Filo1 Opublikowano 24 Lipca 2013 Opublikowano 24 Lipca 2013 Cześć wszystkim Dzisiaj się odbył nieudany oblot motoszybowca Jastrząb Po wyrzucie z ręki od razu zaczął się przechylać na lewą stronę ( w stronę którą się kręci silnik (patrząc od tyłu) , od przodu się kręci w prawo) Mimo użycia steru kierunku w odwrotną stronę, nic to nie dało i model spadł Pytanie: Czy to wina braku skłonu/wykłonu? ( jest tylko silnik lekko w górę) Czy to wina użycia złego śmigła? 8x6 nie jestem pewny czy prawe czy lewe Jest to mój pierwszy model z silnikiem ciągnącym, czy są tu jakieś zasady w stylu że jak mam napęd ciągnący to śmigło prawe a jak pchający to lewe? albo jak śmigło prawe to obroty silnika prawe i analogicznie w lewo? Sorki za laickie pytania, chciałbym uniknąć kolejnej kraksy Straty: Odklejone żebro, złamana krawędź spływu trochę zepsuta krawędź natarcia ( wszystko to w jednym skrzydle tylko) no i oczywiście śmigło PS. Kierunek obrotów silnika oceniamy patrząc od tyłu modelu czy od przodu? Ok, już wiem że obroty złe miałem, Patrzy się od tyłu modelu, a śmigło miałem pchające (czyt. lewe) ( silnik patrząc od tyłu powinien się kręcić w prawo) Skrzydła się już kleją, zakładam prawe śmigło i przepinam kable od silnika aby się kręcił w prawo i oblot Postaram się najpierw parę razy go wyrzucać bez silnika lotem ślizgowym jak rzutki tak w ogóle to zrobiłem błąd, mogłem wyłączyć silnik jak zaczął się już przechylać może by pomogło, ale ma co gdybać stało się :-) dzięki za ewentualne propozycję, rady itp. dalej nie wiem co do wykłonu, potrzeby nie potrzebny? a może to w locie dopiero będzie wiadomo 1
Karol.M Opublikowano 26 Lipca 2013 Opublikowano 26 Lipca 2013 Moment obrotowy śmigła, nawet przy złym śmigle nie spowodowałby przechylania modelu. Przede wszystkim sprawdź dokładnie czy skrzydło nie jest zwichrowane.
bart07 Opublikowano 26 Lipca 2013 Opublikowano 26 Lipca 2013 Szybowca oblatuje się najpierw bez silnika. Jak zacznie prawidłowo siadać bez sterów, wtedy wyciągasz do góry silnikiem.
Filo1 Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Opublikowano 26 Lipca 2013 dzisiaj oblot numer2 ewidentnie coś z konstrukcją skrzydła, w ogóle nie sterowny, cały czas przechyla na lewo 5 min z nim wałczyłem Tym razem tylko wał wygięty Daruje sobie chyba i po wakacjach szkrzydła na deske wracają..
Rekomendowane odpowiedzi