wiatrak Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Wczoraj przyszła do mnie paczka której zakup planowałem już dawno, lecz ciągły brak funduszy przeszkadzał mi w tym. Dzięki wyrozumiałości Marka, który dał mi zniżkę udało mi się w końcu uzbierać na model i zacząć swą przygodę z ww1. Model ma być w malowaniu W.Bishopa z 60 dyw. RAF http://i44.tinypic.com/2gwib0p.jpg Zawartość pudełka: Jestem zaskoczony dużą powierzchnią skrzydeł i myślę, że model będzie miał wspaniałe własności pilotażowe. Mam jednak trochę problemów z budową, bo nie wiem za bardzo które części są do czego, a szczególnie te wycięte laserowo ze sklejki. Jako że nie znalazłem zdjęć to wyjaśniających, liczę na Waszą pomoc. Zacząłem jednak od tego co wiem na pewno: wzmocniłem i zaokrągliłem stateczniki i skrzydła. A oto wyposażenie modelu: Głowię się również nad umieszczeniem i dostępem do pakietu. Może ktoś wspomoże zdjęciem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Możesz to zrobić na co najmniej 2 sposoby: a) pakiet wciskany z boku w kadłub. Wycinasz otwór nieco mniejszy od pakietu i wsuwasz go na wcisk. wady: mało elegancko zalety: można wybrać miejsce pakietu zapewniające dobre wyważenie już na gotowym modelu b ) w dolnym klocku kadłuba wycinasz miejsce na pakiet, a z tej półokrągłej części odcinasz fragment i robisz z niego klapkę, którą mocujesz na magnesach neodymowych. wady: trzeba dobrze wiedzieć gdzie znajdzie się pakiet zalety: estetyczniejszy wygląd. Tyle ode mnie - jak coś to pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 W moim S.E.5a ze sklejkowych elementów to miałem tylko to 'kółko', kwadrat i to najdłuższe. Kółka w ogóle nie użyłem, kwadrat dałem na wręgę silnikową, a ta najdłuższa część to płoza ogonowa. Natomiast na pakiet i resztę wyposażenia wytopiłem otwory lutownicą w dolnej części kadłuba a z górnej wyciąłem klapkę. Zamocowałem ją na zawiasy, a po otwarciu mam dostęp do pakietu i wszystkich połączeń, więc w razie awarii czy czegoś podobnego mam szybki dostęp do wyposażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Pakiet maksymalnie z przodu inaczej nie wyważysz. Robiłem ostatnio ten model koledze. Pakiet dałem za wręgą i lata idealnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Wielkie dzięki. A te dwie płytki sklejkowe z dziurkami to nie wiem do czego. Do podwozia czy do mocowania skrzydła? I jeszcze: Jak wycinać dziury pod wyposażenie? w tamtym miejscu są akurat rowki pod mocowanie drutów mocowania baldachimu. W prototypie nie było problemu bo był z płytek epp, a ja tu muszę wycinać dziury. Chcę się upewnić zanim będę pożyczał lutownicę i wycinał. Jak macie jakieś zdjęcia to bardzo bym prosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 czesc płytki sa pod mocowanie podwozia dziura pod paiket wycinana z dołu, pod reszte wyposazenia mozesz wycinanc z góry i zrobic tylko kanał na przewod nei miales w pudle instrukcji??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi