GrzesiekM Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Cześć! Latam szybowcem Alpha, trenerkiem Pioneer, heli KDS 450 i jakimś maleństwem Solo Pro. Aktualnie sporo zabawy mam też latając DJI Phantomem. O ile dotychczasowa przygoda z modelarstwem RC była splotem przypadków i poleceń ze strony sprzedawców, o tyle chciałbym teraz nieco swoje hobby usystematyzować. Dodam jeszcze, że w planach na najbliższy rok mam uzupełnienie hangaru o F550 oraz jakiś większy szybowiec. Obie maszyny z myślą m.in. o lotach FPV. Póki co stoję przed wyborem aparatury. Potrzebuję czegoś w miarę uniwersalnego. Chcę, by mój zakup poradził sobie z: klasycznymi, prostymi modelami, modelami typu BNF (najczęściej w standardzie Spektrum), wymaganiami quadów sterowanych systemem Naza, czyli trójpozycyjnymi przełącznikami i obsługą failsafe, współpracą ze sterowaniem z head-trackera FatShark, rozbudową do LRS, w przyszłości telemetrią. Mam na oku Turnigy 9XR, do której można dokupić moduł OrangeRx i w zasadzie mieć radio Spektrum. Widziałem także moduł LRS pomarańczowego producenta. Pytania jakie chodzą mi po głowie: Czy odbiorniki OrangeRx zapewniają obsługę failsafe zgodną z Nazą? Czy Open LRS OrangeRX zapewnia obsługę failsafe? Czy odbiorniki OrangeRx połączą się z Nazą przez S.BUS? Czy da się na tym łatwo uruchomić telemetrię? (moduł FrSky?) Oprócz powyższej apki myślę także o oryginalnym FrSky Taranis - ma dobre opinie. Nie wiem tylko jak wygląda kompatybilność z DSM2/DSMX (moduł? jaki?) oraz jak sprawa LRS. A może są inne ciekawe opcje, na które nie wpadłem? Będę b. wdzięczy za wszelkie komentarze, rady, opinie. Dzięki! Grzesiek Sorry za literówkę w temacie. Głupio mi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Nie wiem na ile temat jest aktualny, ale jeśli w Twoim budżecie zmieści się Taranis to szczerze polecam. Bawie się nim od kilku tygodni i jestem mega zadowolony. Jeśli chodzi o jego kompatybilność... Wszystko zależy jaki moduł mu zapakujesz. W Taranisie masz od razu schowanego frsky'ja i dodatkowo pustą dziurę na drugi moduł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Potwierdzam Taranis ma wszystko w sobie i kosztuje kilka razy mniej niż inne aparatury to zapewniające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi