ZiomEkk Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Witam serdecznie. Tak jak w temacie mam problem z moim serwem firmy "Titan". Gdy tylko podłączę zasilanie odbiornika i włączę aparaturę silnik zaczyna pracować (jest rozebrane więc silnik kręci się cały czas dookoła) w ogóle nie reaguje na potencjometr. Tak wygląda to w środku. Wydaje mi się, że jest to zwarcie, ale nigdzie nic nie widać... Dodam, że bardzo się grzeje układ przy serwie. Pozdrawiam i proszę o pomoc! Tomasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Z tego co widzę, masz potencjometr odłączony mechanicznie od przekładni. W takim przypadku silnik będzie gonił cały czas w którąś stronę. Ręką ciężko będzie ustawić potencjometr tak aby silnik się zatrzymał. To dość dokładny a co za tym idzie czuły układ. Złóż wszystko w "kupę" i będzie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Przy scalaku masz dwa tranzystory, to one bezpośrednio sterują silnikiem a są sterowane przez układ scalony. Sprawdź najpierw tranzystory czy nie są zwarte. Jeżeli są ok to uwalony scalak. Jest jeszcze możliwa przerwa w ścieżce potencjometru albo przerwa w jego połączeniu ze scalakiem. Spróbuj złożone podpiąć do innego kanału w odbiorniku. Jak nie zadziała to wygląda na padnięty układ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomEkk Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 http://www.youtube.com/watch?v=n9Z7NtL82Zw Tak to teraz wygląda jako-tako złożone. Jak widać nie reaguje na wychylenia drążkiem, natomiast gdy ruszyłem trybem, a co za tym idzie potencjometrem, zaczęło się obracać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Kolego, weź najpierw poczytaj jak działa serwo i jaką funkcję spełnia w nim potencjometr umieszczony na wyjściu przekładni bo bez tych wiadomości nie przetłumaczymy Ci o co chodzi.Napisz nam jasno czy potencjmetr jest sprzężony z przekładnią w Twoich eksperymentach czy nie bo bez tej informacji to wrózenie z fusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomEkk Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Poczytałem już wcześniej trochę o działaniu serw i wyczytałem, że potencjometr służy od wskazywania pozycji ramienia. slawekmod, na filmie który podałem wyżej potencjometr był połączony z przekładnią. Złożyłem teraz całe to serwo i teraz zachowuje się tak: http://www.youtube.com/watch?v=xelkFC55rS0&feature=youtu.be Po tym ruchu pokazanym na filmie znowu było bardzo gorące. Dodam, że zmieniłem wtyczkę z męskiej na żeńską by pasowało do odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomEkk Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Poprawiłem luty na potencjometrze, sprawdziłem czy potencjometr sprzężony i dalej to samo. Po włączeniu odbiornika i apki serwo obraca się w prawo i zatrzymuje na blokadach w obudowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi