniu , Jaka nie kojarzę .Doskonale za to pamiętam Horneta z zawodów memoriał Rożańskiego w Łodzi.Z tych zawodów pamiętam dwa modele które zrobiły na mnie wrażenie.Drugim był niewielki elektryk , Właściciel ładował akumulatory bez ładowarki , z akumulatora samochodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Kostek, ...to pamiętasz też chyba jego lądowanie jednej goleni podwozia (druga nie wyszła) i gaszenie silników szmatą Nie pamiętam, ile kółek na ziemi zrobił, ale bardzo dużo ich było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik.R Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Zostałem poproszony o uzupełnienie wiadomości o modelu Dh-103 Hornet.Troche napisał już Henio-Tiger.Ja może trochę dołożę do tego wiadomości technicznych o tym modelu.Henio ma rację pierwszy start miał miejsce w Hradec Kralove w 1970 roku na Międzynarodowych Zawodach Modeli na Uwięzi.W roku 1971 na MŚ w Cranfield był już wicemistrzem świata.W roku 1972 we Francji w Tuluzie Ostrowski już nikomu nie dał żadnych szans i po raz pierwszy dla polskiego modelarstwa zdobył tytuł Mistrza Świata po raz pierwszy i to w kategorii makiet na uwięzi.Model Horneta to konstrukcja całkowicie balsowa z wykorzystaniem na elementy podwozia i do mechanizacji;stali ,duralu,elektronu.Sztuczny horyzont był ruchomy,przyrządy precyzyjnie wykonane.Masa modelu wynosiła niecałe 2550 gram !!!! Skala modelu 1:8 Do napędu użyto silników Merco i Fox .Modelem Horneta Ostrowski kręcił Stożek,lot plecowy a we Francji ponad program wykręcił tą makietą piękną pętlę wewnętrzną-szczeny co niektórym wtedy opadły..... i tak im pozostało do dziś. :rotfl: :jupi: W 1974 do USA Jurek jzabierze już P-38 Lightninga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F2BTOM Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 A obecnie po torze modelarskim w Sosnowcu został jedynie budynek z wieżyczką , oczywiście w opłakanym stanie. Na miejscu toru jest budowane boisko ze sztuczną morawą na Euro, jako boisko treningowe (ciekawe kto tu będzie trenował). Jak by nie mieli gdzie takiego boiska wybudować. I tym sposobem nie mam gdzie trenować. Jeśli ktoś jeszcze ma fotki toru z Sosnowca z jego świetności proszę o wystawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.