GrzesiekM Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Cześć! Latam szybowcem Alpha, trenerkiem Pioneer, heli KDS 450 i jakimś maleństwem Solo Pro. Aktualnie sporo zabawy mam też latając DJI Phantomem. O ile dotychczasowa przygoda z modelarstwem RC była splotem przypadków i poleceń ze strony sprzedawców, o tyle chciałbym teraz nieco swoje hobby usystematyzować. Dodam jeszcze, że w planach na najbliższy rok mam uzupełnienie hangaru o F550 oraz jakiś większy szybowiec. Obie maszyny z myślą m.in. o lotach FPV. Póki co stoję przed wyborem aparatury. Potrzebuję czegoś w miarę uniwersalnego. Chcę, by mój zakup poradził sobie z: klasycznymi, prostymi modelami, modelami typu BNF (najczęściej w standardzie Spektrum), wymaganiami quadów sterowanych systemem Naza, czyli trójpozycyjnymi przełącznikami i obsługą failsafe, współpracą ze sterowaniem z head-trackera FatShark, rozbudową do LRS, w przyszłości telemetrią. Mam na oku Turnigy 9XR, do której można dokupić moduł OrangeRx i w zasadzie mieć radio Spektrum. Widziałem także moduł LRS pomarańczowego producenta. Pytania jakie chodzą mi po głowie: Czy odbiorniki OrangeRx zapewniają obsługę failsafe zgodną z Nazą? Czy Open LRS OrangeRX zapewnia obsługę failsafe? Czy odbiorniki OrangeRx połączą się z Nazą przez S.BUS? Czy da się na tym łatwo uruchomić telemetrię? (moduł FrSky?) Oprócz powyższej apki myślę także o oryginalnym FrSky Taranis - ma dobre opinie. Nie wiem tylko jak wygląda kompatybilność z DSM2/DSMX (moduł? jaki?) oraz jak sprawa LRS. A może są inne ciekawe opcje, na które nie wpadłem? Będę b. wdzięczy za wszelkie komentarze, rady, opinie. Dzięki! Grzesiek Sorry za literówkę w temacie. Głupio mi...
miruuu Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 Nie wiem na ile temat jest aktualny, ale jeśli w Twoim budżecie zmieści się Taranis to szczerze polecam. Bawie się nim od kilku tygodni i jestem mega zadowolony. Jeśli chodzi o jego kompatybilność... Wszystko zależy jaki moduł mu zapakujesz. W Taranisie masz od razu schowanego frsky'ja i dodatkowo pustą dziurę na drugi moduł.
idfx Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 Potwierdzam Taranis ma wszystko w sobie i kosztuje kilka razy mniej niż inne aparatury to zapewniające.
Rekomendowane odpowiedzi