Marcin Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Wrzucam tu, bo kurde tak poszatkowany dział o elektronice, ze nie wiem czy do aparatury, odbiornika czy do serwa do podpiąć. Jedziemy: Czy ktos spotkał się z działającym urządzeniem, które , wpięte pomiędzy odbiornik i serwomechanizm, działa na zasadzie podawania do serwa odwróconego sygnału? Chodzi o to, że mam np 2 serwa do klap w modelu ale podpiete przez kabel Y. W zwiazku z tym musza te serwa byc w tym samym kierunku. Ale konstrukcja skrzydla na to nie pozwala wiec serwa ida lustrzanie co sprawia, ze podłączenie pod Y konczy sie tym, ze serwa pracują naprzeciw. Zanim dorobie sie 7kanalowej aparatury pytanie me brzmi - czy jest jakies takie urzadzenie, dzieki ktoremu sygnal z aparatury np ''w góre'' zamieni na sygnal dla serwa ''w dól''? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Może ten link na początek: http://robots.freehostia.com/Circuits/ServoReverser/ServoReverser.html Ponadto w kilku sklepach spotkałem się z gotowymi urządzeniami (ale raczej drogo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Dowolny procesor atmela + minimalne dodatki załatwią sprawę. Koszt 2-3 zł + umiejętność zaprogramowania procka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Hubert, link swietny tylko ja tego nie zrobie Znalazlem cos takiego: http://www.modelarski.com/index.php?page=product&id=2467 tylko brak towaru. Zapytam o ewentualną dostępność. No chyba, ze znasz inne, szybkie źródło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 - czy jest jakies takie urzadzenie, dzieki ktoremu sygnal z aparatury np ''w góre'' zamieni na sygnal dla serwa ''w dól''? Powiem szczerze, że sam się borykam z podobnym problemem. Sam z chęcią bym się pisał na takie urządzonko. Mam identyczny problem z MC-12. W/w revers umożliwiłby o wiele prostsze skonfigurowanie klap i lotek do tzw. butterfly'a. A może dla któregoś z "naszych" elektroników nie byłby problem na zrobienie takiego "odwracacza" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Kiedyś miałem identyczny problem i wykonałem prosty, zewnetrzny rewers dla serwa. Opis znajdziesz na stronie http://hem.passagen.se/rasmus-modellflyg/elektronik/reverser.pdf Układ bardzo prosty na układzie 556. Działa bardzo ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 dziękuję wszystkim. Stosiek znalazl mi namiary na kogoś, kto byłby w stanie taki rewerser zrobić - ja sam jakos nie bardzo mam umiejętności na stworzenie czegoś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 W międzyczasie kupiłem MX 16 i rewerser się nie przydał. Ale: http://nastik.pl/rewers-ruchu-serwa-nfinv1-p-1856.html to jest wlasnie to, co nas interesowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Odświeżę nieco temat. Ten rewers w Nastiku to jest jedynym rewersem na Polskim rynku ? Ma ktoś może jakieś namiary na inne rewersy w Polsce ? Na przykład taki Rewers Futaby. W Polsce nie widziałem nigdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.