mucha93 Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Opublikowano 19 Lutego 2008 Witam, widzę że moderator usunął wszystkie te ''posty'' ale jednak większość miała rację że robiłem źle, jednak błąd już jest naprawiony wypełnienia są już tak jak mają być i wkleiłem resztę dźwigarów zdjęcia poniżej: Następne relacje będą najprawdopodobniej w piątek.
Rafal B. Opublikowano 19 Lutego 2008 Opublikowano 19 Lutego 2008 Yes, Yes, Yes Małe pytanko: czy te wypełnienia wpasowałeś dobrze tzn nie za luźno nie za ciasno? Bo z fotki to wygląda jakby te obok były ciut za luźne?
mucha93 Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Opublikowano 20 Lutego 2008 są dobrze spasowane tylko dźwigar nie był jeszcze do końca dociśnięty
mucha93 Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Opublikowano 22 Lutego 2008 Witam są kolejne nowości wkleiłem górę spływu jest szansa że jutro będą nowości a jak nie to dopiero we wtorek. :roll: :mrgreen:
Artur z kołobrzegu Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 dźwigar wygląda na zdjęciu jakby był w połowie cięciwy skrzydła tak jest czy mi się wydaje ?
mucha93 Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Opublikowano 23 Lutego 2008 Na zdjęciu tak wygląda a w rzeczywistości jest 12 cm od natarcia a cięciwa wynosi 30cm
mucha93 Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Opublikowano 27 Lutego 2008 Chyba będziecie źli xD bardzo mało zrobiłem na modelarni w sprawie puchatka bo musiałem pokończyć inne modele.Na keson zostało mało czasu więc połączyłem dźwigary do 2 skrzydła teraz zrobiłem to już jak sie należy Mam nadzieje że w piątek się więcej ruszy
mucha93 Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Opublikowano 29 Lutego 2008 Witam troszkę posunęło się na przód mianowicie po 1 zrobiłem wzmocnienie pod lotkę następnie wyciąłem miejsce na hamulce i także wzmocniłem oraz dokleiłem sosnowe wzmocnienie do natarcia do 2 skrzydła I na razie to na tyle.
Rafal B. Opublikowano 29 Lutego 2008 Opublikowano 29 Lutego 2008 Obawiam się że zrobiłeś mały błąd konstrukcyjny. Na zdjęciu środkowym widać że wszystkie dźwigary są połączone w tym samym miejscu. Biorąc pod uwagę, że w miejscu klejenia dźwigar jest osłabiony to masz na skrzydle niezły karb. Dlatego trzeba by to jakoś wzmocnić ale tu z kolei sprawę wzmocnienia utrudniają hamulce notabene też pewnie osłabią konstrukcję w tym miejscu. Na szybko jedyne co mi się nasuwa na myśl to za dźwigarem wkleić kolejny dźwigar długość około 20 cm o wymiarach 4x4 mm w przekroju. Wkleić go z dołu i z góry, pomiędzy wkleić wypełnienie z balsy 4mm i całość razem z dźwigarem głównym owinąć nicią kevlarową. Na przyszłość staraj się tak sztukować listewki aby miejsca ich klejenia były w różnych miejscach.
mucha93 Opublikowano 1 Marca 2008 Autor Opublikowano 1 Marca 2008 Mój instruktor mówił żeby zrobić tak jak jest teraz a potem sie wzmocni o tej nici kewlarowej to myślałem i tak zrobię ale to z tym dodatkowym dźwigarem to świetny pomysł tak zrobię i w dodatku wkleję to na żywicy.
mucha93 Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Opublikowano 7 Marca 2008 Witam po dłuuuuuuugiej przerwie niewiele się posunęło bo jedna nauka mnie trochę przyhamowała i na razie zacząłem 2 skrzydełko no i to niestety tylko tyle ale jest już sklejka więc będę powoli naklejał wręgi kadłubowe.
mucha93 Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Opublikowano 8 Marca 2008 Witam niespodziewanie dzisiaj była modelarnia wiec troszkę się ruszyło.Mianowicie posklejałem trochę drugie skrzydło zostało jeszcze do niego wyszlifować sklejkowe żebra oraz powklejać dźwigary itp. następnie zacząłem naklejać wzorniki wręg kadłubowych na sklejkę 4mm i właśnie się zorientowałem że 2 wręgi mają trochę inny kształt ale to sie później wyszlifuje jeszcze,a i jeszcze jedno nie patrzcie na te niektóre bardzo wąskie wręgi to mój błąd przy rysowaniu
mucha93 Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Opublikowano 14 Marca 2008 Witam sorka że nic się nie dzieję ale nie mam czasu na razie bo dużo nauki teraz ale jak będzie coś nowego to napiszę
mucha93 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam po wielkiej przerwie .Dużo się nie podziało ale wyszlifowałem sklejkowe żebra i wkleiłem górny dźwigar.Myślę że teraz już ze skrzydłami będzie to jakoś szybko szło,ale przecież jeszcze mam 30 sklejkowych wręg,no ale tym będę się martwił potem poniżej fotka.
mucha93 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Kolejne nowości niedużo ,ale coś.Mianowicie już powolutku kończę skrzydełka i wziąłem się za wręgi, wyszlifowałem je ale zrobiłem gafę... nie pyknąłem fotki lecz skrzydełka już uwieczniłem ale nie całe bo nie dałem rady więcej się odsunąć xD .Fotka:
MarekJ Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 ale przecież jeszcze mam 30 sklejkowych wręgJeśli będziesz, jak dotąd, fotografował i opisywał wklejanie każdej wręgi z osobna, to zapowiada się iście brazylijski serial :wink: . Sugeruję relacjonować nieco większe postępy w pracach, będzie krócej i ciekawiej.
mucha93 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Niema sprawy, chciałem tylko na bieżąco aktualizować.To następne fotki ze skrzydłami z kesonem i wręgami może już przypominające kadłub
Michu_94_ Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Jaka bedzie rozpiętość skrzydeł ??
hubert_tata Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Jaka bedzie rozpiętość skrzydeł ?? Ogromna; tak duża, że dostajesz za to pytanie minus
-==PEGAZ==- Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 A jak dla mnie to rewelacja. Ta relacja jest lepsza niż niejedna instrukcja budowy firmowego modelu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.