mRqS Opublikowano 19 Stycznia 2008 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Siła serwa to nie wszystko. Potrzebna też precyzja i niezawodność a z tym w TP już gorzej. Szczególnie na wysokość bym tego nie dawał. Chyba nie chcesz aby po każdym puszczeniu drążka wysokości ster ustawiał się gdzie chciało serwo a nie Ty? Jak na razie każde TP jakie miałem posiadało tą przypadłość. Albo nie wracało do tego samego neutrum albo robiło "machanie ogoniem" zanim się zatrzymało.
mucha93 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2008 Czyli raczej dla bezpieczeństwa szybowca zrezygnować z TP.A więc znowu co radzicie
mucha93 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2008 Aha bo myślałem że to wyżej to tylko o lotki chodzi jak to sorry :oops:
mRqS Opublikowano 19 Stycznia 2008 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Tak jak pisałem, to nie jest duży, ciężki, szybki model. Nie ma co przesadzać (zawsze to jakaś waga). No chyba, że akurat masz jakiegoś mocniejsze, dobre serwo. Ale moim zdaniem to przerost formy nad treścią.
mucha93 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2008 Myślę że przy rozpiętości 4,1m uda mi się zmieścić w 5 kg i przy tym uzyskać sztywność
olo Opublikowano 19 Stycznia 2008 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Jak wyglądają plany,rysunki na podstawie których robisz ten model ?
mucha93 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2008 Nie wiem czy o to ci chodzi ale rozrysowałem plany na podstawie dokumentacji prawdziwego puchatka.
olo Opublikowano 19 Stycznia 2008 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Chodziło mi o to czy masz jakieś,,papiery"i czy to przypadkiem nie plan formatu A4 Jeżeli jednak korzystałeś z oryginalnej dokumentacji to masz dobry materiał na prawdziwą makietę.
mucha93 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2008 Mój instruktor modelarni pracuje na lotnisku więc jak bym czegoś nie wiedział to zawsze mogę się zapytać ale dużo informacji mam z strony www.piotrp.de
Gość Anonymous Opublikowano 21 Stycznia 2008 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam Wszystkiego dobrego w budowaniu makietki ci życzymy cały zespół DREXPOL-MODELE i będziemy śledzić twoją budowe zwłaszcza że to semi -scale a my jesteśmy do takich projektów jaknajbardziej nastawieni na TAK. Z pozdrowieniem modelarskim DREXPOL-MODELE
mucha93 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2008 Witam i dziękuję za życzenia . A co do budowy to zdjęcia wstawię jutro ponieważ niedużo się posunęło w budowie,a jutro najprawdopodobniej oszlifuje chociaż 1 bloczek żeberek (wyjdą jakieś 3 bloczki ponieważ wszystko na raz nie zmieści się do imadła )
mucha93 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam.Budowa odrobinkę poszła do przodu trochę się napracowałem ale opłaciło się.Wczoraj jeszcze wyciąłem z balsy kawałki które następnie zacząłem obrabiać w imadle i już po 30 minutach jakoś to wyglądało a po kolejnych 30 minutach były już 2 bloczki niestety 3 nie zdążyłem ponieważ już modelarnia się kończyła a musiałem porobić jeszcze przy innych modelach .Ale mam nadzieję że w piątek już skrzydło zacznie powstawać (jak będzie czas ) a jak na razie to na tyle.Jak macie jakieś pytania to pytać .
mucha93 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 Powolutku powolutku posuwam się do przodu dziś połączyłem listewki tak aby powstały 2 metrowe na natarcie i dźwigary
Eryk Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 czym będziesz wzmacniał łączenia, tkanina szklana/węglowa czy nić?
mRqS Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Cześć Na Twoim miejscu, łaczenie listewek bym zrobił ciut inaczej. Ściąłbym nie od węższej strony lecz od szerszej jak na rysunku poniżej. Większa powierzchnia przylegania - mocniejsze połączenie. Nawet nie ma potrzeby wzmacniania łączenia.
mucha93 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 Właśnie jest połączone od szerszej strony łączenia są po 5 cm długości a to wzmocnie raczej tkaniną szklaną,a już w skrzydle w miejscu łączenia wstawię balsową wstawkę między dźwigary.
mRqS Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 hmmm.. na Twoich zdjęciach wygląda, jak by to było połączone właśnie "odwrotnie" czyli tak ("skos" po szerszym boku)
mucha93 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 bo teoretycznie tak jest ale np dźwigary mają grubość 4 mm a przyjęte jest że łączenie ma być 5 krotnie dłuższe niż grubość więc tak wychodziło lepiej .
mRqS Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 musisz wziąć pod uwagę kierunek siły. W Twoim przypadku łączenie szybciej puści niż gdyby zrobił to tak jak narysowałem. Jak myślisz, które będzie mocniejsze przy siłach działających w kierunku strzałek?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.