Ghandi Opublikowano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 Witam dzisiaj siedzialem w pracy... no i mając w głowie słowa Tomka ze PONOĆ gdzies mówili ze stać mnie manualnie na coś więcej niż Wicherek.... to wykonałem coś takiego: ( wybaczcie jakosc fotek - cykałem telefonem). Rozpiętość - 76 cm, Waga jeszcze nie znana, jesli dobrze sie dzis uwinę to... dzisiaj ją chyba skończę pojutrze zakup podwozia oczywiscie węgielek no i kóleczek i zobaczymy co to będzie robiło w powietrzu. Planowane wyposażenie - 3xmikroserwo (kierunek, lotki, wysokość), odb rex5, zasilanie + wskaźnik naładowania pakietu i - o dziwo, planuje wreszcie jakis ludzki wyłącznik zasilania, już mnie znudziło ciągłe rozpinanie pakietu goldami Tylko jak zwykle nie zrobie osłonkina silnik bo nie potrafie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 przy tej wielkosci to zrob kopytko maski z drewna( balsa) , i wytlocz na tym z tworzywa na gorąco, gdzies na forum byla te metoda opisywana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 ...tylko dlaczego cała ta góra łącznie z kabiną jest osobno, a nie jako całość kadłuba? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 25 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 ...tylko dlaczego cała ta góra łącznie z kabiną jest osobno, a nie jako całość kadłuba? :shock: aby miec dostep do wyposażenia bo tak będzie tam umieszczone ze od gory będzie się w tym grzebało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 ...a od spodu od strony skrzydła nie można? Bo wten sposób sztywność i wytrzymałość się zdecydowanie pogarsza. Co zamknięte, to sztywniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 25 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 plany extry są dostepne za darmo an stronie www.profili2.com, potem szukamy po lewej planow, wpisujemy nazwe modelu ( extra) i tadam, gotowe, reszta to juz kwestia wydrukowania, poszukajcie na forum drukowanie dxf i znajdziecie link do softu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 http://www.profili2.com/eng/plans.asp tu jest dokładniej ja wybrałem sobie EDIT :link otwiera stronę gówna a nie plany tak ja mówi Ghandi wpisz extra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 26 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 z uwagi na to, ze sa jednak swieta, nie daned mi bylo dlubnac wiecej ponad to: myslalem ze przynajmniej okleje kadlub ale... z drugiej strony - czy mi sie gdzies spieszy? Waga tego co widac - 80 gram po dolozeniu folii, wyposazenia no i silnika... waga pewnie 'troche' skoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 ja mam takie pytanie w jakiej skali drukowałeś Ghandi, i czy w modelu będą lotki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 Tomek, lotki będa napewno bo po 1 to jest extra a extra bez lotek to nie extra:P 2 skrzydła są bez wzniosu, dlatego lotki byc musza;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 26 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 ja mam takie pytanie w jakiej skali drukowałeś Ghandi, i czy w modelu będą lotki ?? szczerze mowiac -nie pamietam , tak jakos drukowalem zeby jedna polowka skrzydla weszla mi na arkusz A3 w poziomie musisz pokombinowac. Lotki?Oczywiscie ze będą, przeciez to Extra co do wzniosu - gorna krawedz dzwigara jest prosta, dolna lekko podchodzi do gory, mozna powiedziec ze ma lekki polwznios - zgodnie z planami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 no bo wydaje mi sie że na fotkach nie widać tych fotek :? o i z jakich materiałów jest model tzn. boki kadłuba wręgi . żeberka idt . czy w modelu można zastosować napęd elektryczny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 wydaje mi sie że na fotkach nie widać tych fotek -fajny cytat z jakich materiałów jest model tzn. boki kadłuba wręgi . żeberka itd . jak widać balsa :roll: wręgi ewentualnie ze sklejki czy w modelu można zastosować napęd elektryczny ? A w jakim modelu nie można? http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=2761 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 No i Bartek wykrakałem ... Jednak stać Cię więcej niż Wicherek. : Jeśli coś jeszcze mogę doradzić ,to przy tych wymiarach wychyły lotek i sterów minimalne ,a oblot w typowo bezwietrzną pogodę ,bo inaczej będzie jak kiedyś ktoś napisł na forum. "Miał być zakręt ,a wyszły 3 beczki " .... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 26 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 No i Bartek wykrakałem ... Jednak stać Cię więcej niż Wicherek. : "Miał być zakręt ,a wyszły 3 beczki " .... :mrgreen: dobre nadaje sie na podpis do profilu podjalem pozatym decyzje - jeden model od a-z czyli - najpierw skoncze extre a potem... chce zrobic cos na 4suwik, prawdopodobnie bedzie do RWD5 wg planow alehar'a, przy czym pytanie jest istotne - czy TAKI silnik będzie ok dla niewielkiego modelu? ( tzn jaki powinienem przewidziec rozmiar i wage modelu pod ten silnik? model ma latac spokojnie i miec maly zaps mocy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 W sklepie Wimarex taki silnik wychodzi sporo taniej. http://www.wimarex.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 26 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 dzieki Robert za informacje faktycznie, roznica jest porazajaca tak sie zastanawiam - moze lepiej kupic ciut wiekszy silnik, zawsze bedzie mozna go wykorzystac do czegos innego, jakiegos dwuplacika? ciagle tylko potrzebuje informacji jaki silnik dobrac do modelu ok 1.5 m rozpietosci, nie wiecej (warunki w domu nie pozwola mi na przechowanie wiekszego modelu.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 26 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 Dzisiaj niewiele wskoralem, ot wycialem kabinke z szamponu za 2 pln powoli powstaja lotki i reszta detali skrzydla na fotkach brakuje oczywiscie czesci ruchomej statecznika pionowego, ale nie chce mi sie z nim uzerac do fotek,co rusz mi odpada bo zaczepia dolem o ziemie myslalem ze pojdzie mi szybciej z modelem, ale... powiedzmy sobieszczerze i po raz kolejny - a bo to mi sie gdzies spieszy? waga skrzydla - 37 gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 ciagle tylko potrzebuje informacji jaki silnik dobrac do modelu ok 1.5 m rozpietosci, nie wiecej (warunki w domu nie pozwola mi na przechowanie wiekszego modelu.) A to to zależy chyba od wagi modelu Ja mam 75cm samolocik na cokie 0,33 cm i daje radę :mrgreen: I to będzie na Cox-ie 0,8 cm Ciekawe czy malutki coxik się sprawdzi w małym akrobacie:D I jeszcze takim nawiasem małym, która to ekstra w pomniejszeniu z tej strony... Bo jest ich dość sporo tam Rozumiem że będzie wyposażenie mikro... Tam nie widziałem co zostanie użyte do niego, wiesz już może? (zastanawiam się nad zrobieniem czegoś, kiedyś, takiego pod coxa 0,16cm, a skrzydło żeby weszło na A4 :mrgreen: Ciekawe czy by MI wyszło, planowałem zrobienie czegoś depronowego, ale chyba jednak elektryki u mnie odpadną ;D To już tylko tak drugim nawiasem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Dlaczego tam tyle tych żeberek to zbyteczne :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.