Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robert zobacz jaka różnica w cenie, a z opisu allegro wynika, że można je dostać w jednym kawałku...

Michale do jakiego modelu chcesz te linki zastosować? (jaka waga to podstawowe pytanie, jaka klasa to kolejne).

Opublikowano

Posiadam 3 wolne silniki i Parę planów, które przypadły mi do gustu. Są aż 3 opcje zrobienia prze ze mnie modelu:

Z silnikiem Tajfun 2,5 - Wicherek U 25 dolnopłat

waga: coś około 500g chyba

Z silnikiem AP Wasp 1ccm - Airco dh 6

waga: ?

Z silnikiem Cox 0.8 - Ringmaster

waga: mało

Te linki bez oplotu będą miały gdzieś 0,25 mm więc chyba do dwóch ostatnich z tego wywnioskowałem z książki.

Opublikowano

Michale, te linki z allegro będą nadawały się do wszystkich wymienionych przez Ciebie zastosowań (do drugiego i trzeciego mogą być nawet zbyt masywne)

Moja drobna uwaga jest taka, że Tajfun to silnik skonstruowany przed laty dla klasy F2D, więc model w niego wyposażony będzie latał raczej ssssszzzzybko, poza tym 500g to dość dużo dla tego silniczka.

Opublikowano

To jak na razie najcieńsze linki jakie udało mi się znaleźć

A co do wagi Wicherka:

Cytując "Miniaturowe Lotnictwo" :

U 15 - 1,5ccm - Wymiary jak dla wersji 5 - waga max - 400g

U 25 - 2,5ccm - Wymiary jak dla wersji 10 - waga max - 700g

Z wagą oczywiście można dziś skutecznie walczyć dzięki użyciu balsy, więc model będzie lżejszy.

Tak, silnik wiem do czego był o czym świadczy rozwidlony wydech, aby spaliny opływały skrzydło ( no i rozwalony karter ;) ).

Głównie chodziło mi o to czy te linki w ogóle nadają się do modelarskiego zastosowania, a tu tyle fachowej porady i chęci pomocy. Wielkie dzięki :)

Opublikowano

Znowu cytując z książki: "Wytrzymałość jednej linki powinna być 10 razy większa niż ciężar modelu"

Wyniki testu wędkarzy wychodzą więc jak dla mnie pomyślnie ;)

O linki się już więc nie martwię i zabieram się powoli do robienia modelu.

Opublikowano

Kwestia ile jest linki w "lince". Dochodzi jeszcze oplot. Ta o średnicy 0,45 rwała się przy 5kg więc ta o średnicy 0,3 może puścić już przy 3kg.

Linka tania jak barszcz i można ją kupić chociażby dla testu ile się rozciągnie po obciążeniem.

Opublikowano

Używam takich linek w modelach jachtów. Dziwią mnie wyniki testów z zamieszczonego linku. Zresztą, co za problem kupić trochę linki, za dosłowne grosze i samemu sprawdzić?

Opublikowano

Więc zobaczymy. kupię jak na razie 24 metry i zrobię test.

Myślę, że pomimo wszystko lepsza taka linka stalowa niż nitka ;)

Opublikowano

Używam tych linek jubilerskich 0,8mm do wyprowadzenia linek ze skrzydła. Nie jest to plecionka tylko skrętka. Ja mam krótki odcinek i nic mi się nie dzieje ale przy większej długości w czasie eksploatacji ciekawe czy się nie będą się "rozchodzić". Do takich niedużych modeli kupowałem TAKIE linki do modeli walki powietrznej i są tanie i dobrze się spisywały ale widzę że nie ma ich na stanie.

Opublikowano

Michał,

latałem swojego czasu dość dużo i długo w F2B. Jak byś miał jakieś pytania, odnośnie modeli, konstrukcji doboru podzespołów itp. lub chciałbyś nauki pilotażu - nie ma problemu, chętnie pomogę. Jestem na miejscu, w Krakowie.

Jak coś to pisz na PW.

Pozdrawiam

Robert

• 1 miesiąc temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.