mgd4-2 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Wyciąłem sobie ze styropianu skrzydełko SalAZ według opisu na http://alain.zutter.free.fr/Ailes/salAZ/index.html Wyciąłem każdą z połówek skrzydła tak aby cięciwa na końcu miała 150mm, zaś w miejscu połączenia 250mm. Następnie odciałem od strony spływu trapezowy pasek o szerokości 50mm przy środku i 40mm na końcu - zgodnie z rozmiarem lotki. I tutaj niespodzianka, bo lotki mają być wykonane z balsy 3mm a grubość profilu w miejscu ucięcia to około 5.5mm, więc lotki niezbyt pasują. Czy tak ma być czy źle coś wyciąłem? Jeśli jednak należy przykleić lotki do płata o 2.5mm grubszego, to jak to zrobić? Tak aby zawias (chciałem go zrobić z taśmy klejącej) był na górnej powierzchni skrzydła czy na dolnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Lotki w takich modelach czasem robi się płaskie za profilem. Płat w miejscu początku lotki jest grubości samej lotki . Pewnie w tym wypadku jest tak samo. Za to chyba nie ma problemu jeśli zrobisz z 6mm balsy zeszlifowanej do spływu. Zawias jak kto woli, ważne aby pamiętać o podcięciu lotki z właściwiej strony aby umożliwić jej wychył w obie strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgd4-2 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Hmm, jak jeszcze raz, po przeczytaniu Twojej odpowiedzi, przejrzałem opis SalAZa, to okazało się, że tam nic nie ma o grubości lotek. Wygląda na to, że sam sobie wymyśłiłem te 3mm grubości. Pewnie zrobię z odciętego kawałka o ile uda mi się go odpowiednio usztywnić, albo z grubszej, zeszlifowanej, balsy, jak sugerujesz. Dzięki za wskazówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 tlotki maja byc z balsy okolo 3mm a nie z samego materiału skrzydła. W takim modelu nie żołądkuj się taką różnicą grubości profil/sterolotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi