Adrian_S Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Witam, zawsze lubiłem przeglądać różne tematy z budowy modeli, teraz postanowiłem stworzyć swój z budowy nowych skrzydełek do mojego DLG. Obecnie buduje nowe skrzydła do mojego modelu, są to skrzydła robione całkiem standardowo czyli styrodurowy rdzeń kryty tkaniną szklaną (dokładniej mówiąc 48g/m2). Profile do tych skrzydeł wygrzebałem gdzieś na ażngielskim forum a noszą one nazwę Zone V2 60-20. Taką ciekawostką co do procesu wykonania skrzydła jest to że nie używam do tego pompy próżniowej a zwykłego odkurzacza i próżniowych worków na ubrania . Dźwigary do tego skrzydła wylaminowałem z dwóch warstw węgla jednokierunkowego 125g/m2 i posiadają wymiary 9->5mm górny i 7->5mm dolny. Po docięciu i przeszlifowaniu ważyły one ok 9g . A tak co do wagi to suche rdzenie na całe skrzydło ważyły niecałe 48g . A to kilka zdjęć z budowy skrzydeł . Końcówka w trakcie szlifowania;). Rdzenie z oszlifowanymi już końcówkami jeszcze oddzielnie. Wgniatanie rowka pod dźwigar, na zdjęciu widać narzędzia zbrodni . Rdzeń z zalaminowaną krawędzią natarcia i wklejonym dźwigarem. A to on na wadze 31.1 . Docinanie mylaru. IIi pierwsza polówka gotowa już zalaminowana i oszlifowana . Skrzydełko wyszło całkiem fajnie, nawet się świeci . I na koniec pierwsza polówka na wadze , 62g. Ogólnie Jest to już moje drugie skrzydło robione tą metodą ii to wyszło znacznie lepiej, jestem zadowolony z efektów mojej pracy , i mam nadzieje że będzie się świetnie sprawować . Niedługo skończę drugą połówkę i pokażę efekty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Też kiedyś robiłem skrzydła odkurzaczem i workiem - z gorszym efektem , także gratulacje. Teraz powoli zabieram się jednak za kompletowanie pompy z prawdziwego zdarzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 odkurzacz zamiast pompy? - Polak potrafi ale czy jest to ekonomiczne, tak te 8h żeby odkurzacz chodził?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Odkurzacz nie pracuje cały czas potrzebny jest tylko do odessania te worki sa szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_S Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 A dziękuje , trochę się pomęczyłem zanim nauczyłem się tego całego laminowania żeby zrobić takie skrzydełko . Dokładnie odsysa się powietrze tylko raz po włożeniu skrzydła. Ja jeszcze po odessaniu wkładam to wszystko między negatywy i dociskam i wychodzi jak wychodzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 aha dzieki za wytłumaczenia a jeszcze jedno pytanie na skrzydło i tkanine co nakładasz bo zwykła folia niezbyt sie nadaje z tego co widze;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Pewnie mylar (albo od biedy) celofan ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_S Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Ja używam cienkiego mylaru dokładniej mówiąc 0.125mm grubości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_S Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Noo to do worka poszła druga połówka skrzydła . Niestety przez pośpiech druga warstwa tkaniny będąca wzmocnieniem pod kołek znalazła się tylko na górnej części skrzydła, mam nadzieję że nie spowoduje to tego że kołek zostanie mi kiedyś w ręku . Zamierzam również pokazać w kilku krokach jak laminuje skrzydło , wszelkie uwagi mile widziane . Na początek druga połówka przed laminowaniem na wadze 31.3g . I zaczynamy przygotowania do laminowania, więc na początek pastuje mylar, zwykłą bezbarwną pastą do butów. Później maluje mylary farbą w sprayu. A tutaj schną sobie mylary na drugą połówkę. W międzyczasie wycinam tkaninę szklaną, oczywiście włókna pod kątem 45 stopni. Do laminowania używam żywicy l-285 i welurowego wałeczka. Po wymieszaniu żywicy( na jedną stronę skrzydła zużywam ok 15ml) zaczynam od "pomalowania" mylaru żywicą. Później przykładam na mylar tkaninę szklaną i dokładnie ją przesączam Później odcinam naddatek tkaniny i odsączam nadmiar żywicy przy użyciu ręczników papierowych. Następnie "maluję" żywicą cały rdzeń skrzydła. I przykładam mylar z tkaniną szklaną na rdzeń i powtarzam cały proces na drugiej stronie. A oto wspominany wcześniej worek . I na koniec okładam skrzydło ręcznikami papierowymi i ląduje ono w worku. Skrzydełko ląduje również między negatywami i pod dociskiem . Jutro wstawię fotki tego co wyszło . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 no i juz mi sie podoba:) super foto relacja , a gdzie kupujesz mylar? i rozumieme ze on jest jednorazowego uzytku?? i jak zrobiłes zawór w worek-odkurzacz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_S Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 A dziękuje , mylar kupuje od firmy selmex przez sklep internetowy. No raczej tak, na upartego może i dało by się użyć go ponownie, ale jakoś tego nie praktykuje . Ja go nie robiłem jest to gotowy worek na ubrania kupiony w Pepco . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxxx Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Jeśli chciałbyś używać mylaru wielokrotnie zastosuj grubszy taki np do izolowania uzwojeń w silnikach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 a ten celofan zamiast mylaru nadał by sie? jest tańszy:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Adrian jak na odkurzacz to wyszlo naprawde bardzo dobrze,gratulacje.Troche inna technologia jak u mnie ale liczy sie efekt koncowy .Mylar mozna stosowac wielokrotnie.Ja wszystko(99%) kupuje w R&G nic leprzego chyba nie ma. Pompe mam taka sobie,ale daje rade: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_S Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Na pewno da się go użyć kilka razy ale tak jak ja maluje mylar to może być kiepsko bo trochę tego lakieru jednak na nim zostaje, chociaż mamy do dyspozycji jeszcze drugą stronę , ja często używam ich drugi raz ale już do innych elementów, do robienia skrzydła jakoś wole mieć nowy kawałek . Czy celofan by się nadał od biedy da się ale nie uzyskamy takiej powierzchni i trzeba uważać bo na skrzydle może się odcisnąć faktura ręcznika papierowego . No ja na razie idę dość budżetowo więc zakupy w r&g raczej odpadają, ale mam nadzieję że na następny sezon dorobię się normalnej pompy . Jeżeli drugie skrzydło wyjdzie tak samo to będzie dobrze w sam raz żeby się trochę czasami zrelaksować latając dlg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 a ten celofan zamiast mylaru nadał by sie? jest tańszy:P Zapomnij o celofanie,po wyjeciu z worka bedzie kaszana(powiesznia nie bedzie idealnie gladka, a na Mylar bedzie lustro). Adrian sam wycinales rdzenie na skrzydla,czy firma.Jezeli firma daj namiar na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_S Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 No i tak jak obiecałem oto druga połówka skrzydła . Na wadze, 65g . Góra. Dół Całe skrzydło od góry. Całe skrzydło od dołu. Całe skrzydło na wadze 127g No i pozostało odciąć lotkę, wkleić serwa, złączyć połówki i latać . Serwa o metalowych trybach z przedłużonymi przewodami ważą niecałe 20g . A tak dla porównania poprzednie skrzydło zrobione przeze mnie ważyło 150g z wklejonym kołkiem, tak więc jest postęp . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Jak wygląda obróbka krawędzi natarcia w Twoim wykonaniu? Najpierw laminujesz krawędź rdzenia, potem całość skrzydła, ale przypuszczam że sztywność mylaru nie pozwala dokładnie przylegać takninie do natarcia, więc co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_S Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 A więc tak , po przygotowaniu rdzeni ( czyli sklejeni części razem, nadanie kształtu końcówki) laminuje najpierw krawędź natarcie paskiem tkaniny szklanej ok 2 cm szerokiej, tak aby zachodziła po 1cm na wierzch i spód rdzenia. później wklejam dźwigar i laminuje całe skrzydło, docinam mylar tak aby po jego przyłożeniu pozostał kawałek krawędzi natarcia nie laminowany (ok 0.5 cm) ponieważ właśnie sztywność mylaru nie pozwala na to żeby zagiął on się na całej krawędzi natarcia. Przez co uzyskujemy zachodzące na siebie warstwy tkaniny szklanej, i po zalaminowaniu wystarczy to trochę przeszlifować. Widać to na niektórych zdjęciach skrzydła że sama krawędź natarcia nie jest pomalowana bo tam mylar nie sięgał. A tak z innej strony model już skończony . Dziś nawet odbył się oblot, latało się całkiem przyjemnie, w końcu słoneczko zaczyna przygrzewać . muszę chyba tylko zmienić trochę wyważenie modelu . A to cały model na wadze 307.4g. I zdjęcie całego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 no i fajnie sie prezentuje jeszcze jakis filmik by sie przydal i ok;) a skrzydło laminujesz cale tzn. nie robisz oddzielnie dołu i góry tylko juz jako całość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi