mucha93 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2008 A więc fotki w ten piątek powinno coś się posunąć.A co do Michu_94_, najpierw czytaj potem pytaj.
mucha93 Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Opublikowano 1 Maja 2008 Witam po długiej przerwie, z racji tego ,że do skrzydełek został mi tylko keson, wzmocnienia hamulców,lotek i takie tam postanowiłem że to odłożę i zabiorę się za kadłub.Wziąłem wyrzynarkę, pilniki i papier ścierny i zabrałem się za wręgi.No i po wstępnym oszlifowaniu większości z nich zrobiłem fotkę i zostawiłem sobie troszkę roboty na jutro, żebym się nie nudził .
Ahorex Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 czyżby prace nad modelem stanęły w miejscu drogi kolego? daj jakieś fotki z budowy jeśli go jeszcze budujesz...
mucha93 Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Opublikowano 19 Maja 2008 No właśnie chwilowo prace stanęły bo dużo nauki a inne modele na zawody trzeba robić a ten nie jest aż tak ważny .
Ahorex Opublikowano 19 Maja 2008 Opublikowano 19 Maja 2008 buduj, buduj! powodzenia na zawodach i w dalszej budowie Puchatka
mucha93 Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Opublikowano 7 Listopada 2008 Witam, po ogromnej przerwie czas odkurzyć puchatka.Zima idzie można robić , już PRAWIE skończyłem skrzydła jeszcze keson , bagnety kilka wzmocnień i będzie gotowe.Co za tym idzie trzeba brać się za kadłub,wywnioskowałem ,że z tymi wręgami to mi zejdzie jeszcze dłuuuugo,a więc zrobię laminatowy .Zacząłem już powoli ,wyciąłem boczny profil z papieru i wzorniki aby dobrze wyszła forma matka ,a potem główna.Modelarnie mam co piątek więc nowości można się spodziewać co tydzień :roll: .Zrobiłem jedną fotkę tego co do tej pory robiłem ,a plan na następne zajęcia to wyciąć profil górny i zacząć robić formę z balsy.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 Kolego z tym skrzydłem będziesz miał kłopot bo lotka jest zbyt mała powiększ lotki bo masz je nieproporcjonalnie małe a hamulec bliżej kadłuba bo też będą kłopoty poza tym jest też zbyt mały będzie nieskuteczny ...
mucha93 Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Opublikowano 9 Listopada 2008 Lotek nie będę powiększał bo to nie akrobat tylko termiczny szybowiec ,a hamulce są w takim miejscu jak wychodziło po przeskalowaniu i też tak zostanie.A jak będą nieskuteczne to zrobię nowe skrzydła ale sądzę ,że wystarczą.
Tomek_W Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 Nie wiem z jakich planów korzystasz , ale według rysunku Puchatka ze strony www.piotrp.de zarówno wielkość lotki jak i miejsce umieszczenia hamulca nie są właściwe.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 Nie będę cie zmuszał do zmian ale jeśli ma to być makieta czy półmakieta policz sobie z proporcji wielkość lotek http://www.piotrp.de/SZYBOWCE/ppzl03.htm na dolnym rysunku widać o ile są mniejsze twoje lotki i tak na oko to twoja lotka to 2/3 oryginału. Włożyłeś w ten model sporo pracy potraktuj moją uwagę jako radę bardziej doświadczonego kolegi. Możesz sam sobie sprawdzić proporcje płaszczyzn sterowych w książkach czy w necie. Wybór należy do ciebie ...
Rafal B. Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 mucha93, kolega Kamyczek_RC, ma rację. I jak słusznie Tomek_W, zauważył według planów lotki muszą być przynajmniej 2 razy większe a hamulec powinien być bliżej kadłuba. Na tym etapie co jesteś zrobienie tych poprawek to pikuś.
Tomek_W Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 Chociaż miejsce trochę nie to, przy okazji zapytam: czy ktoś ma namiary na jakieś dokładniejsze plany tego szybowca?
mucha93 Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Opublikowano 9 Listopada 2008 No to tak policzyłem i hamulce są w dobrym miejscu ,a lotki do powiększenia.
kr3cik Opublikowano 10 Listopada 2008 Opublikowano 10 Listopada 2008 Nawet po przybliżonych wyliczeniach wychodzi, że hamulce w stosunku do oryginału powinny być powiększone o 44% a to już sporo. A już na pewno bliżej kadłuba, bo ani początek ani koniec hamulca nie wypada w dobrym miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.