Tomek_W Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Troszkę nam się Alule znudziły, więc postanowiliśmy z Pawłem wystrugać coś nowego Efekt 1 wieczoru myślenia i kilku wieczorów strugania wygląda tak: Dziś miał być oblatany, ale marznący deszcz skutecznie nas uziemił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Bardzo ładny ! Jakie wyposarzenie zastosowaliście ? Jaki Profil?Cięciwy,długośc i rozpiętość ?Kadłub robiony oczywiście ze depronu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danylotnik Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 A moze sa jakies plany tego cuda bardzo modelik mnie zainteresował bo mam w poblizu małe zbocze i mozna by polatac.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzyhuZ Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ładny model Ciekawe jak sie sprawdzi : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 No właśnie ja też chciałbym coś takiego zrobić,ale zawsze gdy sam robie nie wyjdą mi takie ładne kształty.Prosze bardzo zeby powstały plany bo juz macie dwóch nabywców na nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jak tylko przetestujesz daj znac jak lata - filmik mile widziany. Mam zboczowego smigacza ale szukam czegos prostego w budowie - do latania tuz przed soba i przewracania na wszystkie strony :twisted: - moze sie nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Fajny modelik za małą kase. Ciekawe czy sk sie przyda na zboczu. Mam pytanko : Jaki ma profil ta maszyna? czkeamy na filmy z lotów Mamuth - zrób sobie alule czy coś na tan kształt. Do latania przed nosem idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 też byłbym chetny na nie jaki profil? podajcie wymiary i wszytsko o modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Mnie to cudeńko przypomina F-104 Starfightera... pewnie przez te skrzydła :wink: . Ciekawym , jak się sprawdzi... Aha - ile to waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Mamuth - zrób sobie alule czy coś na tan kształt. Do latania przed nosem idealne Alule bede mial za tydzien Ale szukam jakiegos akrobata zboczowego - mial nim byc Bedlam, niestety na wskutek mojej nieuwagi zniszczone zostalo skrzydlo :oops: i zgnieciony kadlub zanim skonczylem :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ale szukam jakiegos akrobata zboczowego taki by się nadał: http://pl.youtube.com/watch?v=IBQ-Uj13zhY&mode=related&search= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Raczej taki le fish Ale to tak w przyblizeniu... PS.To czego mi potrzeba do szczescia to cos jak shock w wersji zboczowej - brak zawisu jakos przezyje :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Mammuth, to ma być le fish dla ubogich... Narazie dla wszystkich zainteresowanych troche danych: (wymiary w cm ) rozp. 100 dług. 75 cięciwy. 24 nasada - profil SB 96V 15 końcówka - profil SB 96 VS Płat wycięty ze styropianu z dzwigarem z naklejonego rowingu węglowego. Lotki odcięte z profilu. Kadłub i stateczniki to depron 6mm. Cały model pokryty taśmą. Szybowczyk z założenia ma służyć do " powygłupiania " się na zboczu, a nie wożenia się tam i nazad. Jutro wrzucimy więcej fotek. Plany jako takie istnieją jak narazie tylko w mojej głowie, najpierw musze sprawdzić czy toto ( bez obrazy, motylasty ) poleci i jak będzie się spisywało , wtedy się pomyśli. Proszę więc o wyrozumiałość. Aha, model na razie nie ważony. pozdrawiam P.S. Jakiś filmik się nakręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 to ma być le fish dla ubogich... Raczej dla tych co potrafia go sobie zbudowac Podobienstwo zauwazylem Szybowczyk z założenia ma służyć do " powygłupiania " się na zboczu Za czyms takims sie wlasnie rozgladam :roll: Zycze sukcesow z oblotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Model został dziś oblatany z ręki. Przy bezwietrznej pogodzie przeleciał 2 odległości między słupami elektrycznymi, czyli blisko 100m. Szok Pierwsze wrażenie jakie odniosłem (pilotowałem) było takie, że jest mało wrażliwy na stery, dopiero później załapałem, że ustawiłem D/R i wychylenia maksymalne były zmniejszone o 2/3 Poza tym model leci bardzo gładko, na stery reaguje bardzo dobrze (jak już się D/R wyłaczy), trzyma się powietrza bardzo ładnie i - napiszę to jeszcze raz - ma doskonałość która wszelkie Alule momentalnie kasuje Czekamy na wiatr, żeby zobaczyć jak się sprawdzi na zboczu A teraz parę fotek, jak to jest zbudowane plus opis Konstrukcja dziobu, jak widać - 4 warstwy depronu 6mm sklejone żywicą i wklejone między 2 ścianki również z depronu 6mm - gładkiego. W kadłubie są poza dziobem 3 wręgi, górna i dolna ścianka kadłuba również są z depronu 6mm. Całość jest bardzo sztywna. Cała konstrukcja x2 żeby zobaczyć ogólnie jak to wygląda bez pokrycia Ogólnie - skrzydło styro, łączone na pasek tkaniny szklanej. Lotki są laminowane z góry i z dołu matą szklaną - to rozwiązanie jest dobre, lotka jest bardzo sztywna, ale dość ciężka. Zastosowanie ciężkiej maty uzasadniamy tym, że po prostu testowaliśmy modelarskie zastosowania materiału który można kupić w sklepach budowlanychg za grosze. Lotka jest laminowana na całym rdzeniu, potem dopiero jest odcinana, zawias jest z taśmy, wzmocnienie krawędzi to balsa 3mm. Stateczniki depron 6mm wzmocnione balsą 5mm. Ciekawy patent z serwami, po kolei od lewej czyli od przodu serwo lotek, wysokości i kierunku, przy czym środkowe serwo jest zamocowane wyżej niż "tylne" dzięki czemu bowdeny mijają się bez kombinacji i można było zrobić wąski kadłub, w którym nie trzeba skracać orczyków serw żeby się mieściły. Serwo lotek jest jedno, ma orczyk przedłużony dwoma kawałkami pręta węglowego 2mm i to przedłużenie łączy się z popychaczami na zewnątrz kadłuba. Jak to wygląda widać na następnym zdjęciu... ...czyli na tym. Pręt przedłużający orczyk wychodzi na zewnątrz kadłuba i łączy się przy pomocy termokurczki (patent rodem z Extrima) z pręcikiem wklejonym w lotkę. Lotki są napędzane popychaczami, a stery bowdenami, bowdeny na końcu również łącza się z pręcikami wklejonymi w stery za pomocą termokurczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Co do wyposażenia, bo wcześniej nie napisałem. Serwa 3x TP 9g Pakiet AAA 900mAh Odbiornik R16scan - tu będzie niedługo wymiana na coś tańszego, bo kurcze głupio latać z odbiornikiem za kilkaset PLN modelem, który z pozostałym wyposażeniem kosztuje 80 Jeśli ktoś ciekawy - płaty wycięte ze styro FS-20 (20 kg/m^3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 fajne czekamy na plany sam się za to zabiore ( za budowe oczywiście ) na modelarni pewnie też się rzucą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :evil: :twisted: :evil: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Jak odpalicie 5 zł na piwo to narysuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Krótki filmik z lotu przed domem. Jeśli prognoza pogody się sprawdzi, jutro oblatamy szybowczyk na zboczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Ja również chętnie poczynię taki model, bo wygląda jak i lata bardzo ciekawie :wink: , tylko jest jeden problem, wycinanie rdzeni, niestety dużo ludzi nie ma możliwości wycięcia sobie takich rdzeni może jakiś projekcik grupowy :wink: , rdzenie za opłatą, a kadłub to już każdy myślę sobie poradzi.A na piwko dla Pawła coby narysował plany myślę że pieniądz sie znajdzie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.