Skocz do zawartości

Turbina Jetcat P60 SE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W zakładce moc, w specyfikacji jest napisane, że powyższa turbina ma moc 13LB i 165000 rpm.

Oznacza to, że maksymalna waga, którą jest w stanie unieść ta turbina wynosi 5,9kg? (13LB ~ 5,9kg)

I czy w helikopterach rc, sytuacja wygląda tak samo czy są jakieś różnice? Od razu dopowiem, że turbina ma siedzieć w helikopterze, którego waga będzie przekraczać 20kg, dlatego pytam.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj

Rozwiązaniem Twojego problemu przekładnia,jaka średnica wirnika głównego?.

Musisz dobrać tak przekładnie aby turbina pracowała na 80% obrotów a ty sterujesz Tylko skokiem łopat niestety akomodacja turbiny(przyśpieszenie) może być za mała.

Nie wiem czy masz już turbinę czy myślisz o kupnie.

Opublikowano

Myślę dopiero o jej kupnie. Podejrzewałem, że jej moc może być jednak zbyt mała. Cały model buduje od podstaw sam łącznie z kadłubem. Łopaty wirnika również będą wykonane przeze mnie z włókna węglowego, a średnica wirnika będzie wynosić niespełna 3 metry. Jako, że kwota silnika, który dałby temu radę to koszt ok 5,200$ za Jetcat'a bądź 4,900€ za Pahl Turbine, przemierzałem internet w poszukiwaniu turtoriali DIY jednak nie natknąłem się na silnik, który byłby mocniejszy od tego P60 SE, o którym jest temat. Cóż chyba po prostu trzeba zacząć odkładać.

Opublikowano

Witaj

Najlepszym a jednocześnie najdroższym rozwiązaniem jest zakup.

Możesz bawić się sam,opcje masz dwie napęd na przekładnie na zimnej lub na gorącej stronie.

Każde rozwiązanie ma + i -.

W mojej ocenie lepiej i wbrew pozorom taniej jest kupić gotowy zestaw.

Do wyboru masz: JetCat-a, Wren-a,Pahla i Jakadoskiego.

Budowa takiego dużego śmigłowca od podstaw to zajęcie na kilka lat CZY STARCZY CI CIERPLIWOŚCI?????????????

Opublikowano

Witam,

W zakładce moc, w specyfikacji jest napisane, że powyższa turbina ma moc 13LB i 165000 rpm.

Oznacza to, że maksymalna waga, którą jest w stanie unieść ta turbina wynosi 5,9kg? (13LB ~ 5,9kg)

I czy w helikopterach rc, sytuacja wygląda tak samo czy są jakieś różnice? Od razu dopowiem, że turbina ma siedzieć w helikopterze, którego waga będzie przekraczać 20kg, dlatego pytam.

Pozdrawiam.

Proponuję Ci kolego zapoznać się dokładniej z tematem tego typu napędu w smigłowacach i nie tylko...

Opublikowano

Ok, już znalazłem w internecie kilka schematów silnika turbowałowego i stwierdzam, że faktycznie przerabianie turbiny będzie mijać się z celem

Nie pozostało nic innego jak odkładać..

Opublikowano

Wychodzę zawsze z zasady, ze jeżeli mam pytania na tak podstawowe problemy w nowej dziedzinie, tzn. że nie powinienem się jeszcze do niej zabierać. Najpierw trochę doświadczenia i wiedzy. Za tak nowy pomysł zabierać się trzeba dopiero, gdy nie będę musiał pytać na FORUM w internecie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.