Artur z kołobrzegu Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witam zakupiłem pakiet kanów 8 sztuk1050 poj silnik 400 i dostałem regiel 40 A graupnera .Problem polega na tym że nie mam możliwości proporcjonalnego sterowania obrotami silnika jeżeli dam drąga do przodu nawet delikatnie nawet nie poza połowę całkowitego wychylenia to silnik od razu wchodzi na maxsymalne obroty i niemoge proporcjonalnie do wychyłu drąga nim sterować si . Czego to jest wina? Mmoże przyczyną jest ustawienie nadajnika ( latam na hitec optic 6 ) Czy może regiel jakiś wadliwy lub zaduży amperażowo ?? Dodam jeszcze że silnik po około 1 minucie pracy na śmigle czarnym gunterku robi sie tak gorący że nie idzie go w reku utrzymać .Czy to normalne :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Dodam jeszcze że silnik po około 1 minucie pracy na śmigle czarnym gunterku robi sie tak gorący że nie idzie go w reku utrzymać A jaki rozmiar ma ten czarny gunterek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 śmigło ma średnicę 17,5cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heyoan Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Mocno nadmiarowa wydajność prądowa regulatora nie ma tu nic do rzeczy. Na początek podłącz do odbiornika jakieś serwo zamiast regulatora i zobacz jak się zachowuje w miarę wychylania drąga gazu. Regulator podłącz oczywiście do innego kanału i bez silnika, bo zakładam że zasilasz odbiornik z jego BEC'a. Ewentualnie zasil odbiornik z pakietu 4.8V jeśli taki masz. W zależności od rezultatu będziemy myśleć dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 No więc tak używam odbiornika rexsa 5 . Podłączyłem zasilanie z pakietu 4,8 do kanału nr 1 a do kanału przepustnicy czyli 3 podłączyłem serwo , jednocześnie wyzerowałem trymery i ustawiłem EPA na 100% . Serwo chodzi proporcjonalnie do wychylenia drąga przepustnicy . Podłączyłem również pakiet i silnik i w tym momęcie sytuacja wygląda tak ,że silnik załącza sie po przesunięciu drąga przepustnicy ponad połowę ( do góry ) Jednak w dalszym ciągu wchodzi na maxsymalne obroty i niema możliwości sterowania nim proporcjonalnie tylko max albo wcale . Co dalej :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Moze po prowstu jak podlaczasz pakiet masz drazek gazu ustawiony powyzej wartosci minimalnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heyoan Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 No to już jest coś. Problem jest w reglu. Teraz potrzebna jest instrukcja regulatora. Masz taką? Prawdopodobnie regulator jest uszkodzony, ale najpierw trzeba ustalić, czy nie jest to kwestia jego programowania lub obsługi. Odbiornik nie ma z tym nic wpólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 najlepiej zrób zdjęcie regla Nie mas zna nim potencjometru łątwo dostęnego go regulacji punktu zero ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Alchemik aż tak ciemny to nie jestem :lol: Jak włączam mam drążek gazu zawsze na dole . Regiel ten dostałem od pewnego modelarza za free lecz nie mam do niego żadnej instrukcji ( może da sie ją skądś skopiować ?? ) potencjometru na regulatorze też nie znalazłem . Czy możliwe jest że regiel ten ma tylko funkcje maxsymalnych obrotów lub żadnych ,że działa tylko włącz wyłącz :?: Co jak co ale po graupnerze bym sie takiej kaszany nie spodziewał :roll: Oto fotki [URL=http://imageshack.us][img]http://img350.imageshack.us/img350/2718/img00019nf1.jpg[/img][/URL] [URL=http://imageshack.us][img]http://img434.imageshack.us/img434/1607/img00018bl3.jpg[/img][/URL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Napisz no mi jeszce co tam dokładnie jest napisan na nim Może to poprostu zwykły wyłącznik sterowany radiowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 A pisze na nim tak Graupner /JR best nr 2874 motor Soft Switch 40 A 7,2 -12V / 40A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 na 99% jest to tylko wyłącznik szukam w google ale narazie nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 To jest na 100, a nie 99% wyłącznik. Niestety, ale regulacja obrotów jest tu niemożliwa. Tylko 0%/100%. Motor Switch - czyli wyłącznik silnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Fajna rzecz można wykorzystać do kilku innych rzeczy w modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ja takei coś poszukuje do extry do zadymiacza tylko zę zrobie sobei go sam za 5zł A ten zwój graupnerowski można chyba do motoszybowca wykożystac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 no córz panowie dzięki za pomoc do motoszybowca i tak sie nada olo może chcesz kupić to niezwykle przydatne urządzenie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 no curz panowie dzięki za pomoc do motoszybowca i tak sie nada olo może chcesz kupić to niezwykle przydatne urządzenie ??? A wiesz ile za to chcesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 A ile za to dasz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Dzięki ale nie skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 13 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 ja skorzystam ile????? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.