Skocz do zawartości

PZL KR-03 Puchatek

mucha93

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam po długiej przerwie, z racji tego ,że do skrzydełek został mi tylko keson, wzmocnienia

hamulców,lotek i takie tam postanowiłem że to odłożę i zabiorę się za kadłub.Wziąłem wyrzynarkę, pilniki i papier ścierny i zabrałem się za wręgi.No i po wstępnym oszlifowaniu większości z nich zrobiłem fotkę i zostawiłem sobie troszkę roboty na jutro, żebym się nie nudził :P.

dsc00169nl6.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No właśnie chwilowo prace stanęły bo dużo nauki a inne modele na zawody trzeba robić a ten nie jest aż tak ważny :D.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, po ogromnej przerwie czas odkurzyć puchatka.Zima idzie można robić :), już PRAWIE skończyłem skrzydła jeszcze keson , bagnety kilka wzmocnień i będzie gotowe.Co za tym idzie trzeba brać się za kadłub,wywnioskowałem ,że z tymi wręgami to mi zejdzie jeszcze dłuuuugo,a więc zrobię laminatowy :D.Zacząłem już powoli ,wyciąłem boczny profil z papieru i wzorniki aby dobrze wyszła forma matka ,a potem główna.Modelarnie mam co piątek więc nowości można się spodziewać co tydzień :roll: .Zrobiłem jedną fotkę tego co do tej pory robiłem ,a plan na następne zajęcia to wyciąć profil górny i zacząć robić formę z balsy.

dsc00072op8.jpg

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Kolego z tym skrzydłem będziesz miał kłopot bo lotka jest zbyt mała powiększ lotki bo masz je nieproporcjonalnie małe a hamulec bliżej kadłuba bo też będą kłopoty poza tym jest też zbyt mały będzie nieskuteczny ...

Opublikowano

Lotek nie będę powiększał bo to nie akrobat tylko termiczny szybowiec ,a hamulce są w takim miejscu jak wychodziło po przeskalowaniu i też tak zostanie.A jak będą nieskuteczne to zrobię nowe skrzydła ale sądzę ,że wystarczą.

Opublikowano

Nie wiem z jakich planów korzystasz , ale według rysunku Puchatka ze strony www.piotrp.de zarówno wielkość lotki jak i miejsce umieszczenia hamulca nie są właściwe.

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Nie będę cie zmuszał do zmian ale jeśli ma to być makieta czy półmakieta policz sobie z proporcji wielkość lotek http://www.piotrp.de/SZYBOWCE/ppzl03.htm

na dolnym rysunku widać o ile są mniejsze twoje lotki i tak na oko to twoja lotka to 2/3 oryginału. Włożyłeś w ten model sporo pracy potraktuj moją uwagę jako radę bardziej doświadczonego kolegi. Możesz sam sobie sprawdzić proporcje płaszczyzn sterowych w książkach czy w necie. Wybór należy do ciebie ...

Opublikowano

mucha93, kolega Kamyczek_RC, ma rację.

I jak słusznie Tomek_W, zauważył według planów lotki muszą być przynajmniej 2 razy większe a hamulec powinien być bliżej kadłuba.

Na tym etapie co jesteś zrobienie tych poprawek to pikuś.

Opublikowano

Nawet po przybliżonych wyliczeniach wychodzi, że hamulce w stosunku do oryginału powinny być powiększone o 44% a to już sporo. A już na pewno bliżej kadłuba, bo ani początek ani koniec hamulca nie wypada w dobrym miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.