Skocz do zawartości

Proxima ADW- motoszyowiec 2,6m (laserowa wycinanka)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie z zapowiedzią w temacie T-dancera zakładam nowy temat którego założeniem jest przedstawienie budowy motoszybowca Proxima ADW, Proxima - jak każdy wie galaktyka, ADW skrót od mojej niemodelarskiej firmy i modelarskiej strony internetowej. Sam model powstał w komputerze w czasie około tygodnia, miałem zrobić model dla siebie ale chłopaki z forum.aerodesignworks.eu zapragnęli też mieć podobne więc zamówiłem kilka kilogramów balsy, węgla, sklejki 0.8mm i balsosklejki 3mm. Model przeznaczony do napędu silnikiem outunerem średnicy 28mm, silnik mocowany do silnikowej wręgi czołowej co oznacza że piasta zakładana ma być na wał silnika a nie dokręcana do wirnika. Kto zna silniki Turnigy SK czy NTM to wie o co chodzi. Z tego co pamiętam pow. nośna płata to 44,5dm2. Z klap zrezygnowałem ale nie wykluczone że zrobię kiedyś płat z klapami. Profil to SD7037, miałem na nim model i byłem zadowolony. Całość była przedstawiona w temacie T-dancera ale dla spójności tematu wrzucę fotki i rysunki jeszcze raz. Dodam że model był wycinany w firmie www.barwyreklamy.pl, jakość cięcia bardzo dobra. Do modelu przewidziałem serwa wielkości HXT900, wiele firm produkuje serwa tej wielkości więc nie będzie problemu z wymianą czy założeniem innych.

Opublikowano

Wrzucam fotki, czasem prześwietlone ale żaden ze mnie fotograf.

Kolejna partia ( do jednego postu można wrzucić max 10 zdjęć więc muszę post pod postem)

Opublikowano

Kolejna porcja fotek, potem dołożę następne.

Skleiłem wręgę silnikową, zalałem distalem zwykłym szpary w listwach narożnych, doszlifowałem kadłub w miejscu wklejenia wręgi, wkleiłem bowdeny. Wstępnie oszlifowałem przód. Generalne szlifowanie zrobię dopiero po zrobieniu całego kadłuba wraz z kabinką. I tak musi wyschnąć Distal więc do jutra mam wolne. No chyba że zamknę górę kadłuba. Na ten moment w stanie surowym kadłub, za godzinę kolejna porcja fotek (ładuję akumulator do aparatu)

Opublikowano

Jeszcze dwie fotki, jutro szlifowanie generalne kadłuba.

Opublikowano

Kadłub zgrubnie wyszlifowany, trzeba wyprowadzić krzywizny i przeszlifować drobnym papierem.

Opublikowano

Uklepałem dziś kawałek skrzydła.Jutro wykombinuję kieszenie na łącznik i może zamknę całkowicie jedno skrzydło. Foty w większym formacie to wiadomo gdzie. Wysłałem dziś do kolegów sześć próbnych zestawów to pewnie temat niebawem się ożywi :)

Opublikowano

ciekawy jestem jak będziesz robił lotki czy zastosujesz zawiasy czy moze jakos inaczej?

Opublikowano

Lotki na zawiaskach. Model w zamyśle ma być rekreacyjny. Same lotki są z gotowej listwy spływu, można je zrobić bez szczeliny na foliowym zawiasie ale ja wybieram przynajmniej dla mnie szybszą opcję z zawiaskami.

Opublikowano

Uklepałem jedno skrzydło. Trzeba przeszlifować i pokryć folią, Przetrenowałem na nim kolejność składania poszczególnych elementów.

Opublikowano

Czy dobrze widzę, że poszycie (kesony, nakładki na żebra i spływ) kleisz osobno, a dopiero potem całość naklejasz na szkielet skrzydła?

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.