Slawek Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Witam Jestem poczatkującym modelarzem i mam pytanie. Czy do zasilania 6 serw 5x HS-5665MH 1x HS-625MG Wystarczy taki bec: http://www.nastik.pl/regulator-napiecia-p-2468.html Czy odbiornik (Hitec Optima 9) da radę obsłużyc prądowo te serwa czy muszę zastosować jakieś inne zasilanie serw? Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Wszystko powinno być w porządku. Sam używałem Jeti Max Beca z 2 pakietami Li-Poli i wszystko sprawowało się wyśmienicie(ja miałem 6 serw cyfrowych i nawet bardziej prądożerne od Twoich). Ponadto używam dosyć na pozór delikatnego odbiornika Futaby i wszystko zdaje egzamin wyśmienicie. Jedyne co zrobiłem podobnie jak Radek z forum to zasilanie do odbiornika wpiąłem w wolne ścieżki. Chodzi o to, że co 3 serwa wpinałem zasilanie - teoretycznie prąd ma mniejszą drogę do przebycia i przez ścieżki powinien płynąć mniejszy prąd. Wszystko w modelu 2,26m, którego podczas akrobacji nie oszczędzam, 2 lata latałem bez niespodzianek. Twoja Optima też powinna zdać egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Dziękuje za szybką odpowiedź Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Chodzi o to, że co 3 serwa wpinałem zasilanie Marek mógłbyś to rozwinąć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Wkładasz serwo 1,2,3,4, wtyk zasilania, serwo 5,6,7,8, itd. Wtedy na jednej ścieżce odbiornika w prawo od wtyku zasilania masz tylko 4 serwa, i w lewo od zasilania też tylko 4 serwa. Czyli w Twoim Konkretnym przypadku masz zapas prądowy że hej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 i to działa? fajnie wiedzieć, ja mam podpięte 6 serw po kolei, później 1 wolny kanał i zasilanie w 8 ch i 9 ch. a jeżeli jest jak mówicie przepnę z 8ch, na 4ch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 i to działa? fajnie wiedzieć, ja mam podpięte 6 serw po kolei, później 1 wolny kanał i zasilanie w 8 ch i 9 ch. a jeżeli jest jak mówicie przepnę z 8ch, na 4ch. Jest kolejny problem - nie każdy może dowolnie przyporządkowywać kanały, więc nie może zrobić "dziury" na wpięcie zasilania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 jaka aparatura? może warto zmienić? A wracając do zasilania odbiornika poprzez wpięcie co 4 kanał to jeżeli odbiornik zasilany jest przez dwa wtyki, czy nie byłoby lepiej dać serwo1, serwo2, serwo3, zasilanie, zasilanie, serwo4, serwo 5, serwo6 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Jeśli nie możesz przypożądkować dowolnie kanałów to wepnij się kablem 'Y' skoro boisz się , że ścieżki odbiornika nie wytrzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 robicie problem z niczego... jeśli w modelu jest 6 serw a odbiornik jest np: 8-io lub 9-cio kanałowy to zostają na krańcach dwa,trzy wolne porty.w radiach 2,4Ghz najczęściej jest to pierwszy gdyż służy do bindowania i wpięcia zasilania i któryś z ostatnich np.AUX. wpinamy się w nie ze zdublowanym zasilaniem i wszystko musi dobrze działać.listwa złącz w odbiorniku mam max 5cm szerokości więc nie ma szans żeby coś nie wytrzymało prądowo. mam tak podłączone w modelu 2 m benzyna (7 serw,odbiornik ORANGE 9CH) i wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Andrzej, ja mam tak połączone w dwóch modelach 2,2m benzynowych i też jest ok, ale jeżeli można lepiej to dlaczego nie spróbować, skoro koledzy mówią, że tak będzie lepiej niż standardowo i jest to poparte ich doświadczeniami? a tak swoją drogą, nie masz czasami chwilowych, drobnych spadków napięcia w odbiorniku przez b. szybkie ruchy wszystkich serw cyfrowych jednocześnie? sprawdź... może warto je wyeliminować ja takowe mam, dlatego temat mnie bardzo zainteresował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Andrzej, ja mam tak połączone w dwóch modelach 2,2m benzynowych i też jest ok, ale jeżeli można lepiej to dlaczego nie spróbować, skoro koledzy mówią, że tak będzie lepiej niż standardowo i jest to poparte ich doświadczeniami? a tak swoją drogą, nie masz czasami chwilowych, drobnych spadków napięcia w odbiorniku przez b. szybkie ruchy wszystkich serw cyfrowych jednocześnie? sprawdź... może warto je wyeliminować ja takowe mam, dlatego temat mnie bardzo zainteresował... spadki napięcia choćby najmniejsze zawsze będą jeśli uruchomisz w jednej chwili kilka mocnych serw.tego nie da się uniknąć.a wpięcie więcej niż dwie wtyczki z zasilaniem do odbiornika na pewno tego nie zmieni.co najwyżej zmienić się może na lepsze twoje samopoczucie . trzeba stosować ogniwa,pakiety z zapasem wydajności prądowej i wtedy nie będzie aż tak gwałtownych spadków napięcia. w zeszłym sezonie miałem w wyżej wspomnianym modelu pakiet Li-po 2200mAh 2S 20C z BECem Turnigy MEGABEC 8A.wszystko działało bez żadnych niespodzianek. na ten sezon postanowiłem spróbować Li-Fe,bez żadnych BECów i innych rzeczy.trochę też po to żeby zaoszczędzić na wadze.pakiet Li-Fe który zakupiłem to : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=23825 waży połowę tego co obecny pakiet razem z BECem.pakiet będzie podłączony bezposrednio do odbiornika bez żadnych układów,pozostaje tylko włącznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi