Skocz do zawartości

Mój pierwszy balsowy akrobat - Speed 400 Aero :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowiłem zbudować jakiegoś akrobata z balsy,wybór padł na "Speed 400 Aero" :wink:

Model bedzie miał 85cm rozpiętości,planowany dosyc lekko bo na ok.300g z wyposażeniem które wazy ok 150g,wiec zostaje 150g na model,hmm moze sie uda 8)

narazie co zrobiłem to statecznik pionowy,jutro ide po balse i ruszam dalej :D

Jesli ktoś ma jakies uwagi dotyczące modelu prosze pisać :mrgreen:

Wyposażenie jakie zastosuje:

silnik 24g 300g ciągu przy 2S,

regl 12A

akku li pol 850mAh i 1050mAh oczywiscie 2S

serwa 3xTP 9g lub inne 9g

odbiornik hitec 20g

Fotka tego co niedawno zrobiłem :

Jutro ciąg dalszy :twisted:

Opublikowano
Mam nadzieje ze tym razem dokonczysz projekt :P Bo cessna lezy juz ho ho czasu.......................

Teraz dokacze na 100% !! :P Cessna czeka na lepsze czasy :rotfl: Ale mam nadzieje ze poleci na następny rok !!! :mrgreen:

Opublikowano
tylko nie zapomnij zrobić dłuższego nosa bo będziesz musiał ołów pąkować do przodu i wtedy w 300g sie nie zmieścisz.

A o ile tak cm mniej więcej???

Opublikowano

hmmm...mówisz że model ma wyjść ok 300g, może nawet więcej. Twój silnik ma uciąg 300g, to może być mało, żeby polatać akrobatem. tu musisz mieć troche wiekszy ciąg niz na styk...

Opublikowano
hmmm...mówisz że model ma wyjść ok 300g, może nawet więcej. Twój silnik ma uciąg 300g, to może być mało, żeby polatać akrobatem. tu musisz mieć troche wiekszy ciąg niz na styk...

jak kupie pakiet 3S to bede miał ciąg 480g :devil:

Opublikowano

Proponuje wzmocnic stateczniki :) Kiedy ja wykonalem swoje stwierdzilem ze beda zbyt wiotkie... tylko ze mam zamiar wpakowac do modelu silnik 500g wiec moze dlatego. Zrobisz jak uwazasz ale zawsze beda mocniejsze a wagi niewiele dojdzie :P Nieodczujesz tego praktycznie

dsc00076lh7.jpg

Opublikowano

Widze ze praca wre :) Dobrze ze zrobiles te wzmocnienia. Niezapomnij o malym trojkacie w poziomym stateczniku abys mial gdzie zamontowac dzwignie. Widac to u mnie na fotce. Pozdrawiam

Opublikowano

No to bedą śruby :P

wczoraj zrobiłem bok kadluba,dzis bede kleił drugi a piatek planuje wkleic dolne rozrórki(dół) , i w sobote chce zacząc skrzydło :mrgreen:

Opublikowano

nie wiem czy to kwestia zdjecia-fotografia sprawia wrazenie jakby kratownica kadluba byla wykonana z zielonego depronu. Jesli tak jest to moge Cie zapewnic-to nie zda egzaminu.

Opublikowano

Ja wykonałem ten model w wersji depronowej - wg pomysłu @Motylastego. Lata wyśmienicie :]. Niestety z tego co widzę jest cięższy od wersji balsowej bo mój gotowy do lotu waży ~400gram, a balsowe ważą po ~300gram. Plusem wersji depronowej jest to, że bardzo szybko się naprawia (co mi się bardzo przydaje bo często strasze krety :twisted:). Gdy tak patrzę na Twoje zdjęcia to coraz bardziej mam ochotę wykonać go w wersji balsowej :]. Jest to super model, nie stresuj się gdy nie zmieścisz się w założonej wadze bo i tak będzie super latał :).

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.