czhomik Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Czym rożnią się śmigła APC (np 14x4) od APC 14x4W ?? z tego co zauważyłem przeszukując internet to cena tych W mnie powaliła;/ ale czym one się różnią oprócz ceny ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Mając zaledwie kilka takich śmigieł zauważyłem, że mają szersze łopatki o innym profilu. Mimo takiego samego skoku są bardziej płaskie (piasta też jest niższa). Przeznaczone są głównie do 3D, prawdopodobnie przy tych samych obrotach generują też większy ciąg (kosztem obciążenia silnika - łatwo sprawdzić na silnikach elektrycznych). Zobacz też tutaj : http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=2799&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Literka W (ang. wide) - szerokie, oczywiście chodzi o łopaty śmigła. Sa jeszcze: N (narrow) - wąskie F (folding) - składane P (pusher) - pchające E (electric) - wiadomo SF (slow flyer) - tez wiadomo Dla przykładu współczynnik obciążenia silnika wynosi 1,2 dla APC, 1,5 dla APC W i 0,9 dla APC N. Jest to stała wynikająca z kształtu łopaty, zastosowanego profilu ilości łopat i podobnych cech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.