robraf Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 witam czy kto umiałby mi zrobic i powiedział jak zrobic zapłonnik - wyzwalator do odpalana rakietek z lecącego modelu ze starego serwa standard Conrada elektronika sprawna jest tylko coś z ułozeniem trybów p.s. chodzi mi to modelu spalinowego combata vampire ten zapłonnik to takie coś jak tu: http://strony.aster.pl/robertg/index_F16.htm prosze o pomoc schemat i opis budowy mile widziany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 robraf dlaczego nie napiszesz maila do autora (jest podany na dole zalinkowanej strony)? Jeżeli jeszcze nie został trafiony rakietką, to pewno Ci odpisze. Niejaki Skazoo, który mu zmajstrował odpalatron też żyje i pewnie też coś ci pomoże. Oczywiście jak już się dowiesz, to opisz wszystko tutaj ładnie dla potomnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 okey opiszea z nimi się już skontaktowałem , tylko moz ektoś wie coś więcej na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 pomoze ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja mam 2 rozwiązania odnośnie zapalników elektronicznych, z czego jedno stosuję - nawet niedawno próbowałem - drugie jest w realizacji. - elektronika ze starego serwa - po przeróbkach może odpalać 2 rakiety - własny sterownik na ATmega8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 tylko jak to przerobic ze starego serwa na zewnętrzne drugie zasilanie ???? :?: :?: :| bo ja rozlutowaqłem silnik od serwa i dałem tam kabelki i drut oporowy troche się rzaży ale ciagnie prąd z zasilania od odbiornika wiec po pewnym czasie sie wyczerpie ps. a ile ciągnie pradu taka dioda 2v? czy ma ktoś ze 2 takowe np czerwoną i niebieska czy podobne? i gdzie ewentualnie można kupić tzn czy będzie w elektrycznym i po ile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Zrób inaczej - podłącz zapalnik miedzy + a jedno z wyprowadzeń od silnika. Potencjometr ustaw tak by nie było tam napięcia np. przy minimalnym impulsie wejściowym. Jak ustawisz np. maksymalny impuls to wtedy elektronika serwa wysteruje tranzystor i włączy zapalnik. Można to zaprogramować np. pod którymś przełącznikiem. Można też wylutować jeden tranzystor od danej pary (ten co jest do plusa podłączony). Zapalnik podłączyć do innej baterii i kolektora pozostałego tranzystora... reszta jak wyżej. Można też całkiem wywalić te tranzystorki i skorzystać jedynie z sygnału sterującego (baza tranzystorka mocy) i podłączyć tam odpowiednio dobranego MOSFET-a. Następna opcja to zrobienie/zakup/wykorzystanie starego regulatora do silników szczotkowych. W sieci jest multum prostych schematów na ATtiny i jednym MOSFecie z gotowym softem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.