Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Mam małego heli, lecz poszedł w nim Li-pol

Mam parę aku. Li-ion o bardzo podobnych parametrach

Czy można zastosować li-ion zamiast li-pol(a)

Czy są jakieś przeciwskazania???

Opublikowano

Jeżeli ładowarka nie obsługuje li-ion, to możesz o tym zapomnieć. Ale jeśli obsługuje to chyba nie będzie przeciwwskazań. Akumulator ma jedną celę?

Opublikowano

Jeżeli to ogniwa z laptopa lub telefonu to nie bardzo. Ogniwa napędowe w modelach są wysoko prądowe, żeby oddawały wysoki prąd w krótkim czasie..

Te z laptopów, telefonów itp. sprzętu są nisko prądowe gdyż mają działać długo.

Jeżeli nie znasz wydajności prądowej takich ogniw, to daruj sobie. To są niebezpieczne rzeczy i w razie przeciążenia lub uszkodzenia mogą nawet wywołać potężny pożar. Na Youtubie znajdziesz filmy jak to wygląda pod hasłem LIPO overloaded. Jakiś czas temu jeden z naszych kolegów stracił tak cały dom.

Jeżeli to malutka zabawka, to koszty nowych ogniw wcale nie są duże. Od kilku do kilkunastu złotych.

Opublikowano

Jeżeli ładowarka nie obsługuje li-ion, to możesz o tym zapomnieć.

Każdą ładowarką, która "obsługuje" Li-Po, można ładować pakiety Li-Ion.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o li-ion z laptopów to zapewne o typ CGR 18650 - 18 -średnica 650-długość 65mm. Akumulatory te mają małe prądy rozładowania, standardowo 2-3C. Do napędu silników niestety nie nadają się chociaż ja zrobiłem pakiet 3s2p który używałem w Discusie CM-PRO. Pojemność takiego pakietu wynosiła 4500mAh - nie wylatałem go nigdy do końca. Prąd ciągły który z niego pobierałem to 12A, chwilowy 15-16A ( z tego co pamiętam i to był max na jaki sobie można było pozwolić z tym że ja miałem akumulatory nówki ze zwiększoną pojemnością 2250mAh i podwyższonym prądem rozładowania (chyba były to Panasonic seria 18650D) Więcej szczegółów na temat mojego pakietu jest w temacie o Discusie a karty katalogowe samych aku można bez problemu odszukać w necie wpisujac w Google " li-ion 18650 datasheet"

Li-iony mają mniejsze prądy rozładowania więc mały czy duży będzie zapewne problem z wydajnością prądową.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.