blackriver Posted January 31, 2013 Share Posted January 31, 2013 Zamierzam sobie naskrobać 2m skrzydełko typu plank. Ponieważ nie mam ochoty na balsę, płaty będą styro + szkło + węgiel + aramid + fornir, kadłub tracony styropian + szkło + węgiel + sklejka 3 mm. Jedyny dylemat mam z kierunkiem, nie mam pojęcia jak jest zawieszony w oryginale, macie jakieś pomysły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojani Posted January 31, 2013 Share Posted January 31, 2013 Zerknij tu http://alain.zutter.free.fr/Ailes/index.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackriver Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 (edited) Tak to mniej więcej wygląda, kierunek zrobię chyba dzielony. Na rysunku dźwigar węglowy + dodatkowe szkło w centropłacie. Skrzynki bagnetowe zostaną wklejone przed zamknięciem w fornirze i zostaną wykonane tak żeby zachować wznios płatów. zamknięcie lotek balsowe + zawias z taśmy do zawiasów graupnera. Kadłub wykonany będzie na tracony styrodur, wręgi, mocowanie bagnetów, wzmocnienia zostaną wykonane przed laminowaniem. Wzmocnienia kadłuba, węgiel 110, aramid 80 i na to szkło - dwie warstwy, pierwsza pod kątem 45 stopni do kadłuba, druga pod kątem 90 stopni do pierwszej Tak jeszcze zastanawiam się nad kabinką, ale chyba wkleję listwy balsowe i później rozetnę po laminowaniu - przez środek listewek. Druga opcja kabinki, kopyto i PET Powierzchnia 2m to 42,274 dm kw. przy wadze 850 g do lotu wychodzi 20,23 g/dm kw. - czyli spokojnie mogę dobić do kilograma. to na załączonym rysunku ma 1,6 m i 700 g - czyli jakieś 19 g / dm kw. W [przyszłym tygodniu jest szansa na rdzenie Edited February 3, 2013 by blackriver Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackriver Posted February 7, 2013 Author Share Posted February 7, 2013 W płaty nie będę pakował węgla, pójdzie dźwigar skrzynkowy z sosny wypełnionej balsą, na to owijka z kevlaru i szkło i już. W krótki pas na spływie pójdzie bagnet ustalający, w główny - główny. W poniedziałek płacę i zamawiam rdzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackriver Posted February 15, 2013 Author Share Posted February 15, 2013 Hmm... podliczyłem za i przeciw, mam zamówionego Blejzyka Mefisto (w przyszłym tygodniu do odbioru), w proszku mam DLG - więc czym latać będzie. Od długiego już czasu chodzi za mną Fafnir. Po podliczeniu kosztów materiałów wyszło mi że w podobnym koszcie materiałowym zamknę się z Fafnirem w skali 1:7, dlaczego akurat tak? Po prostu będzie miał 2700 mm rozpiętości, każdy płat 1250 mm, a dla mnie to takie max optimum jeżeli chodzi o transport. Fakt, dojdzie koszt Koverala ale w jednej paczce może się zmieszczę, no i sporo sklejki 1,5 ,6 i ,4 - budowa trochę zajmie więc rozłoży się to w czasie, większość balsy i listew mam. Czyli temat do zawieszenia :]. Notabene jak kogoś interesują plany skrzydełek piszcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts