wiatrak Opublikowano 25 Lipca 2013 Opublikowano 25 Lipca 2013 Wczoraj przyszła do mnie paczka której zakup planowałem już dawno, lecz ciągły brak funduszy przeszkadzał mi w tym. Dzięki wyrozumiałości Marka, który dał mi zniżkę udało mi się w końcu uzbierać na model i zacząć swą przygodę z ww1. Model ma być w malowaniu W.Bishopa z 60 dyw. RAF http://i44.tinypic.com/2gwib0p.jpg Zawartość pudełka: Jestem zaskoczony dużą powierzchnią skrzydeł i myślę, że model będzie miał wspaniałe własności pilotażowe. Mam jednak trochę problemów z budową, bo nie wiem za bardzo które części są do czego, a szczególnie te wycięte laserowo ze sklejki. Jako że nie znalazłem zdjęć to wyjaśniających, liczę na Waszą pomoc. Zacząłem jednak od tego co wiem na pewno: wzmocniłem i zaokrągliłem stateczniki i skrzydła. A oto wyposażenie modelu: Głowię się również nad umieszczeniem i dostępem do pakietu. Może ktoś wspomoże zdjęciem?
JacekK Opublikowano 25 Lipca 2013 Opublikowano 25 Lipca 2013 Możesz to zrobić na co najmniej 2 sposoby: a) pakiet wciskany z boku w kadłub. Wycinasz otwór nieco mniejszy od pakietu i wsuwasz go na wcisk. wady: mało elegancko zalety: można wybrać miejsce pakietu zapewniające dobre wyważenie już na gotowym modelu b ) w dolnym klocku kadłuba wycinasz miejsce na pakiet, a z tej półokrągłej części odcinasz fragment i robisz z niego klapkę, którą mocujesz na magnesach neodymowych. wady: trzeba dobrze wiedzieć gdzie znajdzie się pakiet zalety: estetyczniejszy wygląd. Tyle ode mnie - jak coś to pytaj
szymon_ Opublikowano 25 Lipca 2013 Opublikowano 25 Lipca 2013 W moim S.E.5a ze sklejkowych elementów to miałem tylko to 'kółko', kwadrat i to najdłuższe. Kółka w ogóle nie użyłem, kwadrat dałem na wręgę silnikową, a ta najdłuższa część to płoza ogonowa. Natomiast na pakiet i resztę wyposażenia wytopiłem otwory lutownicą w dolnej części kadłuba a z górnej wyciąłem klapkę. Zamocowałem ją na zawiasy, a po otwarciu mam dostęp do pakietu i wszystkich połączeń, więc w razie awarii czy czegoś podobnego mam szybki dostęp do wyposażenia
sebamor Opublikowano 26 Lipca 2013 Opublikowano 26 Lipca 2013 Pakiet maksymalnie z przodu inaczej nie wyważysz. Robiłem ostatnio ten model koledze. Pakiet dałem za wręgą i lata idealnie .
wiatrak Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Opublikowano 26 Lipca 2013 Wielkie dzięki. A te dwie płytki sklejkowe z dziurkami to nie wiem do czego. Do podwozia czy do mocowania skrzydła? I jeszcze: Jak wycinać dziury pod wyposażenie? w tamtym miejscu są akurat rowki pod mocowanie drutów mocowania baldachimu. W prototypie nie było problemu bo był z płytek epp, a ja tu muszę wycinać dziury. Chcę się upewnić zanim będę pożyczał lutownicę i wycinał. Jak macie jakieś zdjęcia to bardzo bym prosił
marek rokowski Opublikowano 27 Lipca 2013 Opublikowano 27 Lipca 2013 czesc płytki sa pod mocowanie podwozia dziura pod paiket wycinana z dołu, pod reszte wyposazenia mozesz wycinanc z góry i zrobic tylko kanał na przewod nei miales w pudle instrukcji???
Rekomendowane odpowiedzi