Adam P. Opublikowano 10 Stycznia 2008 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zbudowany w pięć minut z kątomierza, klamerki, wskazówki zegarowej, nakrętki M4 i kartki papieru. Montaż ogranicza się do przyklejenia kartki(dla ułatwienia odczytu)i klamerki, zrobienia otworu w kątomierzu(jeżeli takowego nie ma) i wstawieniu w niego wskazówki z przyklejonym ciężarkiem. niestety działa on tylko w jedną stronę, więc do pomiaru wychyleń w górę trzeba będzie obrócić model do góry kołami. Obsługa(dla sterów/lotek): -Zamocowanie na sterze tak, aby dolna krawędż kątomierza była równoległa do osi stery -Wykalibrowanie(ustawienie modelu tak, aby wskazówka pokazywała 90°) -machanie sterami i odczytywanie wyników Obsługa dla: •skłonu silnika: -ustawić model poziomo przy pomocy poziomnicy(dla skłonu w góre model musi być do góry kołami) -zamocować kątomierz na osi i równolegle do niej -wynik •wykłonu silnika: -Jak przy skłonie, tylko że model musi leżeć na prawym boku (jeżeli wykłon w prawo) -Jak przy skłonie -Jak przy skłonie Mam nadzieje, że jeszcze ktoś na to nie wpadł i pomogłem ;D Jeśli macie inne, lepsze, prostsze sposoby/urządzenia to chętnie zobacze
Ładziak Opublikowano 10 Stycznia 2008 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Dobre! Proste i szybkie do wykonania. Jeśli macie inne, lepsze, prostsze sposoby/urządzenia to chętnie zobacze Pan Motylasty przygotował fajny kątomierz w poradniku na swojej stronie: http://www.tbm.lasowice.net/main.html --> WARSZTAT RC --> Kątomierz modelarski Jak zwykle z pięknym opisem i fotkami! Ten opis jest też u nas na forum, ale fotki coś się nie chcą ładować: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1700&highlight=k%B1tomierz EDIT: zmieniłem bezpośredni link do artykułu na wejście przez stronę główną. Bo tak! :wink:
Leda_g Opublikowano 10 Stycznia 2008 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Fajny prosty pomysł. Tylko dlaczego piszesz że pomiar w jedną stronę. Czyzby chodziło o to że wskazówka opiera się o klamerkę? (może inaczej przykleić klamerke)
Adam P. Opublikowano 10 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2008 Tylko dlaczego piszesz że pomiar w jedną stronę. Czyzby chodziło o to że wskazówka opiera się o klamerkę? (może inaczej przykleić klamerke) To jeden powód. Drugi to to, że tego typu kątomierze zwykle nie mają skali(chodzi o tą przy końcu wskazówki) w drugą stronę. Można też użyć skali głównej, ale wtedy potrzeba dluższej wskazówki, cięzszego ciężarka, wiecej papieru i dokładności.
meloow Opublikowano 11 Stycznia 2008 Opublikowano 11 Stycznia 2008 też taki robiłem ale brakło czasu na dokończenie :devil: poniżej podaje link do tarczki w corelu skala w dwa kieunki 0 w zenicie i +/- 90 stopni wystarczy przeskalować i wydrukować Kątomierz modelarski - COREL
Adam P. Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2008 meloow, a miałbyś coś takiego w *.jpg ? __ Niedawno widziałem wątek w którym ktoś pytał o sposób na pomiar kątów skłonu i wykłonu silnika(jakaś benzyna)-chyba mam rozwiązanie Mam nadzieję, że można się w tym połapać Kąt alfa to kąt skłonu/wykłonu silnika Kąty i długości odcinków są wyolbrzymione aby rysunek był czytelniejszy Zapomniałem dorysować dwóch rzeczy: odcinek b to odcinek prostopadły od odc. a na górze rysunku, jego jednostka to cm Założenia: -Wręga silnikowa jest pod kątem prostym do osi modelu(odcinek a jest do niej równoległy) -Tylna część obudowy silnika(którą się go mocuje) jest pod kątem prostym do osi silnika Obliczanie: Podstawiamy do wzoru wartości: kąt pod jakim ma być pochylony/wychylony silnik; długość odc. a (odległość między śrubami mocującymi) i otrzymujemy b(grubość podkładek potrzebna do uzyskania danego kąta) alfa•a•0.0(2)=b
meloow Opublikowano 12 Stycznia 2008 Opublikowano 12 Stycznia 2008 adam9034 jak tylko zainstaluje Co...la to wystawie w jpg
tikicaca Opublikowano 12 Stycznia 2008 Opublikowano 12 Stycznia 2008 adam9304 nie wiem jak to policzyles ale b= tg(alfa)*a ja zawsze przy ustawianiu silnika wiem jaki kat chce otrzymac, i z funkcji trygonometrycznych wyliczam ile trzeba podlozyc aby uzyskac wyklon, i ile przesunac zeby wal przy smigle byl w osi
Adam P. Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2008 nie wiem jak to policzyles ale b= tg(alfa)*a :oops: Teraz zauważyłem błąd-walnąłem się przy kątach i z tangensa nie wychodzilo. Tak, jak napisałeś zamiast 0.0(2) powinien być tangens.
Motylasty Opublikowano 12 Stycznia 2008 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Ten opis jest też u nas na forum, ale fotki coś się nie chcą ładować: http://pfmrc.pl/viewtopic...ght=k%B1tomierz Już się ładują, zmieniałem u siebie na serwerze katalogi i przeoczyłem to
meloow Opublikowano 12 Stycznia 2008 Opublikowano 12 Stycznia 2008 ja sobie już taki zbudowałem tzn. który !? ten od Tomka czy ten Adama. :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.