cobra Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Dziś udałem się sklepu modelarskiego po szpachlówkę, a przytargałem do domu coś takiego (szpachlówkę zresztą też): Jak przystało na Multiplexa, model dobrze przemyślany. Bardzo ciekawe, wahliwe mocowanie silnika, pozwalające na łatwą jego wymianę (w celach eksperymentalnych) i płynną zmianę skłonu silnika. Widziałem nawet filmik z bardzo lekko wykonanym FunJetem, jako indoorem. Chodzi mi po głowie też przerobienie tego ruchomego mocowania na zmienny wektor ciągu. Model składa się bardzo łatwo i intuicyjnie. Posklejałem praktycznie całego w 20 minut. Oczywiście coś pozmieniałem po swojemu - tylny dekiel kadłuba nie jest przyklejony na stałe, ale daje łatwy dostęp do całej "rury". EDIT: Aha, mam pytanie: czy elapor dobrze maluje się akrylami typu Pactra? Może trzeba stosować jakieś "patenty"?
Marcin Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Pactra daje radę - ładnie się u mnie trzymała nawet. Choć po jakimś czasie pęka :/ Nie wiem też czy pozostawienie tylnej górnej części kadłuba demontowalnym jest dobrym pomysłem - on przenosi sporo obciążeń. Mój funjet latał bajecznie - miałem do niego małą bezszczotkę 950kV, pakiet 3s 1700 mAh dwa serwa Conrad 05 i smiglo 8x6. Całość pozwalała na 30 min wariowania (mój rekord to 38 min w powietrzu pracy silnika - latanie na pół gazu)
Ładziak Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 FunJeta podziwiałem na naszym lotnisku. Bardzo wdzięczny samolocik! Potrafi zasuwać jak wariat, by po chwili przemienić się w parkflyera. Do tego - jak większość Multiplexów - lata sam, gdy mu się nie przeszkadza :pom: .
cobra Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2007 Przygotowałem FunJeta do oblotu. Masa wyszła 440 gram, co daje 30 g/dm2. Wyposażenie to regulator hexTronik PRO 36A, odbiornik Hitec RCD9500, pakiet 3s 1200, silnik emax CF2812, śmigło APC6x4. Dałem to, co miałem pod ręką. Ciąg 410 gram.
cobra Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2007 Dziś nastąpił oblot. Oczywiście nie obyło sie bez niespodzianki - zadziałało Pierwsze Prawo Rewersa (rewers na lotkach :evil:). A wydawało mi się, że sprawdzałem ze trzy razy :oops:. Jak widać, modelarz głupi się rodzi i głupi umiera. Ale na szczęście nic się nie stało i dalej już poszło gładko. Okazuje się, że napęd dobrałem wcale nie tak źle. Model może nie jest bardzo szybki, ale czego się spodziewać po mocy "wpompowanej" rzędu 100 W lub nawet mniej. A przecież te modele dostają nawet ponad 350 W i dopiero wtedy śmigają! Model energicznie reaguje na lotki, a trochę słabiej na wysokość (to oczywiście skrót myślowy, bo to przecież delta). Na razie jestem zupełnie zadowolony. Muszę tylko jednoznacznie rozróżnić malowaniem górę od dołu. A chciałem zrobić malowanie wzorowane na Red Arrows :| .
cobra Opublikowano 13 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2008 Pomalowałem jednak FunJet'a, wzorując się na Red Arrows 8) . Cały spód i dziobek zalaminowałem. Farba dobrze trzyma się laminatu, natomiast z elaporem jest gorzej. Po dwóch lądowaniach w niskiej, suchej trawie, znaczna część farby z krawędzi natarcia zniknęła, a elapor trochę sie powgniatał o badyle :?. Zmyłem już farbę z natarć i też je zalaminuję. Silnika nie zmieniałem, ale dałem śmigło 7x5 - jest lepiej :wink: Pakiet konion 3s. W kadłubie jest tak dużo miejsca, że zasilanie może być praktycznie dowolne.
alchemique Opublikowano 12 Lutego 2008 Opublikowano 12 Lutego 2008 Sterowany wektor ciagu mozna zamowic tutaj - jednak cena troche zbija - 50 eurasow:/ Zamowilem ten model dla siebie, wyposazenie jakie mam zamiar zastosowac to - taki silniczek robbego , jakis regiel 40/50A , hs-56 i pakiety 3s 2200 25C fullymax. Moze pozniej sprobuje na 4s A123. Mam pytanie odnosnie laminowania. Mam 2 pomysly: 1) Pokryc dol i natarcie tkanina i nastepnie caly model pokryc folia. 2) Pokryc caly model cienka tkanina i na to farba - widizalem takie rozwiazanie na rc-groups. Jak myslicie - ktory pomysl bedzie lepszy?
cobra Opublikowano 12 Lutego 2008 Autor Opublikowano 12 Lutego 2008 Ja zalaminowałem spód kadłuba, dziób i krawędzie natarcia. Uważam, że całego pokrywać nie warto. Jeśli będę robił kierowany wektor ciągu, to tylko w płaszczyźnie pionowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.