Wiesiek Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Myślałem że sa to niedoróbki fabryki, ale skoro jest to zabieg celowy to nic nie będe ruszał I slusznie,zostaw tak jak jest.Ja w swoim wzmocnilem kadlub weglowym rowingiem i pomalowalem(tez z nudow ).
merlin1212 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Witam. Mam pytanie z innej beczki. Stałem się szczęśliwym posiadaczem EGPro-mam jednak problem.Zamówiłem sobie w HK aluminiowy kołpak do śmigieł składanych.Otóż po zamontowaniu i odpaleniu silnika ( z tymże kołpakiem) na najwyższych obrotach przód kadłuba wpada w wibracje.Wydaje mi sie że to wina bicia kołapaka.I teraz pytanie: -czy to wina źle wyważonego kołpaka ? -źle zamontowanego kołpaka? (nierówne dokręcenie na osi silnika) -złe timingi dla silnika ten tylko 1100kV Przy powolnym obracaniu kołpakiem wydaje mi się jakby "krzywo"chodził.Co z tym fantem można zrobić???Chciałbym model oblatać ale boje się że w silniku łożyska padną-lub co gorsze wyrwie dziób szybowca.
Gość Anonymous Opublikowano 21 Grudnia 2010 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Yo, Każdy z Twoich przykładów jest bardzo prawdopodobny. Mi to trudno stwierdzić bo nie widzę. A sama oś silnika nie jest krzywa? Bo jeżeli jest prosta to kołpak musi być niesymetryczny i ma bicie... A jeszcze ostatecznie możesz mieć niewyważone łopatki.
Gość Anonymous Opublikowano 21 Grudnia 2010 Opublikowano 21 Grudnia 2010 O ile Chińskie łopatki są totalnie do bani, niewyważone do potęgi, możesz obciąć pół centrymetra i nie wyważysz, o tyle chińskie kołpaki alu są całkiem w porządku - przynajmniej egzemplarze które przeszły przez moje ręce. Sprawdź kołpak na innym silniku - jeśli nie będzie bić to masz krzywą oś a kołpak jest ok, a jeśli będzie bić, to prawdopodobnie jest niewyważony kołpak. _________________ www.rcclub.eu - modelarstwo zdalnie sterowane
merlin1212 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Dzialeczka, łopatki Chińske-masz racje sam wygląd nie napawa optymizmem-może tu przyczyna, co do osi silnika-silnik nowy i bez kołpaka oki-nie ma bicia .strejla_u, trochę mnie pocieszyłeś-jednak gdy kręce ręką powoli kołpakiem na osi silnika wydaje mi sie jakby w jednym miejscu lekko bardziej do łoża silnika się przybliżał-sprubuje osadzić go jeszcze raz-może jest niewspółosiowo osadzony na osce-nie mam innego silnika na którym mogę sprawdzić. EDIT:Osadziłem kołpak jeszcze raz.Troszkę się poprawiło-jednak po bliższym przyjrzeniu ewidentnie lekko krzywo obraca się piasta-można temu zaradzic?
Gość Anonymous Opublikowano 21 Grudnia 2010 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Nie ma szans poprawić. A chociaż byś poprawił to nie masz pewności czy "coś się nie stanie".
misiekkk Opublikowano 26 Grudnia 2010 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Mam nadzieję, że Multiplex nie wycofał się z produkcje EGPro bo w żadnym sklepie go obecnie nie ma. Akurat jak chciałem go kupić. Ale mimo wszystko Wesołych Świąt i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku.
alenik Opublikowano 26 Grudnia 2010 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Nie wycofał się! Byłem najwyraźniej grzeczny bo pod choinką znalazłem EGP I tu pojawił się podstawowy minus dni świątecznych... model byłby skończony i oblatany gdyby sklepy modelarskie nie zamykały się w takie dni
Lukaszm Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Czy wie ktoś może czy w jakimś polskim sklepie jest dostępny EGP? Zamówiłem z pewnego sklepu (nie było tam nigdzie napisane, że jest niedostępny lub że trzeba czekać) i miał być na gwiazdkę, a tu :ass: . Zamówienie składałem 16.12, więc czasu mieli. Teraz okazuje się jeszcze, że przed Nowym Rokiem go nawet nie dostanę, bo u ich dostawców też go nie ma. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
WZ Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 EASY GLIDER PRO a EASY GLIDER ELEKTRIK EGP ma napęd bezszczotkowy elektrik ma napęd szczotkowy. Zmieniasz napęd na bezszczotkowy i masz prawie to samo co EGPRO
robas69 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Czy wie ktoś może czy w jakimś polskim sklepie jest dostępny EGP? Może zmień plany na Juniora S od Graupnera? W tej chwili jest w dobrej cenie, a pod względem eksploatacyjnym (usterzenie T) jest lepszy o EGP. Poza tym w zestawie masz już napęd i problem z jego doborem z głowy. Poza tym silnik jest bardzo dobry i wykorzystasz go w przyszłości do innego modelu. Ja swoim latam już dwa misiące bez twardych lądowań. Polecam.
Gość Anonymous Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Mam nadzieję, że Multiplex nie wycofał się z produkcje EGPro bo w żadnym sklepie go obecnie nie ma. Akurat jak chciałem go kupić. Ale mimo wszystko Wesołych Świąt i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku. tutaj jest http://www.emodel.pl/multiplex-model-easy-glider-pro-18m-p-233.html i http://www.rcsklep.pl/index.php?p820,easyglider-pro
merlin1212 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Brać koniecznie -cena dobra-lepsza była w PERFECTHOBBY, ale wychodzi na to ze nabyłem ostatni :devil: jaki mieli na stanie. Mój już oblatany. Po chwilowych kłopotach z kołpakiem, udało się nareszcie polecieć. Model po prostu rewelacyjny i rewelacyjnie lata.
Lukaszm Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Właśnie w Emodel zamawiałem, do rcsklep napiszę maila, a do perfecthobby dzisiaj dzwoniłem i oni też już nie mają, u ich dostawców też nie ma.
jarro Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Wie ktoś gdzie są jakieś folie samoprzylepne do kupienia , bo jakoś slabo go widac na niebie . Chętnie podkleil bym koncowki skrzydel ćzymś kolorowym
janegab Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 nAJLEPIEJ KUP FARBĘ AKRYLOWĄ W SPRAYU-TAŚMĘ PRZYLEPNĄ JAKĄ UŻYWAJĄ LAKIERNICY PRZYKLEJ JAK CHCESZ I MALUJ. MASZ RACJĘ JA TEZ LATAM I BIALEGO MODELU NA TLE ŚNIEGU NIE WIDĆ. dZIŚ O MALO BYM SIĘ POZBYŁ SWOJEGO BEBE BO MYLĄ SIĘ KIERUNKI. POZDRAWIAM
jarro Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 No , myślałem o farbie , malowałem już fw-190 z gws ,wyszło nawet całkiem ładnie ,ale z każdym lotem odpryskow przybywało .W koncu foka przeleciala przez gruszę i problem sam się rozwiązał . Dlatego wolał bym coś przykleić na dolnych końcowkach skrzydeł ,ale nie widziałem w sklepach modelarskich nic samoprzylepnego ,same jakies tylko oracowerr. Chyba do oklejania modeli balsowych.
bubu2 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zapytaj w najbliższej firmie wykonującej szyldy i reklamy, gdzie kupują folie samoprzylepne. Są różnej grubości, we wszystkich kolorach i dużo tańsze od modelarskich. Do ozdobnych naklejań nadają się jak najbardziej. Po naklejeniu nagrzewasz suszrką do włosów. Pięknie się przyklei do każdej powierzchni, nawet EPP. Są do kupienia w każdym dużym i mniejszym mieście. pozdr.
Adam_Max Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Znajomy ma oklejone skrzydła od dołu kolorową taśmą pakową, która jednoczesnie też wzmacnia trochę skrzydło na otarcia. Sam mam zamiar zrobić podobnie.
KYK Opublikowano 11 Stycznia 2011 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Jak ustawić wychylenia lotek żeby były tak jak podano w instrukcji? Przecież w jedną i w drugą strone serwo wychyla się jednakowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.