Adam_Max Opublikowano 27 Lipca 2013 Opublikowano 27 Lipca 2013 Budując model z góry założyłem że mogę ustawić zarówno lotki jak i wysokość osobno na każdym kanale, ale mam z tym problem. Lotki oczywiście podłączyłem ustawiając w "Wing Tail Mix" - dualaileron na activ i dwa kanały do których podłączone są lotki działają za jeden. No i teraz pytanie jak ustawić aparaturę tak aby serwa podłączone do kanałów, elevator i gear chodziły równo razem. Oczywiście wolałbym nie stosować kabla Y Będę wdzięczny za pomoc.
MaciejJ Opublikowano 27 Lipca 2013 Opublikowano 27 Lipca 2013 Witam, Chodzi tobie o taka konfiguracje: Ster wysokości podzielony jest na pól i ma działać jako ster wysokości ale rownież jako lotki? Pozdrawiam: Maciek
Adam_Max Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Opublikowano 28 Lipca 2013 Nie będą.Y kabla nie zastosujesz. Dlaczego nie? u mnie serwa w przeciwnym kierunku chodzą więc dałoby się. Wczoraj wieczorem zawziąłem się i postanowiłem to ustawić, przeszukałem zagraniczne fora ale żadnego rozwiązania nie znalazłem. Metodą prób i błędów doszedłem do właściwych ustawień: - lotki pozostawiamy w "Wing Tail Mix" dualaileron na activ "Mix 1" Elevator ___ Gear +100 +100 (zmiana znaku na - to reverse) switches ON trim act "Mix 2" Gear ___ Gear -100 -100 switches ON trim act Wszystko działa jak należy.
f-150 Opublikowano 28 Lipca 2013 Opublikowano 28 Lipca 2013 Sprawdź czy aby na pewno w całym zakresie pracy serwa.
Adam_Max Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Opublikowano 29 Lipca 2013 Ustawienia sterów działają jak najbardziej poprawnie. Wczoraj model został oblatany, co zostało udokumentowane przez kolegów z Tarnowskich Gór. Model poszedł idealnie jak po sznurku, nie wymagał żadnego trymowania sterów, żadnych korekt. Najlepiej widać to na filmie od około 1.10, nawrót i puściłem zupełnie aparaturę, przy ok 2/3 przepustnicy. http://www.youtube.com/watch?v=dKRR3yYba2s Na pewno będę musiał dołożyć od dołu więcej koloru żółtego bo można się pogubić z pozycją modelu w przestrzeni. No i chyba zmniejszę na początek wychylenia lotek na dźwigniach bo model szaleje. Dziękuję kolegom za przyjazd, pomoc przy oblocie i dokumentację Foto-Video.
andrzej_t Opublikowano 29 Lipca 2013 Opublikowano 29 Lipca 2013 A trymer drążka wysokości działa w takim wypadku na obie połówki steru wysokości?
Adam_Max Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Opublikowano 29 Lipca 2013 Nie byłem pewny więc wolałem sprawdzić, mixem trymujesz zgranie połówek. A trymerem ogólnym ustawiasz obie połówki tak jak normalnie.
andrzej_t Opublikowano 30 Lipca 2013 Opublikowano 30 Lipca 2013 Pytam bo widzę, że użyłeś dwa miksery nr 1 i nr 2 a ja w MX 12 załatwiam to jednym wolnym mikserem ale nr 4 bo tylko na nim trymer drążka działa na oba serwa a na pozostałych tylko na kanał "master".
Rekomendowane odpowiedzi