elektron Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Witam. Slyszalem ze sa "bloczki startowe" do modeli air combat. Rzucanie modelu z reki jakos mi sie nie usmiecha.. :/ Czy ktos wie jak to zrobic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 są także katapulty na gume na polskiej witrynie modelrskiej był opis jak to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 O cos takiego mi chodzi ! tylko ten opis na stronie jest zbyt malo rozbudowany... sama zasada dzialania jest wytlumaczona dostkonale ale planow brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 to można coś takiego zrobić , tylko trzeba wiec duzy arkusz papieru o.łówek gumke i linijke a wymiary pod własny model najlepiej jest z tym koszyczkiem w którym jest osadzony model i koszyczek startuje razem z modelem a potem spada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 To jest zbyt wazny element do stary abym robil cos z glowy w dodatku nie majac o tym zielonego pojecia. Poczekam az ktos z kombaciarzy da foto albo jakies plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 ok moze ktoś bedzie miał plany to tez bym prosił o nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 To jest zbyt wazny element do stary abym robil cos z glowy w dodatku nie majac o tym zielonego pojecia.Poczekam az ktos z kombaciarzy da foto albo jakies plany Foto jest razem z opisem na starej stronie modelarstwo.org. Ja obecnie właśnie chce wykończyć moją katapultę. Niestety Eletron ale musisz ruszyć swoją głową. Na zawodach ktoś Ci poda pomysł - ale nie pokaże co i jak... bo to kosztuje punkty w rozgrywkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Cholera :/ Myslalem ze da sie to jakos z planow zrobic.... No coz dzisiaj usiade przed kompem i pomysle co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Szczerze powiedziawszy nie widziałem na zawodach katapult. Chyba najlepszą jest pomocnik, choć przy 'silnym' modelu jest niekonieczny. Zresztą szybki start nie ma takiego wielkiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 a gdzie można kupić takie liny gumowe i po ile i jak sie one profesionalnie nazywaja? bo jakoś na allegro po wpisaniu lina gumowa nic się nie wyswietla a po wpisaniu guma tego niema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Nie chodzi mi o to ze chce szybko startowac. Ale po przejsciach ze spitfire nie mam koncepcji jak skutecznie wyrzucic model. Japim pokazal mi opcjie wyrzucania trzymajac za gore kadluba i tak pewnie zrobie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Przecież model Aircombat startują bez wyrzucania. Dajesz gaz na 3/4 ew cały i puszczasz z ręki. Ja tak robię. http://pl.youtube.com/watch?v=N9bAa0F0-3Y Chyba że model nie jest jeszcze oblatany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Powiem wiecej jeszcze go nie mam w domu Ale to kwestia kilku dni, prawie cale wyposazenie juz jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 a ja sobie zrobie taką wyrzutnie niekoniecznie do aircombatu bo mam duzy model ktorego sam nie wyrzuce z ręki tylko ktoś musiałby mi pomoc ( tata) ale tak to sam bym mógł sobie wyrzucać model dzięki temu p.s. gdzie i za ile można kupić takie p.łaskowniki aluminiowe? lub kątowniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Wg mnie lepsza prędkość początkowa będzie, gdy ktoś modelem porządnie miotnie z rozbiegu. Kombaty startują ok, pod warunkiem że mają silnik >=3,5 - wystarcza lekki wyrzut 'nachwytem za kabinę'. Mój ił-1o startuje spokojnie "za kabinę" przy wadze 1250gram + 170ml paliwa ~ 1400g. Ma co prawda silnik 4ccm ale na 3,5 startował tak samo. Te z silnikami <=2,5 wymagają mocniejszego wyrzutu. Model hurricane'a napędzany silnikiem 2,5 wymagał porządnego rzutu z trzymaniem od spodu za skrzydłem, ten sam z silnikiem 3,5 rwał sam po wyrzuceniu za kabinę. Teraz będę miał przeprawę, bo zrobiłem Lagg'a-3 (1050g + 120ml paliwa) i może być problem (2,5ccm). W przybliżeniu jeśli ciąg jest >= masie to startuje z nachwytu, jeśli odwrotnie to zza skrzydła (chwyt z dołu) Co to spitfire'a elektrona to radzę wyrzut trzymając z dołu za skrzydłem z rozbiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 13 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Spit juz zostal wylaczony z uzytku. Teraz jego miejsce zajmie P51 Mustang. Prawdziwy Kombat zadne styro, Model jest z http://www.modelmaking.pl/ires/gielda/0/1502/ . Silnik OS15La, bak 150ml. Zamierzam sie zmiescic z waga do lotu zatankowanym 900g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Aha. No to piknie. Jeśli chodzi o bak to 120ml Ci w zupełności wystarczy. Ja daję 120ml do 2,5ccm i 170ml do 3,5ccm/4ccm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 a gdzie można kupić takie liny gumowe i po ile i jak sie one profesionalnie nazywaja? bo jakoś na allegro po wpisaniu lina gumowa nic się nie wyswietla a po wpisaniu guma tego niema Na allegro takich rzeczy się raczej nie dostanie. Trzeba się udać do sklepu z linami i sznurami. W Warszawie każdy większy market budowlany lub polecam sklep na Placu Grzybowskim. Do skończenia mojej katapulty poszukuje 4 metalowych kółek z rowkiem. Czegoś wg tych wymiarów: A gotowa katapulta będzie wyglądać mniej więcej tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 13 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Patryk Urban podsunal bardzo ciekawy pomysl http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?s=9b68c7bd40319881208b430f4a95a585&attachmentid=1311276 Moze postaramy sie rozwinac ten projekt ? Albo wspolnie opracujemy katapulte ? zawsze to cos wiecej niz pojedyncza praca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Na allegro szukaj jako ekspander (pisane też expander) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.