Patryk Sokol Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam! Mikuś trochę się spóźnił, ale jednak przyniósł mi coś takiego: Jest toto Spitfire MK-1 (ech te skrzydełka :wink: ). Jako, że jest to najmniejsza seria Guillow's to ma tylko 419mm. Planuje z tego zrobić RC (ale o tym później). W każdym razie po otwarciu pudełka widoczek jest taki: Jest tu trochę więcej rzeczy niż się spodziewałem (w opisie oferty nie było słowa o kalkomani. Tutaj rzut oka na prawie pocięta balsę. Troszkę mogli to lepiej wykonać, ale i tak wolę to niż samemu te wszystkie wręgi przerzucać na balsę. Plany mi się podobają :-) Jak kiedyś troszkę czasu znajdę to pewnie pójdą na ksero i tak z 90cm Spita zrobię :-) No i reszta. Bardzo fajne są części robione na Vacu, poza tym kabinka, kółka i śmigło które w tym modelu latać nie będzie No, a teraz wracając do przeróbki RC. Wyposażenie będzie takie: Serwa- 2 Blue Arrow 3,6g odchudzone na ok 2g Silnik- jakiś mały CD'ik Odbiornik- BlueArrow Regler- Jeszcze nie mam pojęcia... Możecie coś polecić? Pakiet- 2s Li-Pol 160mAh No i teraz mam dwa problemy: -Jak go pomalować? Tzn. chodzi o samą technikę, bo musi być lekko i ładnie (Spit bez kamuflażu? A fuj!). Oklejam model japonką, ale jak się nie będzie dało inaczej to może przerzuce się na jakąś folię? -Jak rozwiązać napęd lotek? Zagięty mikrobowden (ten do DLG, czyli 0.35mm w teflonie), czy dźwignia kątowa? Oczywiście dalsza relacja będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Te modele to naprawdę maleństwa, kiedyś nie do pomyślenia o RC. Ten temacik pewnie znasz: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=6321&postdays=0&postorder=asc&highlight=minizero&start=54 Regulatorek polecam właśnie z Chin, lub Hong Kongu- teraz są jeszcze lżejsze. Co do ewentualnej folii, to może Litespan (łatwiejszy w użyciu od japonki, a chyba nie cięższy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 A masz drukarkę ? A może masz dostęp do drukarki ? Jeśli tak ,to rysujesz sobie w jakimś programie wzór malowania ,i dajesz drukuj używając opcji OSZCZĘDZANIA TUSZU ! To ważne ! Widziałem takie sposoby robienia malowań do gumówek. Waga praktycznie zerowa ,a efekt będzie piękny jeśli się postarasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Patryk Sokól twój serwer ma chyba 4 mb transferu na godzine co oznacza ze po kilku wyświetleniach fotek będą one niewidoczne! Jeżeli możesz wstawiaj gdzie indziej lub na imgeshack. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 No i do przodu :-) Mam gotowy kadłub stateczniki i ramkę skrzydła :-) Zdjęcia wstawię jutro, bo teraz już nie chce mi się wyciągać aparatu. Ponowię też pytanie: Jak rozwiązać napęd lotek? tj. Dźwignia kątowa czy mikro bowden po łuku? Dodam tylko, że lotki według planu (czyli klasyczne na końcówkach płata). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Bowdeny w teflonowym pancerzu (te polecane do DLG) chodzą idealnie - zero luzów i oporów, więc nie będę sobie życia utrudniał, bo tak będzie lżej i pewniej :-) A teraz obiecane zdjęcia: Całość na "desce" monatażowej: Kadłubik: Statecznik poziomym wraz ze sterem, widać wzmocnienia na łączeniu połówek steru wysokości zrobione z połowy pręta węglowego: Statecznik pionowy: Skrzydło, już podczas nadawania wzniosu: ty No i całość (ech te kształty :oops: ): A teraz zostaje już tylko kombinowanie jak tu upchać wyposażenie i wykończyć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Niestety brakuje mi cierpliwości, aby czekać na wyświetlenie się zdjęć. Zrób coś z tym. Ale modelik fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Powiem dosadniej w sprawie zdjęć! Z tego co pamiętam to Interia daje chyba 4 mb na godzinę transferu! W tym temacie jest około 15 zdjęć każde po 100kb co daje 1,5 MB czyli po 3 otwarciach przez godzinę serwer leży! Oczywiście na serwerku masz dużo więcej fotek dzięki czemu serwer pada szybciej, co można zaobserwować po Twoim znikającym i pojawiającym się avatarze (który notabene może leżeć na serwerze forumowym). :wink: a co do modelu to fajniutki taki mikrus czekam z niecierpliwością na fotki z pokrywania modelu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Serwer zmienię w najbliższym czasie (mam zbyt duży niedobór snu, aby o czymkolwiek myśleć :? ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Mam takie pytanie do Patryka Sokoła. Gdzie i za ile kupiłeś ten modelik ? Jestem ciekaw w jakich cenach można takie zestawiki dostać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 TEQ... na allegro jest ich zatrzesienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heyoan Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Ciekawy modelik. Ale gdzie podziały się lotki, które miały być? W obecnym układzie ten model jest "skrętnie niesterowalny". Konstrukcję wypadałoby dostosować do lotek już na etapie budowy płata, a nie przerabiać teraz gotowy, zmontowany szkielet :roll: EDIT: A z czego będą zawiasy steru wysokości. Standardowych w tych prętach węglowych nie zamontujesz więc zakładam, że ma być taśma klejąca powierzchniowo, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Patryk, to jest naprawdę mały model (rozp. 16" to niecałe 42cm). Oszczędzaj wagę bo będziesz miał kłopoty z wyważeniem. Żeby latał, musisz mieć mikropakiet i mikrosilnik, a one mogą nie wystarczyc do zrównoważenia ciężkiego ogona (proponowałym np wyprofilować dremelkiem elementy D1 i D4 w stat. poziomym - zrobić łuki miedzy żebrami, podobnie w stat. pionowym element C2 i inne w tylnej części kadłuba). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Ciekawy modelik. Ale gdzie podziały się lotki, które miały być? W obecnym układzie ten model jest "skrętnie niesterowalny". Konstrukcję wypadałoby dostosować do lotek już na etapie budowy płata, a nie przerabiać teraz gotowy, zmontowany szkielet :roll:EDIT: A z czego będą zawiasy steru wysokości. Standardowych w tych prętach węglowych nie zamontujesz więc zakładam, że ma być taśma klejąca powierzchniowo, tak? Lotki stwierdziłem, że wytnę z gotowego płata, bo tak mi po prostu wygodniej. Aktualnie lotki wyglądają tak: Stery faktycznie będą na taśmie klejącej. IMO lekkie, łatwe i skuteczne to po co kombinować. Patryk, to jest naprawdę mały model (rozp. 16" to niecałe 42cm). Oszczędzaj wagę bo będziesz miał kłopoty z wyważeniem. Żeby latał, musisz mieć mikropakiet i mikrosilnik, a one mogą nie wystarczyc do zrównoważenia ciężkiego ogona (proponowałym np wyprofilować dremelkiem elementy D1 i D4 w stat. poziomym - zrobić łuki miedzy żebrami, podobnie w stat. pionowym element C2 i inne w tylnej części kadłuba). Postanowiłem Cię posłuchać i wynik jest taki: Poza tym odchudziłem też skrzydła (przyciąłem o ponad połowę spływ i natarcie- widać na zdjęciu lotki). Warto było poświecić na to 0.5h, bo zyskałem około 3-4g. Cała konstrukcja waży teraz 16g, więc chyba nie jest źle? A i bym zapomniał: Dorwałem takiego CD'ka: Z oryginalnym uzwojeniem i magnesem waży 14.5g. Na 90% po przeróbce będzie w Spicie latać :-) O, a tak go pomaluje: http://www.airshow-1.netfirms.com/photographs/pinkgrass.jpg XD XD XD EDIT: Poprawa błędu przy wadze silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 O, a tak go pomaluje: http://www.airshow-1.netf...s/pinkgrass.jpg I masz jak znalazl Spita dla Barbee :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Normalnie jakbym zobaczył Forda T w różowym - ten sam stopień profanacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Warto było poświecić na to 0.5h, bo zyskałem około 3-4g. Cała konstrukcja waży teraz 16g, więc chyba nie jest źle? Niby gramy, ale mogą zadecydować o wszystkim ( 25% lżej to duża oszczędność). Silniczek faktycznie mikro (mój najlżejszy po przeróbce to chyba 12g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Silniczek faktycznie mikro (mój najlżejszy po przeróbce to chyba 12g). Ech chciałoby sie... Jedynka mi przy pisaniu uciekła... Waży 14,5g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Mam pytanie czy udało się może ulotnić model? Ile waży? Pytam bo dostałem od "Mikołaja" z tej serii P-40 Warhawk (rozp. 41,9 cm) i chciałbym go zrobić RC EP. Zastanawiam się przy jakim max. obciążeniu płata model będzie jeszcze znośnie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Jak bedziesz napedzal lotki ?? 2 serwa w skrzydlach czy jedno centralne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.