Gość Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Zgodnie z zapowiedzią w temacie T-dancera zakładam nowy temat którego założeniem jest przedstawienie budowy motoszybowca Proxima ADW, Proxima - jak każdy wie galaktyka, ADW skrót od mojej niemodelarskiej firmy i modelarskiej strony internetowej. Sam model powstał w komputerze w czasie około tygodnia, miałem zrobić model dla siebie ale chłopaki z forum.aerodesignworks.eu zapragnęli też mieć podobne więc zamówiłem kilka kilogramów balsy, węgla, sklejki 0.8mm i balsosklejki 3mm. Model przeznaczony do napędu silnikiem outunerem średnicy 28mm, silnik mocowany do silnikowej wręgi czołowej co oznacza że piasta zakładana ma być na wał silnika a nie dokręcana do wirnika. Kto zna silniki Turnigy SK czy NTM to wie o co chodzi. Z tego co pamiętam pow. nośna płata to 44,5dm2. Z klap zrezygnowałem ale nie wykluczone że zrobię kiedyś płat z klapami. Profil to SD7037, miałem na nim model i byłem zadowolony. Całość była przedstawiona w temacie T-dancera ale dla spójności tematu wrzucę fotki i rysunki jeszcze raz. Dodam że model był wycinany w firmie www.barwyreklamy.pl, jakość cięcia bardzo dobra. Do modelu przewidziałem serwa wielkości HXT900, wiele firm produkuje serwa tej wielkości więc nie będzie problemu z wymianą czy założeniem innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Jutro pewnie wrzucę fotki , dziś tylko link http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=20&t=717&p=7219#p7219 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Wrzucam fotki, czasem prześwietlone ale żaden ze mnie fotograf. Kolejna partia ( do jednego postu można wrzucić max 10 zdjęć więc muszę post pod postem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Kolejna porcja fotek, potem dołożę następne. Skleiłem wręgę silnikową, zalałem distalem zwykłym szpary w listwach narożnych, doszlifowałem kadłub w miejscu wklejenia wręgi, wkleiłem bowdeny. Wstępnie oszlifowałem przód. Generalne szlifowanie zrobię dopiero po zrobieniu całego kadłuba wraz z kabinką. I tak musi wyschnąć Distal więc do jutra mam wolne. No chyba że zamknę górę kadłuba. Na ten moment w stanie surowym kadłub, za godzinę kolejna porcja fotek (ładuję akumulator do aparatu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Jeszcze dwie fotki, jutro szlifowanie generalne kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Kadłub zgrubnie wyszlifowany, trzeba wyprowadzić krzywizny i przeszlifować drobnym papierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Pokrycia przed szlifami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Uklepałem dziś kawałek skrzydła.Jutro wykombinuję kieszenie na łącznik i może zamknę całkowicie jedno skrzydło. Foty w większym formacie to wiadomo gdzie. Wysłałem dziś do kolegów sześć próbnych zestawów to pewnie temat niebawem się ożywi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 ciekawy jestem jak będziesz robił lotki czy zastosujesz zawiasy czy moze jakos inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Lotki na zawiaskach. Model w zamyśle ma być rekreacyjny. Same lotki są z gotowej listwy spływu, można je zrobić bez szczeliny na foliowym zawiasie ale ja wybieram przynajmniej dla mnie szybszą opcję z zawiaskami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Uklepałem jedno skrzydło. Trzeba przeszlifować i pokryć folią, Przetrenowałem na nim kolejność składania poszczególnych elementów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Cóż, chwila czasu więc zabrałem się za drugie skrzydło, temat mało interesujący więc wrzucę tylko link http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=20&t=717&p=7500#p7500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Czy dobrze widzę, że poszycie (kesony, nakładki na żebra i spływ) kleisz osobno, a dopiero potem całość naklejasz na szkielet skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Całe poszycie skrzydła kleję osobno, potem szlifuję a dopiero tak przygotowany prefabrykat kleję na szkielet skrzydła, doskonale to widać na przykładzie Katany http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=6&t=364&start=30 (zdjęcia na samym dole stronki) . W ten sposób zaoszczędzam bardzo dużo pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Chłopaki trochę podgonili robotę ale dlaczego nie zamieszczą zdjęć to pojęcia nie mam Jako że fotki nie moje to zamieścić ich tu nie mogę ale dam chociaż link http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=20&t=717&start=80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter216 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Moja Proxima już gotowa czeka na oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin82at Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Dzien Dobry, A mozna sie dowiedziec jak model lata? Bardzo ciekawy model. Pozdrowienia z Austrii Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=20&t=717&start=90 wstępne próby i obloty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Oblot wykonany przez Piotra http://www.youtube.com/watch?v=0m6B8uo-W2U Formatki Proximy ADW http://pfmrc.eu/inde...__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi