Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Będę musiał coś pomyśleć, ale jak robić okrągłe kadłuby z tego ? Z Drewna to chyba żeberka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Czyli chcesz zrobić samolot pełnokadłubowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgadza się, pełno kadłubowa maszyna z wirnikiem ozdobnym bez aparatury na wzór tego: http://images34.fotosik.pl/238/d469313af5848ee9med.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Przejrzyj sobie tematy użytkowinka: Szymek-98-PL http://pfmrc.eu/inde...5-szymek-98-pl/ On zbudował parę małych pełnokadłubowych samolotów (pięknych). Takich jak -p40 -me 109e -Foke Wulf 190a Edytowane 13 Stycznia 2013 przez mariusz stasin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Od razu napisz Ci, ze zrobić taki mały model jest trudniej niż duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Trudne w budowie jak i w locie są szybkie zwrotne i niestabilne (teorie nam gorzej z praktyką ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jak na razie zebrałem dużo informacji na temat areo, kształtów, materiałów. Wiem, że będę inwestował w depron i listewki, teraz sprawa - jakie narzędzia są potrzebne, aby z niczego zrobić samolocik? Ten Szymek robi cuda z depronu, ale czym ? No i co potrzebne do obróbki. Czym szlifować itd... Dodam, na razie interesuje mnie zbieranie doświadczenia w robieniu modeli, bez aparatury! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zacznij od przestudiowania tej strony od deski do deski http://www.motylasty.pl/modelar.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Strona w linku powyżej bardzo mi pomogła. Nie do wszystkiego mam i nie będę miał dostępu. Czy ta lista zawiera wszystkie potrzebne przedmioty, czy czegoś brakuje? - Ostre noże, skalpel, nożyczki. - Linijki wszelkiego rodzaju. - Papier ścierny, i tutaj pytanie: jakie gradacje dla początkującego i nie wymagającego? - Szpilki krawieckie, żabki do bielizny, gumki recepturki. - Szczypce, kombinerki, narzędzie do ostrzenia noży. - Oczywiście depron, coś na czym będę robił modele, klej. Czegoś brakuje dla początkującego (nie wymagającego), coś za dużo? Praktycznie gdy potwierdzicie albo poprawicie tą listę, to jeden cel z głowy Gdzie w necie można kupić depron? Czy do robienia wystarczy sam depron, czy jeszcze potrzeba zwykłego styropianu ?? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi, aby zakończyć temat wyposażenia, czyli podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 depron masz w nomi Praktikerze castoramie, latwo znalesc, moze kolorowe tasmy do oklejenia modelu jeszcze, i cos do wyginania drutu na popychacze? ściski różne i no listwy sosnowe i balsowe ,sklejka, papier scierny ja poleciłbym ci 150 i wieksze do wykańczania, styropian mozesz zastosować ale tylko jako rdzeń skrzydła! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Castorame mam 30 kmh od mojego miejsca zamieszkania, bede musial tam zajrzec ;d I dodaje, robie same modele bez aparatury. Będę już zbierał rzeczy do warsztatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 szukaj po prostu podkładów pod panele grubości 6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Aa mam u siebie jeszcze sklep budowlany K5, może tam coś będzie. A te płyty po co? Ile depron, tasma te plyty powinny wyjsc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Poczytaj forum po prostu, wszystko masz opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Hah zadaje głupie pytania... Chyba lepiej kupić 3mm na małe modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Hah zadaje głupie pytania... Chyba lepiej kupić 3mm na małe modele. Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Dobra, prawie wszystko jasne aby skompletować listę zakupów, chciałbym się jeszcze upewnić w tej sprawie (jak coś sobie przypomnę to się spytam): - Depron (Podkład pod panele) 6mm czy 3mm? Nie mam specjalnych narzędzi do przecinania, a cieniutki chyba lepszy od razu na skrzydła itd... - Jaki klej (polimerowy, poliuretanowy, Uhu Por, inny?) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 klej najlepszy uhu por , do przecinania nóż do tapet, skalpel, depron 6mm na kadłub a 3 na skrzydła no i jeszcze wzmocnienia ,sosna, sklejka, balsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiox Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Wezmę z 4 sztuki białego, 6 mm i 3 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Tak dla informacji - jeden arkusz depronu kosztuje ok. 1,5-2zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi