elektron Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Witam Wszystkich Nie mogac juz wytrzymac nie latania postanowilem zbudowac cos na szybko z depronu. Niestety mam tylko 2 serwa wiec 3d odpadl:( kombinowalem dalej.... jakis trenerek... nieee jakos mnie to nie korcilo... pomyslalem o 2 silnikowcu... ale nie mam odpowiediego pakietu... Jakos mi sie przypomnial nieudany model Patrka U z dlg i postanowilem zrobic cos podobnego ale bardziej udanego Wszystko powstalo CRD... niestety.. bo juz na tym poziomie prac widze ze bez minium 50g na dziobie sie nie obedzie -za krotki dziob zrobilem:( Malowanie bedize jeszcze ozrobione - tylko nie mam zadnego jaskrawego sprayu w domu - jutro cos se sprawie Wyposaznienie : Silnik - 3f przerobka pakiet - 3s 1550 - od Huberta (pakiet ma ok 1.5roku i ledwo zipie) serwa - 1xconrad es5 i 1xe-sky odbiornik rex5 regulator dynam a oto wynik 2 wieczorow : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 jaka rozpiętość,długość? z czego zrobisz skrzydełka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 rozpietosc 1000mm (1m:D) dlugosc - 750mm(0.75m) Skrzydla mam gotowe z derpnu.... ale chyba sie zbiore i zrobie nowe z styro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 "moto-szybo-pylon Czyli hybryda"-czyli nic tak naprawde. Nie widze jakos sensu powstania czegos takiego :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 9 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 A dalej potrafisz czytac czy nie :evil: model powstal z "nudow", bylo wiele koncepcji na to co to ma byc- dwu silikowiec, model do noszenia apratu.. stanelo na tymze postaram sie zrobic cos szybkiego i tak tez wlasnie robie. Tylko nie wiem co okaze sie w locie ! Dlatego sam tytul zostanie zmodyfikowany po oblocie. Ma to mozliwosc bycia - motoszybowcem zboczowym lub pylonem (progil rg15) Jeszcze jedno : Gdyby modelarze i prawdziwi konstruktorzy nie "kombinowali" to bysmy nadal latali samolotami z epoki braci Wright :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Jeszcze jedno : Gdyby modelarze i prawdziwi konstruktorzy nie "kombinowali" to bysmy nadal latali samolotami z epoki braci Wright No. może nie zupełnie. Prawdziwi modelarze i konstruktorzy swoje eksperymenty mają podbudowane gruntowną wiedzą teoretyczną, dzięki której dość dokładnie wiedzą co będzie efektem końcowym ich działań. U Ciebie jest trochę inaczej.... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 No. może nie zupełnie. Prawdziwi modelarze i konstruktorzy swoje eksperymenty mają podbudowane gruntowną wiedzą teoretyczną, dzięki której dość dokładnie wiedzą co będzie efektem końcowym ich działań. W którymś momencie ta gruntowna wiedza musiała powstać Wbrew pozorom na początku dziejów lotnictwa również po braciach Wright generalnie nikt nie potrafił (prawidłowo - co ważne) liczyć, zakładać prawidłowych koncepcji jednym słowem próbowano na chybił trafił. Przyglądano się mewom, bocianom i innym ptakom ale nikt nie wpadł na pomysł by tego ptaka zważyć i zmierzyć powierzchnie jego skrzydła! Dziś wydaje się dziwne ale tak było na początku - budowano rzeczy które nie miały prawa latać a mimo wszystko próbowali a wielu i zginęło. Pierwsze samoloty były obarczone wieloma błędami a pomimo tego latano i tak się uczono. Przed pierwszym lotem naddźwiękowym nikt nie potrafił liczyć i przewidzieć jak samolot zachowa się przy tej prędkości! Podczas pierwszych prób kiedy "Chuck" Yeager pilotował rakietowy samolot naddźwiękowy - jego konstrukcja obarczona była błędem konstrukcyjnym który mógł i wnet kosztował życie pilota. Dziś tego błędu nie posiada ŻADEN samolot naddźwiękowy. Takie proste? A jednak (nie wiedzieli nawet jak tym samolotem sterować przy takich prędkościach - błąd był na tyle poważny iż samolot nadawał się do przebudowy) Dziś rzeczywiście jest inaczej ale czy wszystko musi być podparte gruntownymi założeniami? W przypadku elektrona i tego modelu założeniem wydaje si być to - że ma latać a co z tego wyjdzie później? Chyba nawet autora tego modelu nie bardzo w tej chwili obchodzi Ale kończąc Wojtek ma rację Najpierw kombinowali i latali - później liczyli, bez kombinowania ludzie nadal by nie latali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 26 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 Byl oblot. Latalo to w sumie jako-tako. Ale w ostatecznim rozliczeniu wyjalem wyposazenie model dalem na polke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Wojtek nie męczy Cię to ciągłe eksperymentowanie ??? Może pora zrobić normalny model ,latający tam gdzie chce pilot i zabrać się za naukę latania (precyzyjnego latania ) ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 podpisuje sie pod slowami Tomka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 oj niestety juz meczy:( po doznaniachi walka ze spitem oechciwa mi sie modelowac. I napewno dlugo sie nie wezme za budowe modelu od podstaw. Jako ze przetoczylem sie na spaliny to elektryki odpadaja. Jezeli spit nie poleci tak jak ja tego chce to wyjme z niego wyposazenei i prawdopodobnie zabuuduje w Extrimie (o ile znajde jakiegos gotowca). A jak nie to bede musial poczekac na wyplate i pomyslec nad jakims ARF na 4.5ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.