Gość Anonymous Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam! Nosze się już jakiś czas z kupnem easy glidera, ale mi stypendium na konto jeszcze nie wpłacili, i czuję że długo już nie wytrzymam. Pomyślałem więc o zbudowaniu szybowczyka termicznego. Co do planowanych wymiarów to około 1 m długości, a rozpiętość 1,6-1,8 (czyli prawie jak Easy Glider). Skrzydełko będzie napewno zawierało balsę w sobie, bo nijak nie potrafię zrobić dobrego profilu z depronu, a czy obkleję je folią, czy depronem, to trudno powiedzieć Zobaczę co mi polecicie, zwłaszcza, że czytałem tu na forum, że proflie termiczne gryzą się z depronem Więc jaka to powinna być w przybliżeniu cięciwa takiego skrzydełka (skrzydło prostokątne, bez żadnego wzniosu i uszu, z lotkami) przy zadanych wymiarach? Pozdrawiam! PS Na poglądowych rysunkach z zachowaniem skali, skrzydło o cięciwie 20 cm w odległości natarcia od dziobu 20 cm, i szybowiec wygląda sensownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Skrzydło termiczne najlepiej o obrysie trapezowym w sumie elipsa to ideał. Wznios też by się przydał. Z prostszych modeli może guppy np 2 metrowy? Jeśli jesteś uparty na swoją wersje to cięciwa nie więcej jak 18cm. Jak chcesz bardzo termiczny model to polecam http://www.charlesriverrc.org/articles/allegrolite2m/markdrela_allegrolite2m.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.