Łukasz99 Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Witam, Moja tgy 9x w dziwny sposób traci sygnał, po czym w parę sekund loguje się ponownie. Na lotnisku przy teście zasięgu z przetartą anteną było ok 10-15 kroków. Jest już polutowana: Zasięg na ziemi wynosi ok. 50m (wystarczająco?). Bindowanie nic w tym wypadku nie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwi@teek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Chyba nawet mniej Łukasz niż 50m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mknet Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Spróbuj z innym odbiornikiem, zasięg powinien oscylować w granicach 600m, w moim przypadku kabel antenowy modułu był przetarty, przez co długość fali nie była zgodna z długością anteny, powodowało to zasięg 100m przy minimalnej przenikalności przez obiekty. Polecam zakupić kabel pigtail i zamontować gnizado rp-sma na obudowie modułu. Jeżeli chcesz mieć pewny tor radiowy rc w dobrej cenie to polecam przejść Frsky, używam jako link FPV, 1.5km pewnego zasięgu gwarantowane. Przy użyciu dopałek 5-6km, bez anten kierunkowych jak patch czy biquad, helikal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 ...w moim przypadku kabel antenowy modułu był przetarty, przez co długość fali nie była zgodna z długością anteny, powodowało to zasięg 100m przy minimalnej przenikalności przez obiekty. Mówisz że skrócenie anteny może spowodować zmiejszenie odległości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mknet Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Jeżeli masz przetartą izolacje i ekran dotyka żyły gorącej wtedy element czynny (antena) jest wyłączony z aktywnego udziały w transmisji sygnału. W twoim przypadku prawdopodobnie nie zastosowałeś anteny o odpowiednie długości fali która może wynosić 1, 1/2, 1/4 lambdy (12,49cm dla 2,4ghz). Najlepiej będzie jak kupisz pigtail odsłonisz 31mm żyły gorącej i przylutujesz do odbiornika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Więc temat utraty zasięgu został u mnie zażegnany. Wymieniłem odbiornik na nowy. W tgy 9x po zakupie należy nie zwłocznie zaizolować taśmą kabel w miejscu wyjścia z obudowy. W tym miejscu najczęściej kabel zostaje uszkodzony, złamany, przetarty. Najczęsciej to jest powodem utraty zasięgu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Miałem kilka odbiorników i bez chwili namysłu zalewałem to miejsce grubą kroplą elastycznej żywicy ... to aż się prosi o załamanie, wyrwanie itp. Inna sprawa, że taki wiele razy zaginany kabel traci prawidłową impedancję i koncentryczność. Odstęp głównej żyły od ekranu powinien być taki sam po całej długości przewodu, inaczej słowo koncentryczność traci sens a wtedy w układach RF wszystko się może rozjechać nawet jak jeszcze nic nie jest urwane. Ma to ogromne znaczenie przy częstotliwościach powyżej 1 GHz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi