GEX999 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Witajcie! Od wtorku prześladuje mnie pewien okropny problem. Podczas latania na hali silnik (Dualsky XM 2812-33 RTR) zaczął zmniejszać swoje obroty po 3,5 min. locie, podczas gdy normalnie czas ten powinien wynosić ponad 5 lub 6 min. Później podczas zawisu również zaczął tracić moc, a kiedy ja zwiększałem wartość drążkiem gazu, nie zareagował od razu, tylko po jakimś czasie (nie gwałtownie). Dzisiaj latałem moją halówką na zewnątrz i po pewnym czasie (niecałej minucie lotu), silnik znowu zaczął zmniejszać obroty (dość gwałtownie). Później wykonałem testy na ziemi i dopiero tutaj zaczęły dziać się prawdziwe cuda. Normalnie, podczas uruchomiania regla z wychylonym drążkiem gazu, sytuacja zwykle objawia się szybkimi piknięciami (czasami powolnymi, gdy drążek jest wychylony bardzo mało), ale tym razem dopiero po "zalogowaniu" i próbie zwiększania obrotów, pojawiły się te powolne piknięcia. Następnie uruchomiłem silnik i zdarzało się, że momentami przerywał. Można było zauważyć też lekkie problemy z "rozruchem". Zdarzało się także, że silnik zmniejszał swoje obroty powoli i nagle zwiększał (także powoli) lub gasł nagle, pikał i włączał się gwałtownie. Kiedy dodawałem gazu, do ok. 50% wychylenia drążka, było ok., a później od 50-100% obroty były stałe. Wszystko wskazywałoby na uszkodzenie regla, ale zdarzyło się też, że serwa gwałtownie szarpnęły (prawdopodobnie doszło do ponownego uruchomienia odbiornika). Podczas ostatniego testu (3 min. prawie na maks. obrotach), silnik z reglem był mega gorący, co normalnie nigdy się nie działo!!! Co jest grane??? Dodam jeszcze, że szarpnęły chyba wszystkie serwa, nawet serwo od lotek, które jest podłączone do stabilizatora +6V (nie do BEC'a). Bardzo proszę o szybką pomoc, Bartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekH Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ja bym najpierw sprawdził czy nie ma gdzieś zwarcia. Pakiet na pewno jest dobry? Sprawdzałeś na innym? Warto też sprawdzić co się dzieje po wypięciu wszystkich serw z odbiornika (zostaw tylko ESC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Tak, sprawdzałem na dwóch pakietach. Zwarć raczej nie ma, bo ruszałem wszystkimi przewodami i dotykałem je wzajemnie, itd. i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Sprawdź inny regulator. Zwarcie fajnie sprawdza sie miernikiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Podłączyłem silnik do innego regla i było ok. Dzisiaj spróbuję jeszcze, tak jak mówił Tomek, odpiąć, a właściwie w moim przypadku odlutować co się da i zobaczyć, a na końcu być może podłączę wspomniany inny regiel do odbiornika z halówki. Na tą chwilę jestem w 90% pewien, że regulator zgłupiał, co wydaje mi się bardzo dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Jak dla mnie regulator uszkodzony. Zapewne grzebanie nic nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Tylko dlaczego to stało się tak nagle? Co prawda wcześniej miałem drobne problemy z nim, ale większość z nich zapewne była czymś w miarę normalna. Nic nie wygląda na usmażone, itp.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Z zasady cos sie psuje nagle Kup sobie nowy. Szkoda modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Oczywiście, że nowy . Zastanawiam się jeszcze czy lepiej ten: http://www.perfectho...ale.html?id=659 czy ten: http://www.arthobby....=8&prod_id=1515 ? Chciałbym kupić coś naprawdę rewelacyjnego, najlepiej w cenie poniżej 110 zł, a jak dotąd, nie słyszałem o jakichkolwiek problemach z ww. reglami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Tranzystor się upalił. Też miałem dokładnie taki problem, tylko z regielem z HK. Jest kilka opcji: -wymienić te mosfety -kupić nowy regulator -odlutować spalone i w przelutować w ich miejsce inne(wziąć s szeregu)z regulatora np. tak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi