kamil15 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 WITAM jak najlepiej bylo by dla silnika speed 400 zeby mial duzy ciag lepiej z przekladnia na troche wiekszym smigle czy bez jak myslicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Kamil sprecyzuj do czego będzie użyty ten napęd. jeżeli do motoszybowca czy powoli latającego samolotu to należy użyć przekładni .Do szybkiego modelu raczej napęd bezpośredni. Stosując przekładnię musisz liczyć się z zastosowaniem większego śmgła. Smigło należy dobrać z Motocalca .Przy napędzie bezpośrednim zastosuj śmigło 6x3, w zasadzie uniwersalne do tego silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciacho Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 A jeżeli 400 7.2 V z przekładnią 3:1 to jakie tam by mogło pracować śmigło. Ja sprobuje założyć 10:6 na 8 cel. Oczywiście do motoszybowca Pozdrowionka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Ja mam 10x6 założone do 550 turbo z przekł. 1:3 w motoszybowcu 2,6 m. Wyliczone Motocalcem . Czterysetka raczej się na nim "ugotuje". Ciacho, napisz co robisz, coś sie pomyśli. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciacho Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Cześć Tomku coto jest za program Motocalcem ja pierwsze słyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Przy przekladni 1:3 zalecilbym 9x5 lub 9x6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz17bl Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 to i ja zadam pytanie przy okazji jakie śmigło bym musiał założyć do speeda 400 7,2V i przekładni 1;3,5 ?? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Witam. Na mojej stronie w dziale "Warsztat" jest prosty kalkulator doboru napedu elektrycznego. Wystarczy wpisać dane i poda nam wynik. Napęd z przekładnią jest sprawniejszy. Pozdrawiam http://modelhobby.republika.pl/kalkulator/calc.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUMIŚ Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 W WIHERKU 10 napęd SPEED 400/6V i przekładnią 1:3 najlepiej sprawował się ze śmigłem 9x7 przy zasilaniu z 2Li-pol. Śmigło 9x4,7 wymagało większych obrotów , na śmigłach o większej średnicy 10'x7' czas lotu był niższy, aczkolwiek model lepiej się zachowywał przy locie z minimalną prędkością w spokojnych warunkach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Do Wicherków 10 E zawsze stosuję permaxa 400 6 V śmigło 6x3 i to w/g mnie jest najrozsądniejszy napęd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.