zoladza16 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 witam mam zamiar zbudować sobie zdalnie sterowany samochód i tu pojawia sie kilka pytań a mianowicie czy ten 3.5 KM silnik piły spalinowej da rade uciągnąć samóchód na takich kołach? i chyba najważniejsze pytanie otóz mam samochód zdalnie sterowany zabawke na zwykłe baterie i czy da sie go przerobić do sterowania serwami? pytam ponieważ serwa maja 3 przewody a tu do silniczków ida 2 przewody. jak przerobić to sterowanie by dało sie podpiać serwa? i czy takie serwa http://allegro.pl/30-nowe-serwo-sg90-tower-pro-1-8kg-wyprzedaz-i3184086729.html dadza rade? 1 serwo do sterowania gazem i 1 lub 2 do skręcania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eryk Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 samochód zabawka + silnik spalinowy = pewna katastrofa(w ruchu lądowym) Rama w takiej zabawce nie została zaprojektowana żeby przenosić takie obciążenia jak silnik spalinowy podczas pracy. Elektronika w czymś takim jest niskiej jakości i nie gwarantuje niezawodności. Mechaniczne połączenie silnika z kołami i późniejsze przeniesienie momentu na podłoże raczej też będzie graniczyło z cudem. Polecam podpatrzeć fabryczne konstrukcje takich producentów jak Team Associated, HPI, Tamiya, Team Lossi, itp. i wyciągnąć wnioski na temat konstrukcji samochodów RC, z naciskiem na konstrukcje spalinowe. Jeżeli już mowa o dużych silnikach, to polecam spojrzeć na model Baja 5b od HPI bo to kawał samochodu z troszkę mniejszym motorem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoladza16 Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 rama bedzie nowa z metalu albo aluminium z tej zabawki zostałby tylko wyciągniety odbiornik i przełożony do tego nowego pojadu. zabawkę z moim pomyłem łączy jedynie nadajnik i odbiornik nic po za tym:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
robraf Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 do zadnego nowego pojazdu nie przekladaj zadnego "zabawkowego" odbiornika bo to sie prosi o złamanie czyjejs nogi... benzyniak i niepewna elektronika z zabawki= kalectwo.. uwierz mi... juz sam model benzynowy w niepewnych rekach to katastrofa ( patrz 2 lata temu na wilczych laskach model Baja i noge pewnego Piotrka) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PK999 Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Niestety racja leży po stronie Roberta. Po pierwsze nie wykorzystasz tej elektroniki, bo ani tam proporcjonalności ani zasięgu. A jeśli będziesz chciał wykorzystać możliwości tego silnika to spokojnie będzie on wychodził z zasięgu w kilka sekund. Samochody z żarowymi silnikami 0.21 już są dość szybkie i niebezpieczne a Twoja konstrukcja wyszłaby kilka razy cięższa i równie szybka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts