Adam P. Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zbudowany w pięć minut z kątomierza, klamerki, wskazówki zegarowej, nakrętki M4 i kartki papieru. Montaż ogranicza się do przyklejenia kartki(dla ułatwienia odczytu)i klamerki, zrobienia otworu w kątomierzu(jeżeli takowego nie ma) i wstawieniu w niego wskazówki z przyklejonym ciężarkiem. niestety działa on tylko w jedną stronę, więc do pomiaru wychyleń w górę trzeba będzie obrócić model do góry kołami. Obsługa(dla sterów/lotek): -Zamocowanie na sterze tak, aby dolna krawędż kątomierza była równoległa do osi stery -Wykalibrowanie(ustawienie modelu tak, aby wskazówka pokazywała 90°) -machanie sterami i odczytywanie wyników Obsługa dla: •skłonu silnika: -ustawić model poziomo przy pomocy poziomnicy(dla skłonu w góre model musi być do góry kołami) -zamocować kątomierz na osi i równolegle do niej -wynik •wykłonu silnika: -Jak przy skłonie, tylko że model musi leżeć na prawym boku (jeżeli wykłon w prawo) -Jak przy skłonie -Jak przy skłonie Mam nadzieje, że jeszcze ktoś na to nie wpadł i pomogłem ;D Jeśli macie inne, lepsze, prostsze sposoby/urządzenia to chętnie zobacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Dobre! Proste i szybkie do wykonania. Jeśli macie inne, lepsze, prostsze sposoby/urządzenia to chętnie zobacze Pan Motylasty przygotował fajny kątomierz w poradniku na swojej stronie: http://www.tbm.lasowice.net/main.html --> WARSZTAT RC --> Kątomierz modelarski Jak zwykle z pięknym opisem i fotkami! Ten opis jest też u nas na forum, ale fotki coś się nie chcą ładować: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1700&highlight=k%B1tomierz EDIT: zmieniłem bezpośredni link do artykułu na wejście przez stronę główną. Bo tak! :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Fajny prosty pomysł. Tylko dlaczego piszesz że pomiar w jedną stronę. Czyzby chodziło o to że wskazówka opiera się o klamerkę? (może inaczej przykleić klamerke) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 10 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Tylko dlaczego piszesz że pomiar w jedną stronę. Czyzby chodziło o to że wskazówka opiera się o klamerkę? (może inaczej przykleić klamerke) To jeden powód. Drugi to to, że tego typu kątomierze zwykle nie mają skali(chodzi o tą przy końcu wskazówki) w drugą stronę. Można też użyć skali głównej, ale wtedy potrzeba dluższej wskazówki, cięzszego ciężarka, wiecej papieru i dokładności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 też taki robiłem ale brakło czasu na dokończenie :devil: poniżej podaje link do tarczki w corelu skala w dwa kieunki 0 w zenicie i +/- 90 stopni wystarczy przeskalować i wydrukować Kątomierz modelarski - COREL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 meloow, a miałbyś coś takiego w *.jpg ? __ Niedawno widziałem wątek w którym ktoś pytał o sposób na pomiar kątów skłonu i wykłonu silnika(jakaś benzyna)-chyba mam rozwiązanie Mam nadzieję, że można się w tym połapać Kąt alfa to kąt skłonu/wykłonu silnika Kąty i długości odcinków są wyolbrzymione aby rysunek był czytelniejszy Zapomniałem dorysować dwóch rzeczy: odcinek b to odcinek prostopadły od odc. a na górze rysunku, jego jednostka to cm Założenia: -Wręga silnikowa jest pod kątem prostym do osi modelu(odcinek a jest do niej równoległy) -Tylna część obudowy silnika(którą się go mocuje) jest pod kątem prostym do osi silnika Obliczanie: Podstawiamy do wzoru wartości: kąt pod jakim ma być pochylony/wychylony silnik; długość odc. a (odległość między śrubami mocującymi) i otrzymujemy b(grubość podkładek potrzebna do uzyskania danego kąta) alfa•a•0.0(2)=b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 adam9034 jak tylko zainstaluje Co...la to wystawie w jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 adam9304 nie wiem jak to policzyles ale b= tg(alfa)*a ja zawsze przy ustawianiu silnika wiem jaki kat chce otrzymac, i z funkcji trygonometrycznych wyliczam ile trzeba podlozyc aby uzyskac wyklon, i ile przesunac zeby wal przy smigle byl w osi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 nie wiem jak to policzyles ale b= tg(alfa)*a :oops: Teraz zauważyłem błąd-walnąłem się przy kątach i z tangensa nie wychodzilo. Tak, jak napisałeś zamiast 0.0(2) powinien być tangens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Ten opis jest też u nas na forum, ale fotki coś się nie chcą ładować: http://pfmrc.pl/viewtopic...ght=k%B1tomierz Już się ładują, zmieniałem u siebie na serwerze katalogi i przeoczyłem to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 ja sobie już taki zbudowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 ja sobie już taki zbudowałem tzn. który !? ten od Tomka czy ten Adama. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 ten od adama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.