Łukasz1 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Przeczytałem i obejrzałem wszystkie tutoriale do tej aparatury, ale nie mogę z nią dojść do ładu. Chodzi mianowicie o klapolotki 2 serwa kanał 1 i 6 na zwykłym predefiniowanym mikserze FLAPERON to nie działa jak trzeba - to taka trochę proteza miksera bo przełącznik GEAR działa 2 stanowo i aby przy wyłączonych klapach mieć neutrum na serwie lotek trzeba podziałać hardwarowo tzn. przestawić orczyk na serwie o ileś tam ząbków i ograniczyć ruch serwa w mixerze flaperon np. do 60-70% aby był jeszcze zakres na prace jako klapa. Marzy mi się aby zmiksować te 2 kanały tzn. 1 i 6 na wyłączniku 3 pozycyjnym tak aby wyglądało to mniej więcej tak: 1 NOR klapy w neutrum lotki działają normalnie 2 Id 1 klapy np. 30* w dół i lotki normalnie. 3 Id 2 klapy 60* i lotki normalnie. Proszę o pomoc, od tygodnia męczę te mixery programowalne w różnych konfiguracjach i za nic nie chce to działać jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Dołączam się do pytania Do tej pory latałem na lotkach na kablu Y, więc mogłem zapomnieć o klapach, teraz chcę by lotki działały jako lotki albo jako klapy i też nie wiem jak to ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ustawienie klapolotek jest tu http://pfmrc.eu/index.php?/topic/30897-w-jaki-sposob-zrobic-klapolotki-z-lotek/page__p__401768__hl__+co%20+dalej__fromsearch__1#entry401768 mam dokładnie tak zrobione i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1 Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Tam jest AUX pod PITH TRIM łatwo go przestawić nie wiedząc o ile - zrób to na AUX pod GEAR!!! To jak trzasnąć obrotowymi drzwiami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwi@teek Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=61&t=1123 - mam tak u siebie i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1 Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 To jest na pokrętle PITH TRIM a ja chcę na GEAR ( taki 2 pozycyjny switch najbardziej na prawo i nad trenerem ) !!!! Tu jest problem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Na pokrętle jest tylko regulacja wychyleń, załączanie jest na 3 pozycyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1 Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Ja wiem jak to zrobić na PITH TRIM-ie problem leży w wyłączniku GEAR. ( jego położenia odpowiadają 2 skrajnym polożeniom PITH TRIM bez neutrum ) Wiem wiem uparłem sie jak szczerbaty na suchary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=61&t=1123 - mam tak u siebie i jestem zadowolony Wybrany wątek nie istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwi@teek Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=61&t=1123 - teraz powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Kwi@teek to jest ten sam tutorial do aparatury Turnigy 9x co podał linka kolega Pietuh. Słowo w sołowo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1 Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Po wielogodzinnych próbach ustawienia tej aparatury z softu stwierdziłem niemożność dostosowania jej w takiej formie jaka jest do swoich potrzeb wobec tego wymyśliłem metodę trochę na rympał, ale skuteczną. Potrzebne elementy: 1 miernik uniwersalny -> omomierz 2 wyłącznik 3 pozycyjny - koszt ok 1,5-2PLN 3 3 potencjometry montażowe tzw PR-ki każda o wartości potencjometru np. PITH TRIM każda za ok 1PLN sztuka 4 wiertarka i wiertło ca. 6mm. Zastępujemy potencjometr wyłącznikiem do którego dolutowujemy 2 PR-ki w taki sposób, aby uzyskać przy ich pomocy emulację pokrętła PITH TRIM ale o 2 wartości skokowe predefiniowane PR-kami które np. wklejamy na tylnej ściance aparatury, a dostęp do nich będzie śrubokrętem poprzez wywiercone otwory w obudowie. Dostęp do regulacji będzie łatwy, a możliwość przypadkowego przestawienia w locie lub podczas przygotowań do lotu znikoma. Wówczas klapolotki konfigurujemy zwykłym i prostym mikserem FLAPERON Powrót do pokrętła możliwy o usunięciu wyłącznika i ponownym podłączeniu potencjometru . No cóż pozostaną tylko 2 dziurki w tylnej pokrywie. Errata: Ponieważjak bym nie kombinował to na wyłączniku 3 pozycyjnym typu ON--->OFF--->ON działałoby to troche nielogicznie to przysszedł mi do głowy wyłącnik obrotowy, który łączy odzielne pary styków , ale z wyrażnym skokiem i pewną pozycją. co zupełnie zachowałoby wygląd aparatury przed modyfikacją, a że nie latam helikami to płynnie działający potencjometr nie będzie mi potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Z tego co widzę to jest to to samo co TGY-9x Ustawiamy na przełącznik 3 pozycyjny po prawej stronie apki. Tryb modelu: acro Serwa lotek wpięte w odbiornik na kanałach 1 i 6 Kiedy przełącznik 3 pozycyjny F.Mode znajduje się w pozycji N mamy do dyspozycji zwykłe lotki. Kiedy ów przełącznik znajduje się w pozycji 1, obie lotki wędrują do dołu lub do góry zachowując dalej funkcję lotek (naprzemienne wychylanie się). A teraz najlepsze, to w którą stronę wychylą się nam lotki i o jak duży kąt, możemy sobie płynnie regulować potencjometrem (ja skorzystałem z Pitch Trim [AUX 2] czyli tego nad lewym drążkiem). Standardowo aby ustawić tryb lotek na dwóch serwach włącza się w menu opcję "Flapetron". Jeśli opcja ta jest włączona (State ACT) należy ją deaktywować (State INH) i zatwierdzamy klawiszem MENU. W tej chwili powinniśmy obserwować taką sytuację. Wychylenie drążka lotek powoduje reakcję tylko lewej lotki, pomimo tego, że oba serwa są podpięte do odbiornika. Z menu wybieramy pozycję PROG.MIX. Wchodzimy w MIX1. STATE: ACT <- aktywujemy mikser MASTER: AIL <- kanał nadrzędny: kanał 1 (lotek) - lotka lewa SLAVE: FLP <- kanał podrzędny: kanał 6 (klap) - czyli druga lotka (prawa) OFFSET: 0 UPRATE: 100 <- kopiuj wychylenie do góry w 100 procentach DNRATE: 100 <- kopiuj wychylenie do dołu w 100 procentach SW: ON <- mikser będzie aktywny cały czas, czyli nie potrzeba żadnego przełącznika żeby go aktywować Zatwierdzamy przyciśnięciem MENU. W tej chwili sytuacja powinna wyglądać następująco: Wychylenie drążka lotek powinno spowodować naprzemienne wychylenie się obu lotek w modelu. Czyli właśnie zrobiliśmy własny mikser FLAPETRON. Teraz wchodzimy do menu DISPLAY. Poruszamy potencjometrem PITCH TRIM (AUX2) i obserwujemy czy któryś z kanałów się wychyla. Jeśli tak, to dobrze (należy zapamiętać czy to AUX1 - ten wyżej, czy AUX2 - ten niżej ulega wychyleniu), jeśli nie, to wykonujemy co niżej: Wybieramy z menu pozycję AUX-CH (ostatnia na 2 stronie), zjeżdżamy kursorem na kanał 8 (należy pamiętać ze w trybie PPM dysponujemy tylko 8 kanałami) i ustawiamy dla kanału 8 za pomocą klawiszy + / - opcję PIT TRIM. Zatwierdzamy MENU. Teraz po wejściu w DISPLAY powinniśmy widzieć zmiany w AUX2 kręcąc potencjometrem PITCH TRIM. Wchodzimy w PROG.MIX i wybieramy MIX2 STATE ACT MASTER AUX (trzeba uważać który AUX się wybierze, w nadajniku mamy dwa AUX w trybie ACRO, dlatego trzeba się upewnić, że mamy wybrany dobry AUX. Producent oprogramowania kiepsko to rozwiązał i oba kanały nazywają się tak samo czyli AUX i AUX. W moim wypadku mam ustawiony ten pierwszy AUX - jest to ten AUX najbardziej po lewej stronie listy opcji dla opcji MASTER [wciskać + do momentu aż przestanie pikać] ) SLAVE AIL OFFSET 100 UPRATE 100 DNRATE 0 SW ID1 <- mikser będzie działał, kiedy przełącznik 3 pozycyjny będzie w stanie środkowym (1) Zatwierdzamy MENU W tym momencie powinniśmy mieć taką sytuację. Po włączeniu przełącznika 3 pozycyjnego w stan środkowy, przy ruchach potencjometrem PITCH TRIM powinniśmy obserwować wychylenie na razie jednej lotki w górę lub w dół, przy czym lotka zachowuje dalej funkcje lotki - po ruchu drążkiem lotka wychyla się dalej. Wchodzimy teraz do MIX3 STATE ACT MASTER AUX (tak samo jak w mix2) SLAVE FLP (czyli kanał drugiej lotki) OFFSET 100 UPRATE -100 (wartość ujemna, aby druga lotka wychylała się w ta samą stronę co pierwsza) DNRATE 0 SW ID1 (także pod środkowym stanem przełącznika 3 pozycyjnego) Zatwierdzamy MENU. Teraz sytuacja powinna być taka: w stanie N przełącznika 3 poz. mamy normalnie działające lotki. Kiedy przełączymy się w pozycję środkową otrzymamy albo klapolotki, albo hamulcolotki w zależności o tego, jak i o ile przekręcimy pokrętło PITCH TRIM. A u mnie kierunek wychylenia lotek jest odwrotny ... ma ktoś pomysł co zrobić, aby lotki wychylały się prawidłowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Już rozpracowałem to sam Teraz pozostaje jeszcze kwestia zmiksowania steru wysokości z lotkami Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi