Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, wspominałem w przywitaniu o modelach szybowców które po moim powrocie do modelarstwa przeszły ostatnio generalną renowację, gdzie teraz czekają już tylko na loty w nowym sezonie na lotnisku w Turbii. Przerwę od modelarstwa miałem ponad 10 lat więc farba, papier i drewno zdążyły stracić na pierwszej jakości, a ich odnowienie było fajnym krokiem ku powrotowi i otwarciu nowego sezonu. Poniżej zamieściłem kilka zdjęć:

1. 1jpg_xqpahsr.jpg

2. 2jpg_xqpahsx.jpg

Ciekawostka - model po niżej ma ponad 15 lat!

3. 3jpg_xqpahsn.jpg

Ten poniżej to moja własna konstrukcja o rozpiętości 2.5m:

4. 4jpg_xqparpx.jpg

I model nad który maktualnie pracuję, powstaje na bazie planów Wicherka z moimi modyfikacjami, została między innymi lekko zmodyfikowana konstrukcja kadłuba, plany powiększone o 10%. Taki sam miałem przed laty, ale nie wytrzymał kontaktu z ziemią : )

5. SDC13852J_xqpahqa.JPG

Proszę o komentarze,

pozdrawiam,

Andrzej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak to mój projekt pierwszy szybowiec ma kadłub kupiony kiedyś były takie w sklepach reszta to mój pomysł.

W trzecim dorobiłem wieżyczkę pod silnik i kabinę ,kadłub był z jakiegoś szybowca

Podoba mi się jak w modelu jest zrobiona kabina i coś w niej jest.

Opublikowano

B.fajne modele. Ten drugi (własna konstrukcja) to kryty chyba japonką. Czym malowałeś te modele ?

Opublikowano

Bardzo podoba mi się Twoja interpretacja Wicherka :) . Możesz podać więcej szczegółów, np. plany itp. oraz oczywiście więcej zdjęć :) .

Może zrób relację z budowy.

Opublikowano

Można jakieś dokładniejsze zdjęcia lub plany tego drugiego modelu, ciekawa konstrukcja :)

Opublikowano

Jak pytałeś ten drugi model jest kryty japonką, papier był farbowany barwnikami do tkanin.Kadłub kryty balsą ,malowany lakierem nitro.

Na temat własnej konstrukcji więcej szczegółów juto.Pozdrawiam.

Opublikowano

Model postawiony na kołach przedtem stał na pudełku ,ta klapka pod spodem to miejsce dla skoczka .

Jak się uda to wyskoczy z modelu podczas lotu.

1.

DSC00355J_xqwwnrx.JPG

Miejsce dla pilota jak w każdym moim modelu .

2. DSC00359J_xqwwnwq.JPG

Widok z góry kadłub zwężony ,taka wersja bardziej mi się podoba.

3. DSC00360J_xqwwnxq.JPG

Ta siatka przed kołem to żeby tam nie zbierały resztki paliwa silnik to wydmucha .

4. DSC00363J_xqwwnnn.JPG

Skrzydła skręcane w środku kadłuba żeby zapobiec rozsuwaniu ,tak miałem w poprzednim modelu .

5. DSC00366J_xqwwnex.JPG

Sterowanie lotek serwa umieszczę na początku skrzydła .

6. DSC00368J_xqwwnwh.JPG

Jak kolega pytał wcześniej o plany to model wzorowany na WICHERKU 25 .plany powiększyłem 10 %.

Model wygląda troszkę inaczej po zmianach które zrobiłem ,to chyba już nie WICHEREK

Rozpiętość - 1950 mm

Długość - 1200 mm

Taki kiedyś miałem nawet fajnie to latało dlatego postanowiłem zrobić drugi .

Bardzo proszę o opinię i uwagi .

Pozdrawiam Andrzej.

Opublikowano

Sterowanie lotek serwa umieszczę na początku skrzydła .

DSC00368J_xqwwnwh.JPG

A dlaczego nie podłączysz bezpośrednoio serw do każdej lotki?

Te popychacze i dżwignie to dodatkowe luzy i kombinacje :D

A może nie masz kabla żeby zrobić przedłużacze dla serw? :D

Opublikowano

Przedłużaczy nie mam jak zamontuję serwa blisko kadłuba to obejdę się bez ich kupowania

Dziękuję za uwagę .To jest do poprawienia .

Opublikowano

Zamiast przedłużaczy możesz przedłużyć kable serw 3-żyłowym kablem o odpowiedniej średnicy i będzie OK.

Poszukaj dobrego kabelka bo niekoniecznie musisz go kupować w sklepie modelarskim.

I jeszcze pytanko,co tu wystaje i do czego ? :D

dsc00359jxqwwnwq.jpg

Opublikowano

To połączenie do obrotów silnika tak miałem w poprzednim modelu i wszystko grało .

Ale będzie brzydko wyglądało :D popychacz do tego przez kabinę?

Może dla pilota na fotelu zabraknąć miejsca. :D

Mógłbyś zastosować elastyczny bowden i to schować w kadłubie.

Sam obstawiałem że to jest do sterowania przednim kólkiem.

Opublikowano

Masz chyba ciut za krótkie te bagnety wystające z kadłuba,model jest już spory.

Czy ten pierwszy bagnet wchodzi między dżwigary w skrzydle?

Jeżeli nie,to jak skrzydlo w tym miejscu wzmocniłeś?

Opublikowano

Pierwsze 3 żeberka są ze sklejki 5 mm .obok dżwigaru wklejona rurka dodatkowo oklejona sklejkom

A pod skrzydłami zastrzały .

Opublikowano

Model prawie gotowy dzisiaj kończę malowanie i teraz mam problem jaki silnik .

Myślałem o jakimś ASP tylko jaki ,morze ktoś doradzi .Waga modelu to 2500 g bez pakietu,paliwa skrzydła są nie oklejone ,myślę że waga dużo nie wzrośnie .

Pozdrawiam Andrzej.

Opublikowano

Myślę, że silnik 7,5 cm to minimum. Przy tej masie i rozpiętości zapowiada sie mega przyjemny w pilotażu model :) Mój Piper J3, niecałe 1,8m rozpiętości latał na silniku super tigre 45 (7,5 cm) i szczerze to mocy było aż za nadto jak na powolne makietowe loty i dostał silnik mds 40 a 45-tka poszła do akrobata.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie?jakie paliwo do takiego silnika ,bo w sklepach jest wiele rodzai .

W klepie powiedzą że takie jest dobre ,bo akurat takie będą mieć.

Pozdrawiam Andrzej.

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.