tuti Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam wszystkich, Po pierwsze chciałbym się ze wszystkimi przywitać, bo jestem nowy na tym forum Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu firmy Thunder Tiger - modelem Expo 3D Trochę danych: * Rozpiętość płatów : 800 mm * Długość : 817 mm * Powierzchnia nośna : 16,28 dm2 * Waga rtf: 380 g Wyposażenie: 3 serwa micro Tower Pro, regulator 18 A Dynam, silnik tower pro 2408-21T, aku li-pol 3s 1000 mah Wylatałem już na nim z 8 pakietów i wydaje mi się ze jest to świetny model. Jest to mój pierwszy model akrobacyjny i lata mi się nim bardzo przyjemnie. Zapas mocy jest wystarczający, spokojnie idzie pionowo w górę. Niestety nie mam aparatu, więc zdjęcie tylko kiepskiej jakości z telefonu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 o 160 gram za ciężki. Za duży pakiet, regiel,silnik. W sumie pewnie ze 150 gram na zasadzie wymiany osprzętu. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuti Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Ten model specjalnie jest tak zrobiony. Dzięki temu nawet na sporym wietrze można spokojnie latać. Instrukcja mówi, ze model z silnikiem szczotkowym i przekładnią waży 260 g, więc z wyposażeniem spokojnie ważyłby 400 g :mrgreen: Latałem również na pakiecie 2s 1000 mah i latał jak slowflyer Waga takiego modelu wynosiła wówczas 340g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Waga rtf: 380 g Waga RTF (podana z silnikiem szczotkowym 370 i przekładnią) : 265 g Czy Twoja waga "rtf" to coś innego niż "RTF" ze strony sklepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuti Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Skoro mój model waży 380 g - pakiet 100g - silnik bezszczotkowy 50 g = 230 g na model z serwami, odbiornikiem i reglem. Instrukcja przewiduje pakiet 2/3s( czyli około 80 g) to nie możliwe jest uzyskanie wagi RTF 265 g, więc wnioskuję, że to nie jest waga RTF, lecz waga modelu z silnikiem i przekładnią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk134 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Model nie warzy więcej niż 80g pusty 3x servo 9g 27g odbiornik 10g regulator 15g silnik nie nie wiem ale pewnie około 50g bateria 80g co daje 262g Myślę że to prawda co piszą w tym sklepie to model gotowy do lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 a po wymianie na silnik 25g ,a baterie na 30g mamy ok. 200g i wtedy można latać na hali -będzie całkiem inny model niż ten co masz teraz. Znacznie lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuti Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Nie wprowadzałem żadnych zmian w konstrukcji modelu i waży on z serwami(30g), silnikiem(50g), odbiornikiem(10g) i regulatorem(20) 280 g, czyli sam model waży minimum 160 g. EDIT: Oczywiście Tomekmasz rację, że można ten model odchudzić Ale takim jak mam teraz też można latać na hali Silnik szczotkowy z przekładnią z zestawu waży minimum 50 g, a na opakowaniu jest napisane : weight : 265 ( nie ma słowa rtf ) więc podtrzymuje swoją opinię :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 No to jakiś wyjątkowy klocek Taki model to 150-250g do latania. Przykłady pierwsze z brzegu: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=111&start=0 http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1824&highlight=benny Edit: Tu jest napisane wyraźnie: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Miałęm ten model, był to moj pierwszy model 3D. Latałem (krótko) zarówno na silniku szczotkowym z zestawu jak i na tanim cięzkim chinskim silniku 3F. Stosowałem 3 pakiety podczepiane na rzepie 2S 800mA, 3s 1100mA oraz 3S 2000mA. Z tego co pamiętam model był bardzo ciężki, chyba niecałe 450- 500 gram. Ale latało się nim super, bez względu czy wiało czy padało, znosił wszystko, również kretobicia. Myśle, że jeszcze do niego wróce, ale tym razem, zrobie go tak by ważył jak najmniej ;-) Zdjęcia z 2006 roku : Pierwsze loty robiłem w lutym 2006 roku, pięknie się w zimie latało, niestety, na szczotce zrobiłem tylko 4 loty i jak rąbnąłęm kreta dziobem, to przekładnia poszła w p...du No i zainwestowałem w silnik 3F, który do dzisiaj super się sprawuje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuti Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Jak widzicie Killerus miał podobną wagę, mój kolega ma podobny model - Gilesa i również waży koło 400g Po prostu model jest z jakiejś pianki i oklejony ciężką i sztywną folią. W kadłubie są dwie rurki węglowe, w skrzydle jedna. Mimo tego wg mnie lata naprawdę fajnie, mam nadzieję, że naucze sie na nim porządnych akrobacji :twisted: Na pewno model zostanie tej zimy oblatany na hali :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 A tu lot w 2006 roku http://pl.youtube.com/watch?v=TsNVaVqBRws Pamiętam, że w ten dzień wiał strasznie mocny wiatr, mimo to latało mi się bardzo fajnie. Dodam jeszcze, ze to byl moj pierwszy model, po przesiadce z zabawki motoszybowca ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuti Opublikowano 15 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 Fotki z ostatniego latania na hali :mrgreen: ogólnie to fajna zabawa i filmik - straszna jakość, ale zawsze coś: http://pl.youtube.com/watch?v=uMzXRCYX-S8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 Widze tu 3 modele z jednej stajni ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 czemu Futurion nie jest tak barwny jak jego bracia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron89 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 2 modele z jednej stajni nalezące do Mnie :) dzis jedziemy na hale z jeszcze wieksza ilością :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugerobber Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Witam Nie mam aż takiego doświadczenia więc proszę o pomoc. Jaki możecie polecić silnik 3f do modelu Expo 3D. Śmigło oryginalne z zestawu 11x8. Czy wystarczą serwa 0.6kg czy lepiej dać 1.6kg. Mam tutaj na myśli serwa SG51R i SG91R. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Lepiej dać serwa 1,6kg. Co do silnika to jakiś wolnoobrotowy by sie przydał np. http://nastik.pl/axi-221234-p-741.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugerobber Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Może być taki: http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1123,axi-2212-34-silver-model-motors Jest trochę tańszy a parametry porównywalne. Z drugiej strony nie bardzo rozumiem po co robią wersję GOLD i SILVER tego samego silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Tak może być ten silniczek. Jeżeli chodzi o tańsze silniki to można kupić dzwonka wolnoobrotowego za 40zł i tez trochę pochodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.